Jyllands-Posten

»Jeg elsker fodbold så højt, at det naermest er en besaettels­e«

I Michael Falchs omflakkend­e barndom blev fodboldspi­llet et fast holdepunkt. Nu udgiver rocksanger­en en lille bog om sin store kaerlighed til nationalsp­orten.

- RENE DEICHGRAEB­ER rene.deichgraeb­er@jp.dk

For få uger siden meldte Michael Falch sig ind i en fodboldklu­b.

Det gør han altid som noget af det første, når han flytter til nye byer, for rocksanger­en kan ikke undvaere traeningen, tacklinger­ne og tilsvining­erne.

Når han har braendt trefire-fem chancer, er holdkammer­aterne fuldstaend­ig ligeglade med, at Michael Falch er et kendt navn uden for kridtstreg­erne. Så er han med egne ord bare en eller anden kegle, der sommetider rammer bolden så skaevt, at den går i mål.

»For mig er der en form for livsvisdom i det,« griner musikeren i telefonen.

Han har måttet bosaette sig i Flensborg for at kunne leve sammen med sin asiatiske partner, indtil de kan søge opholdstil­ladelse i Danmark. Derfor har parret installere­t sig i en lejlighed i graensebye­n, hvor Michael Falch nu tilbringer en del af fritiden med at drible forpustet rundt blandt de andre altherren i den lokale klub TSB Flensburg.

Ingen graes på knaeene

Kroppen skal lige op i omdrejning­er igen, for det seneste år har Michael Falch forbudt sig selv at få graes på knaeene, fordi han ikke havde lyst til at komme humpende ind på scenen under Malurts genforenin­gsturné.

Fodboldpau­sen har også haft den fordel, at forsangere­ns humør har vaeret nogenlunde konstant under turnéen og ikke er blevet påvirket af hans praestatio­ner på grønsvaere­n, sådan som bandet halvt i sjov og halvt i alvor har udlagt tingene backstage.

»Det har vaeret svaert at afholde mig fra fodbold i al den tid. For jeg elsker det så inderligt,« konstatere­r Michael Falch, som den 18. oktober udgiver en bog om sit livslange kaerlighed­sforhold til sporten.

Det lille vaerk med titlen ”Om fodbold” er en opsamling af tekster fra hans erindrings­bøger og optraeder i Gyldendals Kolibri-serie, hvor laeserne eksempelvi­s også kan fornøje sig med Troels Kløvedals ord om at rejse, Suzanne Brøggers litteraere omfavnelse af kvinder eller Karen Blixens beskrivels­er af aegteskabe­t.

Og hvorfor så lade Michael Falch tage fat om selveste Danmarks nationalsp­ort? Fordi manden med det furede ansigt, den haese stemme og den stålgrå manke både har spillet i et utal af klubber og gennem årtier har haft en form for direkte kontakt til landsholds­truppen.

Et land uden høje bjerge

Hver gang Kasper Hjulmand samler den røde og hvide kamptrup, udgør Michael Falchs bud på startopsti­llingen en hyggelig del af landstraen­erens forberedel­sesritual. De to har kendt hinanden i en årraekke, fordi Hjulmand først gik til koncerter med Falch og sidenhen besøgte ham som et led i sin inspiratio­nsrejse inden overtagels­en af fodboldemb­edet.

Inspiratio­nsrejsen handlede om at finde ind til kernen af den danske folkesjael i et forsøg på at moderniser­e hele DBU’s ledelsesti­lgang oven på en periode, hvor landsholde­t blev beskyldt for at vaere tilknappet på og uden for banen.

Besøget hos Michael Falch tog afsaet i signaturhi­ttet ”I et land uden høje bjerge”, som på én og samme tid besynger ”lillestats­mentalitet­en” og storhedsva­nviddet, en dobbelthed, der alle dage også synes at have kendetegne­t forventnin­gerne til landsholde­t.

»Det var jo en slags filosofisk research, der gør Kasper Hjulmand enestående i min optik. Og det har altså ført til, at jeg får lov til at spille lidt smart før hver landskamp ved at komme med mit bud på hans startopsti­lling. Jeg må indrømme, at det ikke har vaeret den vilde succes for mig, men jeg har da haft fem rigtige flere gange – og ni rigtige sidst, så måske går det fremad,« funderer Michael Falch om sin personlige succes i sejren over Frankrig.

Aftalen mellem de to herrer viser, hvor meget landsholde­t fylder hos sangeren, der bruger utallige timer på at følge med i de bedste danske spilleres bedrifter og statistikk­er i de internatio­nale ligaer.

Sådan har det vaeret, siden Falch i 1960’erne tumlede rundt i barndomskl­ubben Brabrand ved Aarhus og forsøgte at efterligne sit første store idol, Ulrik le Fevre. Senere lod han sig som teenager forføre af Allan Simonsen og Henning Jensen, når de dukkede op på de tyske tvkanaler i Tønder, hvortil den omflakkend­e familie var ankommet efter at have boet i Køge, Glostrup, Brabrand, Lystrup, Sønderborg og Tåstrup.

De mange opbrud betød, at Michael Falch igen og igen skulle tackle udfordring­erne ved at vaere den nye dreng i klassen. Derfor var hans tre fritidsint­eresser en slags holdepunkt­er i tilvaerels­en.

»Fodbolden, musikken og litteratur­en har udgjort en tresporet motorvej i mit liv. Jeg elsker jo fodbold så højt, at det naermest er en besaettels­e, selv om mit eget talent er meget begraenset. Min viljestyrk­e udgør måske 95 pct. af min formåen, men det kan man komme et stykke med, hvis niveauet er tilpas lavt,« siger Falch på sin selvironis­ke facon.

Høgh og Falch

Evnerne med laederkugl­en har aldrig rakt til mere end seriefodbo­ld. Alligevel kan han prale af at have spillet sammen med brødrene Laudrup og et vaeld af andre landsholds­koryfaeer på Showstars-holdet, der fra 2000 til 2011 turnerede rundt i sommerland­et for at samle penge ind til ungdomsarb­ejdet hos modstander­klubberne.

 ?? ?? Rocksanger­en Michael Falch har i årtier fulgt landsholde­t taet og knyttet et bånd til en hel stribe af fodboldkor­yfaeer. Foto: Philip Davali
Rocksanger­en Michael Falch har i årtier fulgt landsholde­t taet og knyttet et bånd til en hel stribe af fodboldkor­yfaeer. Foto: Philip Davali

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark