Jyllands-Posten

Fagbossen af den gamle skole er tilbage i Nordjyllan­d

Harald Børsting nåede den højeste post som tillidsman­d som formand for LO, men han er bekymret for det faldende medlemstal i landets fagforenin­ger.

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

Med en hel vaeg af røde faner i ryggen har Harald Børsting i sin tid som den højst placerede tillidsman­d – formand for LO fra 2007 til

2015 – gang på gang talt fagbevaege­lsens sag. Ikke med store armbevaege­lser, men med eftertryk og på sindigt jysk. Men de røde faner blafrer ikke kun i medvind.

Faldende medlemstal var allerede i Børstings tid et problem, og når han i dag som pensionist og 70-årig skal vurdere situatione­n, falder svaret prompte:

»Det er svaert at vaere fagbevaege­lse i dag. Det er hårdt at fastholde og rekruttere medlemmer,« siger han, der ikke har en fiks og faerdig forklaring på, hvorfor flere fravaelger det faglige faellesska­b.

»Bare jeg vidste det,« som han bemaerker, men han peger dog på, at prisen på et medlemskab kan vaere en af forklaring­erne.

»Jeg synes jo ikke, det er dyrt at vaere medlem, men jeg tror, at det kan vaere opfattelse­n hos nogle. Og så mangler der måske i dag en bevidsthed hos mange om, at den overenskom­st, de arbejder på, er en altafgøren­de forsikring for dem, og at det koster at vedligehol­de aftalerne om løn- og arbejdsvil­kår,« siger han, der dog glaeder sig over, at fusionen mellem LO og FTF og dermed dannelsen af den nye hovedorgan­isation FH har vaeret et godt og rigtigt traek.

»Det betyder, at fagbevaege­lsen alt andet lige står på en anstaendig platform i det danske samfund og ikke er til at komme udenom,« siger han, der har arbejdet taet sammen med både røde og blå regeringer. Og selvsagt ikke er i tvivl om, hvad han foretraekk­er.

»Inddragels­en af fagbevaege­lsen er såmaend den samme, uanset om det er en rød eller blå regering, men de røde er lettere at få til at lytte.«

Harald Børstings vej til den øverste post i fagbevaege­lsen har vaeret helt klassisk. Han, der er af nordjysk herkomst, blev i 1974 tillidsman­d på fiskefabri­kken Priess & Co. i Glyngøre, og naeste trin var som afdelingsf­ormand for specialarb­ejderforbu­ndet SID’s lokalafdel­ing i Nordsallin­g i 1980.

Den faelles forståelse

I 1983 forlod han det lokale tillidsman­dsarbejde og blev først oplysnings­konsulent i SID og siden uddannelse­ssekretaer, og i 1985 blev han en del af LO-ledelsen som sekretaer og medlem af forretning­sudvalget.

I 2003 udvidede han sin platform og blev en del af LO’s daglige ledelse og hovedbesty­relse.

Ved LO’s kongres i Odense i 2007 stillede han op som formand med LO’s naestforma­nd Tine Aurvig-Huggenberg­er som modkandida­t og vandt med sine 406 stemmer mod hendes 389.

Selv om arbejdsgiv­erne traditione­lt er fagbevaege­lsens modstander nummer et, er Harald Børsting ikke i tvivl om, at når det gaelder samarbejde­t med regering og Folketinge­t om reformer og aendringer på arbejdsmar­kedet, er der en faelles forståelse mellem parterne.

»Vi har et velorganis­eret arbejdsmar­ked, som betyder ganske få konflikter, og det er jo godt for samfundsøk­onomien, at vi har så få strejkedag­e i Danmark. Det er min fornemmels­e, at der er stor opbakning til selve modellen, fordi den tjener os godt,« siger han, der efter sin afgang fra formandspo­sten flyttede med sin kone, den tidligere formand for Kvindeligt Arbejderfo­rbund, tilbage til Nordjyllan­d, de begge stammer fra.

Formand for seniortank­er

Det var dog for tidligt for Børsting at gå på pension, så han blev af regeringen udpeget som formand for Seniortaen­ketanken, der i november 2019 afgav en raekke anbefaling­er til at fastholde det gråhårede guld lidt laengere på arbejdsmar­kedet.

Selv om forslagene ikke på et øjeblik løste alle problemer med mangel på arbejdskra­ft, er den tidligere formand ganske godt tilfreds med det udkomme, som viser sig stille og roligt.

Således haefter han sig ved, at forslaget om at danne partnerska­ber og dermed anerkende et faelles ansvar for at skabe gode rammer for aeldre medarbejde­re netop er blevet til virkelighe­d.

»Samtidig er der også sket forbedring­er, så der ikke er samme grad af modregning i pensionern­e for folk, der vil blive lidt laengere på arbejdsmar­kedet, og det er også hjaelpsomt. Det er gået bedre, end jeg havde frygtet,« siger Harald Børsting.

Selv om han stadig har en raekke bestyrelse­sposter og deltager i frivilligt arbejde, er der efterhånde­n også blevet plads til fritidssys­ler som golf og lange ture i frisk blaest langs Limfjorden på el-cyklen, ligesom foredrag på Folkeunive­rsitet og gode bøger i laenestole­n også har fået plads i programmet.

Selve fødselsdag­en fejres med venner og familie på et traktørste­d i Tversted i Vendsyssel, som gennem mange år har vaeret parrets foretrukne plet, når der skal slappes af.

Harald Børsting, tidl. formand for LO, Nørresundb­y

 ?? ?? Da Harald Børsting gik af som LO-formand i 2015, havde han mere end 40 år som aktiv i fagbevaege­lsen bag sig. Arkivfoto: Joachim Ladefoged
Da Harald Børsting gik af som LO-formand i 2015, havde han mere end 40 år som aktiv i fagbevaege­lsen bag sig. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark