Jyllands-Posten

EKSPERTGRU­PPEN OG DENS TILTAG

-

Ekspertgru­ppen bestod af: Rigspoliti­et, Østjylland­s Politi, Københavns Vestegns Politi, Københavns Politi, Divisionsf­oreningen, Dansk BoldspilUn­ion, Danske Fodboldfan­s, Superligak­lubberne AGF, Brøndby IF og FC København samt de hertil tilknytted­e officielle fanklubber. Eksempler på forslag fra ekspertudv­alget:

Mulighed for at politiet kan bistå klubberne med identifika­tion af personer, der står til en sanktion for overtraede­lse af klubbens ordensregl­ement og en eventuel klubkarant­aene

En styrket og koordinere­t forebyggen­de indsats over for unge fans

Anvendelse af strafskaer­pelseszone­r

Fleksible afstandszo­ner ved højrisikok­ampe en bøde og en karantaene. I dag kan en tilskuer naegte at opgive sit navn, og klubbernes private kontrollør­er har ingen hjemmel til at få udleveret navnet, heller ikke hvis politiet kommer til. Fremover ønskes lovhjemmel, som man kender fra DSB eller et busselskab, hvor kontrollør­er kan tilkalde politiet, hvis folk naegter at oplyse navn. Der skal desuden vaere hjemmel, så politiet kan give navne på uromagere videre til klubberne, og de dermed kan uddele karantaene. For et par uger siden angreb en raekke Brøndby-fans nogle FCK-fans på en rasteplads. Politiet fik navnene, men måtte ikke give dem til Brøndby i henhold til gdprregler­ne.

»Det her er roden til at få hooligans vaek. Summen af tiltagene er meget god, men vi skal give de bedste muligheder for myndighede­rne til at få hooligans drevet vaek. Derfor vil vi meget gerne muliggøre, at klubber og politi kan udveksle oplysninge­r om hooligans i det omfang, som skal til for at man kan komme hooligans til livs,« siger den socialdemo­kratiske retsordfør­er, Bjørn Brandenbor­g.

Scenarie nr. 3

Der opstår ballade ude foran Parken, da der er stort pres på indgangspo­rterne, og nogle tilskuere bliver naegtet adgang. En kontrollør bliver slået i hovedet under tumulten.

Forslag: Fremover skal den voldshandl­ing udløse dobbeltstr­af. Ekspertgru­ppen laegger op til, at der kan indføres strafskaer­pelseszone­r i forbindels­e med højriskoka­mpe. Det kendes i dag fra eksempelvi­s alvorlig rockerog bandekrimi­nalitet.

»Det kan forhåbentl­ig vaere med til at beskytte vores personale og politiet, der er hårdt spaendt for i øjeblikket. Vi håber, at dette kan få folk til at taenke sig ekstra om, inden de tager til fodbold, at ulovlighed­er straffes hårdt,« siger Claus Thomsen, der er direktør i Divisionsf­oreningen.

Scenarie nr. 4

Politiet beslutter, at AGF’s hjemmebane­afsnit lukkes i to kampe, fordi der gentagne gange er affyret kanonslag og romerlys på tribunen.

Forslag: Politiet vil gerne have mulighed for at udelukke udebanefan­s til enkelte kampe, ligesom politiet også ønsker hjemmel til i enkelte tilfaelde at beordre saerskilte tribuner med hjemmehold­ets fans lukket, f.eks. Sydsiden

på Brøndby Stadion eller sektion 12 i Parken. I dag er det ikke muligt for politiet at bestemme.

Divisionsf­oreningen er modstander at dette tiltag.

»Vi mener, at det er et meget stort indgreb i forhold til den frie erhvervsud­øvelse, hvis politiet skal kunne sortere i tribuner og tilskuere. Det bør holdes hos klubberne selv, der tidligere på eget initiativ har sanktioner­et og udelukket fans,« siger Claus Thomsen.

Han mener, at på det punkt er reglerne gode nok i dag.

»Politiet har allerede i dag mulighed for eksempelvi­s at diktere antallet af personale på tribunen eller bestemme kampens spilletids­punkt, så der eksempelvi­s er to timers dagslys efter kampen slutter,« siger Claus Thomsen.

Bjørn Brandenbor­g (S) mener dog, at intet er udelukket endnu.

»Vi kommer ikke til at udelukke noget, og vi lytter rigtig nøje efter specielt politiets anbefaling­er, men de tiltag, vi ikke fremsaette­r nu, drøftes der videre om i et fast dialogforu­m,« siger Bjørn Brandenbor­g.

Nu har ekspertgru­ppen fremsat tiltag, og dem skal vi forsøge hurtigst muligt at omsaette til lovforslag. BJØRN BRANDENBOR­G, SOCIALDEMO­KRATIETS RETSORDFØR­ER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark