Jyllands-Posten

Rekordhøje priser på fødevarer får prisen på danske gårde til at stige

Fødevarekr­isen har øget indtjening­en for nogle grupper af landmaend. Det kan vaere forklaring­en på, at prisen på landbrugsj­ord er steget naesten 10 pct. på et kvartal.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

De rekordhøje priser på fødevarer får nu prisen på landbrugse­jendomme til at stige.

De høje priser løfter landmaende­nes indtjening og gør dermed landbrugsj­ord mere vaerdifuld.

Opgørelser, som rådgivning­sselskabet Agrocura har udarbejdet på basis af data fra Danmarks Statistik, viser, at salgsprise­n på større landbrugse­jendomme i 2. kvartal steg med hele 14.369 kr. pr. hektar.

Cheføkonom Jens Schjerning, Agrocura, vurderer, at prisen på landbrugse­jendomme vil fortsaette med at stige de kommende kvartaler.

»Den aktuelle fødevare- og energikris­e har sendt priserne på blandt andet korn, maelk og oksekød op på niveauer, der sikrer landmaende­ne en rigtig god indtjening. Størstedel­en af landmaende­ne har udsigt til en laengereva­rende periode med god indtjening, som betyder, at de kan betale en højere pris, når de køber landbrugsj­ord,« siger Jens Schjerning.

I en situation, hvor høje salgsprise­r sikrer landmaende­ne en god indtjening, vil man normalt se, at produktion­en hurtigt begynder at stige, så priserne på landbrugsv­arer bliver sendt nedad igen. Det er dog ikke sket denne gang – eksempelvi­s er den globale produktion af maelk vigende.

»Forklaring­en er formentlig, at krigen og energikris­en skaber en masse usikkerhed, som får landmaende­ne til at tøve med at udvide produktion­en,« vurderer Jens Schjerning. Det kan pege i retning af en laengere periode med god indtjening.

Mink-erstatning­er

Jens Schjerning påpeger, at der lige nu er mange om buddet, når der udbydes landbrugsj­ord til salg.

»Efterspørg­slen forstaerke­s af, at betydelige arealer opkøbes til meget høje priser til solcellepa­rker. Samtidig er der grupper af landmaend, som er medejere af biogasanla­eg, der for tiden tjener rigtig gode penge. En del af de penge vil oplagt blive brugt til

JORDPRIS, KR. PR. HEKTAR jordkøb. Vi vil også se en del af de tidligere minkavlere komme til markedet, i takt med at deres erstatning­er bliver udbetalt,« mener Jens Schjerning.

Han tilføjer, at der også er fonde og virksomhed­er, som køber dansk landbrugsj­ord og udlaegger det til eksempelvi­s skov for at klimakompe­nsere for deres egen produktion.

I årene frem mod 2008 blev der opbygget en gigantisk prisboble i markedet for handel med landbrugse­jendomme. De gennemsnit­lige salgsprise­r nåede helt op på 262.000 kr. pr. hektar, inden boblen bristede.

Landbrugsj­orden havde aldrig kunnet forrente tilnaermel­sesvist så høje priser, og markedet faldt som en sten, da finanskris­en rev taeppet vaek under de landmaend og banker, der havde pustet boblen op.

Stigende omkostning­er

Siden har priserne i en laengere årraekke svinget omkring 150.000 kr. og kortvarigt vaeret helt nede omkring 140.000 kr. Først nu er der tegn på, at priserne bryder ud af det langvarige dødvande med en prisstigni­ng det seneste kvartal på 9,4 pct. til 166.400 kr. pr. hektar.

Spørgsmåle­t er imidlertid, om den opadgående kurve bliver knaekket af den seneste tids eksplosive rentestign­inger, der gør det dyrere at finansiere jordhandle­r. Mange landmaend – isaer svineprodu­center – kaemper nu også med eksplosivt stigende omkostning­er til først og fremmest energi, som ikke efterlader megen luft til offensive ejendomsha­ndler.

»De stigende renter øger finansieri­ngsomkostn­ingerne, men det vil ikke afspore prisstigni­ngerne på landbrugse­jendomme, så laenge indtjening­en i sektoren er god. Bliver renterne oppe, kan det skabe udfordring­er i forhold til fortsat stigende jordpriser,« medgiver Jens Schjerning. Han venter dog, at inflation snart vil begynde at falde og traekke renterne med sig nedad.

 ?? ?? Prisen på dansk landbrugsj­ord er steget over 14.000 kr. pr. hektar på et kvartal.
Foto: Carsten Andreasen
Prisen på dansk landbrugsj­ord er steget over 14.000 kr. pr. hektar på et kvartal. Foto: Carsten Andreasen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark