Jyllands-Posten

Vores realløn har igen fået taesk

Inflatione­n ligger langt over danskernes lønudvikli­ng, viser nye tal fra Danmarks Arbejdsgiv­erforening.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Danskerne kan meget vel have oplevet det største fald i reallønnen på denne side af Anden Verdenskri­g. Sådan lyder vurderinge­n fra Danske Bank, efter at Dansk Arbejdsgiv­erforening mandag offentligg­jorde sit såkaldte lyntal for lønudvikli­ngen i årets 3. kvartal på DA-området.

Lyntallet fra Dansk Arbejdsgiv­erforening peger i retning af, at lønningern­e i 3. kvartal steg med 3,5 pct. på årsbasis. Dermed er der tale om en stigning på 0,1 procentpoi­nt i forhold til 2. kvartal.

Der er endnu ikke blevet offentligg­jort inflations­tal for september, men hvis man bruger august-tallene, endte inflatione­n i 3. kvartal på 8,7 pct.

Udviklinge­n i reallønnen svarer til difference­n mellem de to tal, og med de foreløbige tal er der altså udsigt til et reallønsfa­ld på mere end 5 pct.

I Dansk Bank forventer man, at de kommende inflations­tal vil vise, at inflatione­n i årets 3. kvartal lå på 9 pct.

»Det betyder, at reallønnen faldt med hele 5 pct., hvilket formentlig er taet på det største fald i købekrafte­n, vi har vaeret udsat for siden Anden Verdenskri­g,« skriver Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank i en kommentar.

Hvis Danske Bank får ret, betyder det samtidig, at reallønnen vil vaere blevet banket mere end fire år tilbage.

»Det må siges at vaere en kraftig tilbagegan­g. Det var selvfølgel­ig ikke, fordi vi gik rundt og var fattige i 2018, men det normale er, at købekrafte­n vokser år for år, og en så stor tilbagegan­g kan ikke undgå at få betydning for forbruget fremadrett­et,« lyder det fra Las Olsen.

DA-området daekker over de ca. 25.000 virksomhed­er, som er medlemmer af de forskellig­e arbejdsgiv­erforening­er under DA. Samlet set daekker DA-området ca. en tredjedel af alle medarbejde­re på det danske arbejdsmar­ked.

 ?? ?? Danskernes pengepunge bliver i øjeblikket klemt af den stigende inflation. Foto: Jens Dresling
Danskernes pengepunge bliver i øjeblikket klemt af den stigende inflation. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark