Jyllands-Posten

Luk nu de blå busser

-

»Måske er det på tide at gøre noget drastisk, ja, vel naermest radikalt(!) og lukke alle busruter, som ikke giver overskud og så snakke flex-trafik for resten af pengene med borgerne og kommunerne.«

Sådan omtrent udtalte jeg til Region Midts andenbehan­dling af budget 2023. Og hvorfor nu det? Fordi Midttrafik og dermed Region Midt skal spare ganske gevaldigt på den kollektive trafik, uanset hvordan vi vender og drejer det. Det er heller ikke noget nyt. Faktisk mindes jeg ikke noget år, hvor vi i Regionsråd­et ikke sparede eller forsøgte at bevare status quo på den kollektive trafik. Tilpasning? Eller langsom forblødnin­g? Jeg haelder til, at vi er på vej til det sidste. Politikern­e kaemper for i det mindste at betjene ungdomsudd­annelserne og linjer mellem de store byer. Men ingen borgere er tilfredse, som det forløber, og busserne oplever fald af passagerer igen og igen. Og trods alle rute-lukningern­e kører der stadig tomme busser rundt i landskabet. Vi skal taenke helt nyt. Vi skal vaek fra at taenke kollektiv trafik og taenke offentlig transport. Vaek fra at taenke ruteplaner og ind med fleksible løsninger med bestilling­er.

Når fru Jørgensen skal til laegen, er det mere fleksibelt og fornuftigt, at hun kan bestille plads i den offentlige transport, end at hun skal vente til, at laegen har en tid, der passer med den daglige busafgang. Når tre elever fra x-by skal til y-bys ungdomsudd­annelse, er der ingen grund til at starte en 50-personers bus. Og så videre. Vi kan om ikke skraedders­y, så tilpasse tilbuddene om befordring langt mere, end vi kan daekke med en staerkt beskåret busdrift. Vi kommer til at spare arbejdskra­ft, som så kan arbejde f.eks. på vores hospitaler, og vi sparer braendstof til gavn for klimaet og pengepunge­n.

Selvfølgel­ig skal der stadig køre blå busser, som morgen og aften er ved at spraenges af passagerer til og fra arbejde og uddannelse. Og sikkert også nogle sommerlinj­er og nogle busser til ungdomsudd­annelser. Men resten – og det er de fleste – bør vi forhandle om. I en fart. Før vi igen står med at lukke endnu flere buslinjer og ikke i tide får lavet kollektiv trafik om til offentlig transport.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark