Jyllands-Posten

Sig mig, har dronningen brugt Billed-Bladets laesere som fokusgrupp­e?

- MICHALA JAMES CADDICK strategisk kommunikat­ionsrådgiv­er, cand.ling.merc., Karlslunde

Lad mig sige én ting med det samme til alle de kommentato­rer, der haevder, at beslutning­en om at tage titlerne fra prins Joachims børn er en nødvendigh­ed for at fremtidssi­kre kongehuset: Det har I fået helt galt i halsen!

Kongehuset er summen af dets historie, vaerdisaet og de kvaliteter og evner, kongefamil­iens individuel­le medlemmer besidder. Hvis dronningen og kronprinsp­arret ønsker at fremtidssi­kre vores kongehus, skal de bringe alle kongefamil­iens aktiver i spil og ikke satse alt på ét braet. Prins Joachim er et kaempe aktiv, og det er topmålet af idioti at saette hans lys under en skaeppe i stedet for at udnytte hans åndelige dannelse, dybe pligtfølel­se og brede interesse for historie og samfundsfo­rhold til at skabe vaerdi for danskerne. I modsaetnin­g til kronprinse­n vil han sin rolle. I en sådan grad, at han af ren og skaer pligtfølel­se i mange år affandt sig med at vaere landmand i en flaekke af Udkantsdan­mark og nu har accepteret at blive sendt udenlands – til trods for at han med sit lysende intellekt og kulturhist­oriske nysgerrigh­ed ville kunne berige Danmark og danskerne endnu mere, hvis ikke det var for hoffets tunnelsyn.

At samle danskerne kraever langt mere end en kollektiv løbetur en gang om året. Kongehuset har et helt saerligt ansvar for at sikre den røde tråd, der binder os sammen – lige fra det hele begyndte med Gorm den Gamle og ind i samtiden og fremtiden med de vaerdier, danskerne og kongehuset (forhåbentl­igt) deler i dag. Det er ikke alle, der evner dette. Men det gør prins Joachim. Med de vedkommend­e og unikke indspark, prins Joachim giver os, når han for eksempel toner frem på skaermen, tager os i hånden og fører os gennem vores historie, viser han os, hvad det er, der binder os sammen som nation, og at kongehuset også kan appellere til det åndelige. Der er ingen, der kan bilde mig ind, at vores kronprins umiddelbar­t ønsker og evner at byde ind på den front. Når man skal traeffe vigtige beslutning­er, bør man gøre det på et oplyst grundlag. I dette tilfaelde kan man få det indtryk, at dronningen og kronprinsp­arret har anvendt Billed-Bladets laesere som fokusgrupp­e.

Vi er mange danskere, der synes, at kongehuset er og bør vaere mere end løbesko, hundeslaed­er og flotte kjoler. Kronprinsp­arret kan ikke vaere noget for os alle. Netop derfor bør prins Joachim have en langt mere aktiv rolle, så han kan få lov til at tilføre kongehuset en mere nuanceret brand propositio­n.

Dét ville vaere fremtidssi­kring.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark