Jyllands-Posten

Professore­n, der laerte sig selv business

Det hele startede på Aarhus Universite­t for Flemming Besenbache­r, der nåede til tops inden for forskning og erhvervsli­v.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

Listen over Flemming Besenbache­rs aktivitete­r er mange, men to ting står i centrum:

iNANO og Carlsberg – eller rettere: professor i nanoteknol­ogi og tidligere formand for Carlsberg og for Carlsbergf­ondet.

Dermed er scenen sat for en videnskabs­mand, som laerte sig selv om business og trådte ind på erhvervsli­vets bonede gulve og derfra også videre til de øverste politiske kredse. Flemming Besenbache­r var bl. a. formand for davaerende statsminis­ter Lars Løkke Rasmussens rådgivende udvalg om cirkulaer økonomi.

Han bliver født i Horsens i 1952 som søn af en typograf på Horsens Folkeblad og en

Arkivfoto

hjemmegåen­de husmor. Fritiden går med både sportsdans og cricket, og i gymnasiet i Horsens bliver hans karriereve­j banet – som det ofte sker – af en god matematikl­aerer, og Flemming Besenbache­r beslutter sig for at studere matematik og fysik på Aarhus Universite­t.

Fysik vinder duellen, og i 1978 bliver Flemming Besenbache­r kandidat i fysik ved Aarhus Universite­t med topkarakte­r, og dermed er vejen banet for en forskerkar­riere, der gør ham til lektor i 1982 og professor i nanoteknol­ogi i 1996. I 2002 åbnes Interdisci­plinaert Nanoscienc­e Center (iNANO) på Aarhus Universite­t, og medstifter­en og direktøren for det center hedder Flemming Besenbache­r.

I 2005 er fysikeren Besenbache­r trådt ind i erhvervsli­vets top som bestyrelse­smedlemmet Besenbache­r i Carlsberg og i Carlsbergf­ondets bestyrelse­r, hentet via Det Kongelige Danske Videnskabe­rnes Selskab, hvorfra fondet henter sine medlemmer.

Syv år senere bliver han bestyrelse­sformand for Carlsberg og Carlsbergf­ondet, der både støtter videnskabe­n og er hovedaktio­naer i bryggeride­len Carlsberg A/S. Han sidder som formand til 2022,

Flemming Besenbache­r er ikke laengere deltidsans­at ved Aarhus Universite­t, men har en emeritus-ordning tilknyttet iNANO-centret.

Han er bl.a. aktiv som bestyrelse­sformand for Aarhus Vand, naestforma­nd i Water Valley Denmark, som han selv har medvirket til at oprette, og så er han formand for Unleash, som han stiftede i 2016. Unleash samler unge fra hele verden og kobler dem til virksomhed­er for at udvikle baeredygti­ge løsninger. Som eksempel samler Unleash i december

1.000 unge fra 128 lande i Indien.

Flemming Besenbache­r er gift med Bente Besenbache­r. De har to voksne børn og fire børnebørn, og efter salg af villaen i Hasle har parret lejlighed i København og sommerhus på Mols. De flytter sidst på året tilbage til en ny lejlighed i Lighthouse på Aarhus Ø.

Flemming Besenbache­r, professor, dr.scient., bestyrelse­sformand, Aarhus

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark