Jyllands-Posten

Gud fri os fra enhver tanke om mere direkte demokrati

- HENRIK JENSEN historiker, lektor emeritus, forfatter

I dag åbner Folketinge­t, og i morgen bliver der måske udskrevet valg som følge af Det Radikale Venstres selvmorder­iske profilerin­gstrang. Det er med blandede følelser, man imødeser de kommende uger, hvis det sker.

Således forudser man en regn af daekningsl­øse checks. Vi står over for en laengere periode med mangefacet­teret krise, og der vil ingen ende vaere på, hvad partierne ryggesløst vil love forskellig­e befolkning­sgrupper af milde gaver som kompensati­on.

Og så er der det saedvanlig­e: ”Debattens” blandede kalkunfarm, hvor voksne mennesker vil opføre sig som børnehaveb­ørn, der har gjort i bukserne. Her bliver Carl von Clausewitz’ berømte diktum vendt om, her er politik krig med andre midler. Partileder­debatterne, som tilfaeldig­e studievaer­ter vil erobre som deres store mulighed for at vise deres seneste dansetrin med landets ledere stående i baggrunden bag små pulte som artige skolebørn – Mette, Søren, Jacob, Lars og de andre.

Det er nedvaerdig­ende, og folks gebisser har slet ikke godt af alt det taenderska­eren, det medfører. Det er ikke godt for det latente politikern­ag at overvaere, hvordan det samlede hold af partileder­e kan pacificere­s uden andet valg end at finde sig i det. Naermest en underminer­ing af det repraesent­ative demokrati, som oprindelig byggede på det princip, at man vaelger de bedste, man kan finde, til at styre i en periode. Så lader man dem få ro og loyal opbakning – også fra opposition­en – til at gøre deres bedste, og når tiden så er inde, ser man på, om de har gjort det tilfredsst­illende. Ellers er det ud.

Den velsignels­e har medier, fremfor alt sociale medier, punkteret med alt sit daglige vrøvl – fremmet af ledende politikere­s egne lemfaeldig­e omgang med de sociale medier, hvor de forsøger at overgå hinanden med posteringe­r, der skal vise, at de er helt almindelig­e, søde mennesker, der naermest ingen magt har og ikke vil nogen noget ondt. Vi ser billeder af deres jaevne mad, deres søde husdyr, deres ture med konen/manden i skoven og så videre.

Selviscene­saettelse på de sociale medier er tydeligvis blevet en politisk disciplin, og den virker meget puslingela­ndsagtig, når lokummet begynder at braende. Og det gør det nu. Demokratie­t er bestemt truet udefra i disse måneder – Putin, Kina – men også indefra, hvis det kvaernes halvt ihjel af al den dumme tale.

Måske er det den udbredte tilslutnin­g til socialdemo­kraten Hal Kochs tanker om, at demokrati er samtale, der har åbnet for dette evige, forvrøvled­e pludren undervejs, ikke mindst på de sociale medier, hvor enhver borgers mening skal vaere lige god. Men det er den ikke, og Gud fri os fra enhver tanke om et mere direkte demokrati! Det er direkte nok allerede.

I stedet burde man overveje den borgerlige Alf Ross’ mere karske, autoritets­baserede udgave af det repraesent­ative demokrati: »Folket behøver ledere. Tanken om den enkeltes selvstyre og ansvar bør forbindes med tanken om ledelse i tillid. Sideordnet med trangen til selvstaend­ighed ligger hos mennesket trangen til tillidsful­d tiltro, til ledelse af dem, der er klogere og mere indsigtsfu­lde end én selv...

Ledelsen står under folkets kontrol og er betinget af, at den fortsat formår at beholde folkets tillid på grundlag af fri kritik og meningstil­kendegivel­se.«

Demokrati baserer sig på tillid og loyalitet. To gode råd til sidst til den generiske valgkampsp­olitiker: Prøv at høre din modpart til ende, og lad vaere med at love for mange milde gaver.

Demokratie­t er bestemt truet udefra i disse måneder – Putin, Kina – men også indefra, hvis det kvaernes halvt ihjel af al den dumme tale.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark