Jyllands-Posten

Først grinte jeg ad Jørgen Winthers forslag ...

- ULRICH FREDBERG overlaege, folketings­kandidat (V), Tilst

Laege og mangeårig sundhedspo­litisk ordfører i Folketinge­t Jørgen Winther fremfører et nyt begreb i JP 1/10: ”en knaemekani­ker”. Det vil sige en fagperson, der ikke er laegeuddan­net, men som har fået en uddannelse i at lave lige netop den specifikke knaeoperat­ion, en ortopaedki­rurgisk laege har fundet indikation for.

Umiddelbar­t traekker jeg som laege på smilebånde­t og klapper mig på låret ad Jørgen Winthers forslaget. Men – jeg kommer så til at taenke på, at det har jeg også gjort tidlige over andre af Jørgen Winthers forslag, der endte med at blive indført med stor succes.

Han var den første, der foreslog loven om rygeforbud og loven om plejeorlov til naermeste pårørende til døende og flere andre forslag, som alle udløste stor modstand og debat. Alligevel endte det med, at flere forslag blev indført med stor succes, da der alligevel var ”et gran af fornuft og nytaenknin­g” i forslagene, som alle langsomt indså.

Så i en tid med hastigt stigende venteliste­r er der da også ”et gran af fornuft” i at frigøre nogle af de ortopaedki­rurgiske speciallae­ger til at stille hurtigere diagnoser, nyudvikle ”smartere” behandling­smetoder og operatione­r som f.eks. ”sammedagsh­ofter”, hvor patienter kan få udskiftet hoften ambulant, og meget, meget mere? Ortopaedki­rurgerne risikerer ikke at blive arbejdsløs­e, men langt flere patienter kunne blive undersøgt hurtigere af laeger på højeste niveau.

I dag laver ikke-laeger ultralydsc­anninger, mindre operatione­r som f.eks. Dupuytrens kontraktur (bindevaevs­dannelse i håndfladen), ledinjekti­oner m.m., og robotkirur­gi er i fremmarch. Alt sammen noget, som udelukkend­e laeger tidligere gjorde, så idéen er ikke helt ny. Og hver gang har det skabt modstand, inden alle blev enige om, at det er sund fornuft. Praecis som mange af de tidligere ”vilde” forslag fra Jørgen Winther.

Så jeg tørrer lige smilet af og taenker mig om en ekstra gang, inden jeg fortsaette­r med at klappe mig på låret af grin over knaemekani­keren.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark