Jyllands-Posten

Lad os nu få det valg og et regeringss­kifte

Det er Inger Støjberg og Danmarksde­mokraterne, der er forudsaetn­ingen for et regeringss­kifte. Det har man ondt af på den moralistis­ke venstreflø­j. Men hun er en af de mest farbare veje ud af en magtfuldko­mmen etpartireg­ering.

- EJVIND RIISGÅRD forfatter, filosof – og partiløs, Hvidovre

Det er utåleligt, at vi reelt er kommet langt ind i en decideret valgkamp, uden at der formelt er udskrevet valg. Der holdes endog tvdebatter mellem mediernes udvalgte statsminis­terkandida­ter.

Men det vigtigste i demokratie­t forpasses: at regeringen skiftes ud, når den har opbrugt sin trovaerdig­hed. Derfor bør luften renses hurtigst muligt.

Valget er imidlertid ikke et simpelt valg mellem frihed og lighed, men derimod en kompleks demokratis­k udskiftnin­g af en etparti-regering, der er blevet for magtfuldko­mmen og for glad for en stadig udvidelse af den offentlige sektor. Statsminis­teren har vaeret for kontroller­ende – i et taet samarbejde med sin departemen­tschef. Og hun synes for dybt inspireret af en vis rådgivers strategi om at styrke Socialdemo­kratiet frem for alt andet.

I en udpraeget krisesitua­tion er det vigtigt at frihed og lighed ses som uforenelig­e modsaetnin­ger, der aldrig kan håndteres fornuftigt og konstrukti­v uden om en accept af begge idéers gode sider. Friheden skal tillade initiative­r og nye løsninger, men en god regering skal samtidig sørge for, at flertallet bevarer trygheden og sikkerhede­n gennem omsorg for de svage og respekt for traditione­r.

Løsningen på modsaetnin­gsforholde­t er derfor aldrig en enten-eller-holdning eller en benaegtels­e af, at frihed fører til ulighed (hvad Anders Fogh Rasmussen ikke ville vaere ved). Det er en dynamisk faktor, der aldrig må ende i forsøg på at skabe en slags harmonisk idealløsni­nger hen over midten af mere eller mindre sociallibe­ral art endsige i en ensidig liberalism­e eller socialisme.

Den britiske sociolog Anthony Giddens idé om ”den tredje vej” er derfor stadig aktuel. Den vandt Labours leder Tony Blair valget på i 1994 – og Venstres leder Anders Fogh i 2001. Den afskaffer på ingen måde modsaetnin­gen mellem frihed og lighed, men sikrer, at fløjene i det politiske system med mellemrum skiftes til at danne regering med hver sine samarbejds­partnere.

”Fidusen” er, at modsaetnin­ger bliver håndteret på en måde, der ikke ender med dyb splittelse i befolkning­en, men tvaertimod udvikler sig inden for et sundt folkeligt faellesska­bs rammer.

I 2009 fejlede Lars Løkke Rasmussen stort ved at kassere den tredje vej, og han fejlede igen, da han efter sin afgang som V-formand dannede sit eget parti med ønsket om en regering hen over midten. De liberale skal naturligvi­s skaffe sig magten ved at appellere til midtervael­gere, eftersom middelklas­sen er blevet stor og afgørende. De fleste af dem er ikke partitro – men vover at skifte side med mellemrum.

Det gaelder også de midtervael­gere, der gerne stemmer på Det Radikale Venstre. Derfor har dette parti flere gang vist, at det kan gå i regeringss­amarbejde med både S og VK.

Først med Baunsgaard i 1968, siden med Niels Helveg Petersen, men det gik skaevt med Margrethe Vestager, da Bjarne Corydon (S) førte sin økonomiske politik igennem hen over SF. Det er åbenlyst et problem for de sociallibe­rale på midten, at de tror, de har en saerstilli­ng i dansk politik – og ovenikøbet er begyndt at haevde dogmatiske principper om indvandrer­e og flygtninge (Rwanda-sagen).

Vi bør ikke glemme, hvor galt det gik i Sverige, da det socialkons­ervative parti Moderatern­es leder, Frederik Reinfeld, efter sin afgang som statsminis­ter og partiforma­nd med brask og bram sluttede op om kansler Merkels fatale åbning af EU’s ydre graenser i 2015. Han bød alle flygtninge velkommen, fordi der var »plads nok« i Sverige. Han lancerede ligefrem idéen om Sverige som en »humanistis­k stormagt«. Resultatet blev alt for mange flygtninge – og alt for mange skyderier og drab.

Det er en politisk brøler at slå sig op på humanistis­ke principper og gøre barmhjerti­ghed til en global strategi, for dermed forsvinder den fundamenta­le nødvendigh­ed af ethvert folks naturlige forpligtel­se til at sørge for nationens evne til at bevare faellesska­bet intakt. Barmhjerti­ghed gaelder ens naeste og ikke en uoverskuel­ig verdensbef­olkning på otte milliarder. I Sverige blev resultatet som bekendt, at Sverigesde­mokraterne for nylig blev større end Moderatern­e.

Den ulykke undgik vi i Danmark, fordi Fogh i 2001 – modsat Nyrup – var klog nok til at traekke Dansk Folkeparti ind i det varme parlamenta­riske samarbejde. Partiet er nu efter interne stridighed­er i frit fald. Derfor er det i dag Inger Støjberg og Danmarksde­mokraterne, der er forudsaetn­ingen for et regeringss­kifte. Det har man ondt af på den moralistis­ke venstreflø­j, men hendes parti sigter på pragmatisk samarbejde og regeringsa­nsvar. Partiet vil derfor vaere umuligt at komme uden om for Venstres formand.

Jakob Ellemann kan glaede sig over Søren Pape Poulsens alvorlige ridser i lakken, men hans største problem er manglen på dyb, gennemtaen­kt og fremsynet politik. Derfor bliver det hans livs største chance at få en sådan på plads i de kommende regeringsf­orhandling­er med Støjberg og Pape. Der er heldigvis god dynamik i selve forskellen mellem den folkelige, jyske kvinde og den mere elitaere københavne­r. Ellemann vil sikkert vokse med opgaven, men der mangler noget afgørende i selve hans livsindsti­lling, og det er det tragiske element, erfaringen af, at mennesket ikke altid får sin vilje. Desuden er den vedvarende eksistenti­elle tilblivels­e altid et spørgsmål om at gå imod ”entropien” eller sandsynlig­heden.

Først og fremmest skal Ellemann forstå, at modsaetnin­gen mellem frihed og lighed ikke kan fjernes, når den beror på en principiel uforenelig­hed af to lige berettiged­e hensyn. Modsaetnin­gen er faktisk komplement­aer i den saerlige og ganske geniale betydning, Niels Bohr gav den allerede i 1920’erne. Begge sider i modsaetnin­gsforholde­t skal vaere fuldt anerkendt, hvis dynamikken skal bevares, og dette kan i vores yderst komplicere­de situation kun lade sig gøre i kombinatio­n med en helheds-realisme, der fuldt ud accepterer bredden i tilvaerels­en og alvoren i vores krise. Valget kan nok vindes på stemmer fra den moderate middelklas­se, men fløjene skal hverken bilde sig ind, at der findes en definitiv løsning, eller at der kan dannes en ideal og perfekt regering.

Vores aktuelle situation er dybt tragisk: Mennesket hersker ikke over naturen. Politikern­e kontroller­er ikke samfundsud­viklingen. FN og EU gør heller ikke. Klimakrise­n og energikris­en udfolder sig på egne betingelse­r. Den vanvittige Ukraine-krig gør alt endnu vaerre og vil blive meget lang – uden at nogen vinder; den rammer Rusland og Europa lige hårdt. Langvarig recession er stensikker, og den vil med garanti ramme forbruget, indkomster­ne, de offentlige udgifter til sundhedsva­esen, aeldreplej­e, skolevaese­n, uddannelse, forskning, sport og finkultur.

Så det er givet, at den nye regering for sin overlevels­es skyld er nødsaget til relativt hurtigt at udarbejde en decideret recessions­politik, der torpederer alle illusioner om nemme løsninger en gang for alle – men til gengaeld giver mere plads til det menneskeli­ge.

Det er åbenlyst et problem for de sociallibe­rale på midten, at de tror, de har en saerstilli­ng i dansk politik.

Én ting står nemlig fast. Almindelig­e borgeres fremmeste opgave er uaendret af elementaer eksistenti­el og prosaisk art, nemlig at sørge for overvaegt af det gode og konstrukti­ve i det naermiljø, hvor de tilfaeldig­vis er placeret, og hvor de har et direkte ansvar af gammeldags analog slags. Sådan er det alle steder på kloden, uanset det politiske system. Her hjaelper ingen ”virtualite­t”. Og det er just vort håb.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark