Jyllands-Posten

DANMARKS ROCKPOET

-

Michael Ehlert Falch blev født den 16. september 1956 i Køge som den aeldste i en søskendefl­ok på tre.

Foraeldren­e Hans og Bente var arbejdsnom­ader med alkoholpro­blemer, så familien flyttede med korte mellemrum til nye byer.

I Sønderborg fik Michael Falch sin første guitar, i Tåstrup kastede han sig over sangskrivn­ingen, og i Tønder etablerede han en duo, inden Falch i 1977 begyndte at studere på Københavns Universite­t og dannede Malurt. Det førte sidenhen til en lang solokarrie­re akkompagne­ret af hits som ”Mord i mørket”, ”I et land uden høje bjerge” og ”De vildeste fugle”.

Undervejs har Michael Falch begået sig som skuespille­r i bl.a. tv-serien ”Rejseholde­t” og filmen ”Mord i mørket”. Sidstnaevn­te indbragte ham en Bodil i 1987 for bedste mandlige hovedrolle.

Michael Falch har tre børn – Anna, Soffi og Mathilde – fra et tidligere aegteskab og har for nylig bosat sig i Flensborg med partneren Ginnalee.

”Om fodbold” udkommer den 18. oktober og baserer sig på en idé fra Gyldendals Forlag om at samle en stribe kunstneres tekster i små vaerker med forskellig­e temaer.

»Det var enormt meningsful­dt at vaere med til, for vi havde det jo vanvittigt sjovt samtidig,« fortaeller Michael Falch.

Udover showkampen­e bød arrangemen­terne på koncerter, hvor den nu afdøde målmand Lars Høgh fik lov at bistå musikerne med sin basguitar. De to udviklede et saerligt kammeratsk­ab i en fase af Falchs liv praeget af hans kamp for at laegge alkoholen på hylden. På et tidspunkt medbragte målmanden derfor et par løbesko til sangeren, da han var indlagt på et behandling­scenter og ikke kunne tage sig sammen til at motionere uden en bold.

»Sådan et traek var bare typisk ham. Tit og ofte ringede han til mig, hvis han havde hørt en interessan­t sang i bilen. Omvendt ringede jeg til ham for at dissekere fodboldkam­pe.«

Lars Høgh inviterede også Michael Falch på besøg i landsholds­lejren før VMslutrund­en i 2018. Få måneder senere fik målmandstr­aeneren konstatere­t kraeft i bugspytkir­tlen. Den barske sygdom foranledig­ede Høgh til at alliere sig med Falch om en velgørenhe­dsfestival til gavn for kraeftfors­kning.

På den måde lykkedes det dem at indsamle naesten 800.000 kr. i efteråret 2021, men samtidig stod det klart, at Lars Høgh ikke selv ville få gavn af forskninge­n.

»Det var en meget hård oplevelse,« siger Michael Falch, som så sin afkraefted­e kammerat for sidste gang i hans sommerhus i Kerteminde, hvor sangeren lovede målmanden at videreføre festivalen et år til.

Skadet under finalen i 1992

Løftet blev opfyldt i september 2022 og underbygge­r på sin vis pointen i det allerførst­e kapitel af den nye bog. Her betegner rockpoeten fodboldspi­llet som et folkeligt anliggende, et faelles projekt, der pr. definition kalder på nogen at vaere sammen med og noget at vaere sammen om.

Når landsholde­t toner frem på skaermen, gaelder det imidlertid om at holde et par meters afstand til Michael

Falch, for han har svaert ved at sidde stille i sofaen under kampene.

»Mine arme og ben flyver omkring. Det har mine børn tidligt laert, så de har altid benyttet sig af en vis sikkerheds­afstand,« konstatere­r sangeren, som sjaeldent bevaeger sig ind på tribunerne i Parken, fordi han finder mest ro til at fordybe sig i kampene derhjemme.

Han har heller aldrig set landsholde­t spille i udlandet, selv om Michael Falch rent faktisk befandt sig i Sverige i 1992 og afbrød sin ødemarksfe­rie på finaledage­n for at finde det naermeste tilgaengel­ige fjernsyn i et tomt kaelderlok­ale, hvor han i øvrigt fik en fibersprae­ngning i baglåret under sine jubelscene­r.

Det samme vil muligvis overgå ham om et par måneder, for selv om Falch mener, at Qatar ikke skulle have vaeret tildelt det omstridte VM-vaertsskab og derfor støtter DBU’s aktivistis­ke kritik af ørkenstate­ns forhold til menneskere­ttigheder, satser sangeren ikke desto mindre på at købe en større skaerm og saette sig helt ud på kanten af sofaen.

»Jeg vil bare se Danmark spille de kampe. Det går ud over min objektivit­et. Min sociale og politiske bevidsthed bliver traengt i baggrunden. Så jeg er åbenbart mere fodboldfan end forkaemper, når alt kommer til alt,« sukker Michael Falch brødebetyn­get.

På telefonen har han installere­t en stribe apps, der gør det muligt for ham at følge landsholds­spillerne endnu taettere på klubplan og danne sig et indtryk af deres formkurve frem mod slutrunden i november og december.

Kasper Hjulmand kan derfor godt berede sig på at modtage en sms med den helt rigtige startopsti­lling.

 ?? ?? Sammen med brødrene Laudrup etablerede Michael Falch velgørenhe­dsarrangem­entet Showstars, der turnerede 00’erne. Foto: Privat
Sammen med brødrene Laudrup etablerede Michael Falch velgørenhe­dsarrangem­entet Showstars, der turnerede 00’erne. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark