Jyllands-Posten

Danmark kan ikke hygge sig i smug

-

Da ambassadør Michael Zilmer-Johns på pressemøde­t mandag skulle svare på, hvad han var mest bekymret for, havde han svaert ved at vaelge. Efter nogen betaenknin­gstid kom svaret: »At noget går rivende galt i forhold til Rusland.«

Zilmer-Johns, som er hovedforfa­tter til analysen ”Dansk sikkerhed og forsvar frem mod 2035” har beskaeftig­et sig med udenrigs- og sikkerheds­politik i over 40 år, bl.a. har han vaeret ambassadør i Nato, men aldrig set ind i en så dyster fremtid: »Danmark vil frem mod 2035 stå over for langt alvorliger­e trusler end på noget andet tidspunkt siden Den Kolde Krig,« konstatere­r han i sit personlige efterskrif­t i rapporten.

Heri gøres det også krystalkla­rt, at hvis dansk forsvar skal omstilles og geares til det trusselssc­enarie, som Danmark ser ind i, så skal der langt flere penge til end de 2 pct. af bnp, som Danmark hidtil har holdt op som løftestang. Forsvaret skal kort og godt indstilles på at forsvare Danmark og Nato over for en fjendtlig nabo, men Rusland er ikke ene på banen om at true Danmarks sikkerhed og velstand: Kina blev i Natos seneste strategisk­e koncept udnaevnt til strategisk trussel. Intet tyder på, at migratione­n mod Europa hører op, ligesom Danmark fortsat skal kalkulere med en terrortrus­sel. Hertil kommer hybridkrig, sårbar infrastruk­tur og konflikter i fjerntligg­ende områder, som Danmark villigt og dygtigt har ydet bidrag til.

På dette sidste område, de internatio­nale operatione­r, som Danmark i årtier har gjort til sit brand, må man, også når der flyder flere penge til forsvaret, indstille sig på, at der bliver langt mindre kapacitet at sende ud af. Kort og godt tegner det til et kaempe opgør med den devise, som har vaeret den politiske tilgang til forsvaret: at det ikke handlede om penge, men om effektivit­et. Måske var Danmark ikke det land, som brugte flest penge på forsvar. Til gengaeld havde vi de bedste soldater, lød det.

Den går ikke laengere, hvilket et bredt flertal heldigvis, noget sent, erkendte efter Ruslands angreb på Ukraine. I noget naer lyntempo blev partierne enige om, at inden udgangen af 2033 skal Danmarks forsvarsud­gifter ligge på 2 pct. af bnp. Det svarer til 18 mia. kr. om året. Danmark har vaeret meget sent ude af starthulle­rne, og hvor elendig en forfatning forsvaret er i, stod klart, da forsvarsmi­nister Morten Bødskov for nylig praesenter­ede det såkaldte kasseefter­syn, som afdaekkede et enormt efterslaeb og behov for milliardin­vesteringe­r blot for at få forsvaret på omgangshøj­de.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n er nået til den erkendelse, at 2 pct. af bnp formentlig ikke er nok.

»Ingen kan vaere sikker på noget i denne verden,« lød det fra statsminis­teren, som – formentlig af valgtaktis­ke grunde – selv mødte frem og udlagde teksten, før ekspertgru­ppens formand fik taletid. I øvrigt var hun ivrig efter at betone de udfordring­er med migranter, som griber direkte ind i regeringen­s egen højtprofil­erede indenrigsp­olitiske dagsorden.

Da Zilmer-Johns omsider fik ordet, gjorde han det klart, at meget kan aendre sig frem mod 2035, som er analysens tidsperspe­ktiv, og at der i dette ”meget” ikke kun ligger trusler udefra, men også indefra med bevaegelse­r mod internatio­nalt samarbejde, som det så diplomatis­k blev formuleret. Sagt mere direkte, så kan nationalis­tiske politikere som Donald Trump og hans europaeisk­e proselytte­r udfordre det enestående vaerdibase­rede sammenhold, som Vesten har praesteret efter Ruslands angreb på Ukraine.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark