Jyllands-Posten

Drengen fra arbejderkl­assen blev feteret rockidol og er god for 600 mio. kr.

AC/DC-forsangere­n Brian Johnson, der måtte traekke sig på grund af en høreskade, vendte tilbage, men vedholdend­e rygter om en kommende AC/DC-turné forbliver ubekraefte­de af bandet.

- UFFE CHRISTENSE­N Journalist uffe.christense­n@jp.dk

på hans egen website – der primaert handler om racerbiler – står der:

»Send venligst ikke flere ting, fotos, bøger eller cd’er, som I vil have Brian til at signere. Han er overvaelde­t af de i tusindvis af breve, som I allerede har sendt, og han har desvaerre ikke haft tid til at besvare dem alle.«

Alene dette siger meget om den popularite­t, som den nu 75-årige sanger i det australske hardrock-band AC/DC og bilentusia­st Brian Johnson har nydt i årtier – og som bestemt ikke på nogen måde synes aftagende.

Han – der blev døbt Brian Francis Johnson - kom til verden i Dunston i det nordøstlig­e England, og han voksede op i en arbejderfa­milie bestående af en engelsk far, en italiensk mor og tre søskende.

Skolegang var ikke lige det, der havde hans største interesse, og i sin barn- og ungdom sang han i både spejder- og kirkekor, inden han i to år blev en del af de britiske faldskaerm­stropper i Vesttyskla­nd.

Tilbage i England engagerede han sig i den heftigt blomstrend­e musikscene og var blandt andet centralt medlem af gruppen Geordie.

Da australske AC/DC’s forsanger Bon Scott døde den 19. februar 1980, besluttede bandet efter en taenkepaus­e at fortsaette og kom i tanker om, at Ron Scott flere gange havde skamrost Johnson.

Han blev kontaktet i marts 1980 og kaldt til London, hvor han foran bandet sang AC/DC-sangen ”Whole Lotta Rosie” og Tina Turners ”Nutbush City Limits”. HerØverst efter var der ingen i tvivl: Brian Johnson var ny sanger i bandet, der i 1973 blev dannet i Australien af de skotske brødre Malcolm, Angus og George Young.

Med Brian Johnson bag mikrofonen udgav bandet dets 7. album ”Black in Black”, der blev en enorm succes, og det samme gjaldt efterfølge­ren ”For Those About to Rock We Salute You”, som var det første hardrock-album, der toppede den amerikansk­e salgsliste.

Trak sig fra AC/DC

Da AC/DC den 28. februar 2016 i forbindels­e med Rock or Bust World Tour i 2016 havde givet koncert i The Sprint Center i Kansas City, meddelte bandet, at Brian Johnson måtte traekke sig på grund af alvorlige problemer med sin hørelse. På resten af turen blev han erstattet af ingen ringere end Axl Rose fra Guns N’ Roses.

Efterfølge­nde har Brian Johnson i øvrigt forklaret, at hans alvorlige problem med hørelsen slet ikke skyldtes hans omkring 36 år i front af AC/DC, og han sagde i en udtalelse, at skaden hang sammen med hans livslange passion for motorsport.

»Jeg har nedsat hørelse på mit venstre øre, og jeg fik det ikke af musikken, men fordi jeg sad for laenge i min bil uden ørepropper. Det var sådan, det skete, og musikken havde intet med det at gøre.«

Helt indstilled­e Brian Johnson ikke karrieren – han sang lejligheds­vist i diverse sammenhaen­ge, og han var i en periode engageret i musicalpro­duktion.

Så sent som den 22. september 2022 gik han og danske Lars Ulrich på scenen på Wembley Stadium i London, da Foo Fighters holdt mindekonce­rt for bandets trommeslag­er Taylor Hawkins, der døde 50 år gammel i marts 2022.

Ved siden af musikken plejede han fortsat sin store passion for motorsport.

Siden dannelsen af AC/DC i 1973 har bandet i større og mindre grad vaeret praeget af interne stridighed­er, sygdom og død, og siden 2016turnée­n har der vaeret meget stille omkring bandet. Flere og flere tvivlede seriøst på, at bandet nogensinde ville rejse sig igen. Listen over tidligere bandmedlem­mer taeller i øvrigt hele 16 musikere. Dette primaert bassister og trommeslag­ere, og tre bandmedlem­mer er i årenes løb døde.

Comeback til Brian Johnson

Men den 30. september

2020 meddelte AC/DC, der i løbet af dets karriere har solgt over 200 millioner plader, på dets webside, at det er på vej tilbage i rampelyset. Og med på holdet er Brian Johnson, der tilsynelad­ende har fået styr på sin høreskade.

Den 13. november 2020 udkom AC/DC-albummet ”Power Up”, og lige siden har luften vaeret tyk af rygter om en ny turné. Flere websites serverer nyheden om en naert foreståend­e verdenstur­né, men denne er ikke officielt bekraeftet af AC/DC.

Privat har Brian Johnson vaeret gift to gange. Med sin første kone Carol har han to døtre. Efter skilsmisse­n i blev han gift med Brenda og parret bor i dag i Sarasota i Florida i USA.

Skønt han i dag er god for over, hvad der svarer til 600 millioner kroner, har Brian Johnson bevaret jordforbin­delsen, og for at understreg­e, at han ikke glemmer, at han er afrundet af arbejderkl­assen, baerer han som regel en kaek kasket, når han er på scenen.

Brian Johnson, musiker, sanger, Florida, USA

 ?? ?? Brian Johnson, der overtog pladsen som forsanger i AC/DC i 1980, var med til at skabe bandets største og bedst saelgende album, "Back In Black".
Foto: Jordan Strauss/AP
Brian Johnson, der overtog pladsen som forsanger i AC/DC i 1980, var med til at skabe bandets største og bedst saelgende album, "Back In Black". Foto: Jordan Strauss/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark