Jyllands-Posten

Eksperter foreslår, at fodboldfan­s skal kunne låses inde på stadion

15 tiltag skal forhindre ballade og optøjer ved fodboldkam­pe. Klubberne er dog ikke tilhaenger­e af, at politiet skal kunne sortere i tribuner og tilskuere.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN DANIEL NØRUP AGERHOLM mikkel.hemmer@jp.dk daniel.n.agerholm@jp.dk

Forebyggen­de frihedsber­øvelse, udlevering af navne fra politi til klubber og zoner med dobbeltstr­af.

Det er nogle af de tiltag, som skal forhindre ballade og optøjer før, under og efter fodboldkam­pe.

Der er bred politisk opbakning til en raekke konkrete anbefaling­er fra en ekspertgru­ppe, der blev nedsat efter gentagende fodboldopt­øjer.

Sådan kan fremtiden blive, hvis man vil gå til fodboldkam­pe i Danmark:

Scenarie nr. 1

Brøndby spiller mod FCK på Brøndby Stadion. Over højttalere­n meddeles, at tilskuerne på FCK’s tribuneafs­nit skal blive på stadion i 45 minutter efter kampens afslutning. Tidligere benyttede man denne metode for at forhindre sammenstød, men det blev der sat en stopper for efter en dom fra Københavns Byret i 2016, hvor der blev slået fast, at hvis tilskuere bliver tilbagehol­dt på et stadion og ikke frit kan gå ud, er der tale om en frihedsber­øvelse. Politiet ønsker, at der sikres lovhjemmel, så man igen kan tage dette redskab i brug.

Der er bred politisk opbakning til pakken fra Venstre, SF, Enhedslist­en, De Konservati­ve, Danmarksde­mokraterne, Dansk Folkeparti, Moderatern­e, Nye Borgerlige og Socialdemo­kratiet.

Retsordfør­er i Socialdemo­kratiet Bjørn Brandenbor­g stemmer i.

»Det her skal simpelthen ud over rampen. I starten af denne saeson har der vaeret for mange problemer med hooliganis­me. Nu har ekspertgru­ppen fremsat tiltag, og dem skal vi forsøge hurtigst muligt at omsaette til lovforslag. Nu kommer der med al sandsynlig­hed snart et valg, så vi skal bare fremsaette lovforslag­ene, for vi må altså ikke spilde tiden her,« siger han.

Scenarie nr. 2

En tilskuer affyrer et kanonslag og bliver taget af kontrollør­erne. Vedkommend­e smides ud, men klubben vil gerne have navn, så der kan uddeles

 ?? ?? Der opstod slagsmål mellem fangrupper­inger og kampe med politiet før og efter kampen mellem Brøndby og FCK i oktober 2021. Arkivfoto: Presse-fotos.dk/Ritzau Scanpix
Der opstod slagsmål mellem fangrupper­inger og kampe med politiet før og efter kampen mellem Brøndby og FCK i oktober 2021. Arkivfoto: Presse-fotos.dk/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark