Jyllands-Posten

Anklager om overtrådte regler betyder krig i Formel 1, hvor millionern­e ruller

Ifølge Mercedes har Red Bull brugt langt flere penge end tilladt i 2021. Red Bull afviser anklagerne.

- THOMAS LUND HANSEN thomas.lund@jp.dk

En regel, der lyder tør og kedelig, har kastet Formel 1 ud i en regulaer krig, hvor Det Internatio­nale Motorsport­sforbund (FIA) i yderste konsekvens kan fratage Red Bull mesterskab­et fra 2021.

Sagen handler om, hvorvidt Red Bull brugte for mange penge i forhold til et budgetloft, der blev indført fra 2021-saesonen. Loftet lyder på 145 mio. dollars (1,1 mia. kr.).

FIA har gennem laengere tid revideret de 10 holds regnskaber for 2021, og nu er det blevet laekket til både et italiensk og et tysk medie, at Red Bull skulle have brugt 10 mio. dollars mere end tilladt.

De rigeste hold i Formel 1 har måttet kaempe hårdt for at skaere ned på udgifterne, sådan at de har holdt sig inden for budgettet.

Derfor langer Mercedes-teamchef Toto Wolff voldsomt ud efter Red Bull og dets teamchef, Christian Horner.

40 fyrede medarbejde­re

»Vi har fyret 40 medarbejde­re, som vi savner i vores organisati­on, og det har vaere et mammut-projekt at holde sig inden for budgetloft­et. Jeg ved ikke, hvor mange millioner vi har måttet restruktur­ere for at komme under loftet, og hvis andre ikke har haft brug for at skubbe graenserne, er det en kaempe ulempe for os,« siger Toto Wolff til motorsport.com.

Ifølge Christian Horner har Red Bull ingen grund til bekymring.

»Jeg mener, at vi holder os komfortabe­lt inden for loftet,« siger Christian Horner til motorsport.com.

FIA har evalueret regnskaber­ne siden marts, og Horner mener, at FIA har et stort ansvar for at gøre tingene korrekt.

»Det er et helt nyt saet af regler, som er meget komplicere­de, og som gaelder for virksomhed­er med forskellig­e strukturer, formulerin­ger og regler,« siger han.

Fordel flere år frem

Toto Wolff peger på, at en eventuel overtraede­lse ikke bare har givet Red Bull en fordel i 2021, men at det giver medvind i to år frem.

Mercedes-chefens pointe er, at holdene allerede i 2021 designer bilerne for 2022 og 2023, hvorfor en budgetover­skridelse giver det østrigske team en fordel i år og endda også i naeste saeson.

Han mener, at det er en overtraede­lse i »svaervaegt­sklassen«.

»Vi bruger brugte reservedel­e. Vi kører ikke, som vi gerne vil, og vi udvikler ikke, som vi ønsker,« siger Toto Wolff.

Strafferam­men for at bryde budgetloft­et ligger i alt fra et rap over nallerne til at blive smidt helt ud af Formel 1.

Budgetloft­et blev vedtaget i 2020 for at udligne forskellen mellem små og store hold. På den måde skulle konkurrenc­en blive mere fair.

Det forventes, at FIA onsdag kommer med resultatet af revisionen.

Siden budgetloft­et blev vedtaget, har det vaeret under konstant udvikling. Pandemien kastede Formel 1 ud i et økonomisk uvejr, hvorfor loftet blev saenket yderligere, mens de stigende priser nu presser sporten endnu mere. Alene omkostning­erne til fragt har gjort ondt på holdene, og derfor har der vaeret snak om at haeve loftet igen.

 ?? ?? Toto Wolff og Christian Horner er sjaeldent på bølgelaeng­de, når regler og love skal tolkes. Foto: Hoch Zwei/pictureall­iance/dpa
Toto Wolff og Christian Horner er sjaeldent på bølgelaeng­de, når regler og love skal tolkes. Foto: Hoch Zwei/pictureall­iance/dpa

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark