Jyllands-Posten

Boligrente­rne falder: 6 pct.-lånet sendt uden for døren

Boligkøber­e, der vil have flekslån, kan isaer glaede sig over de seneste dages rentefald.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

»Dramatisk.« Sådan beskriver Realkredit Danmarks cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig den seneste uges renteuro.

Mandag faldt det dramatiske niveau endelig. Det 30årige 5 pct.-lån sluttede i en attraktiv kurs lidt over 97. Dermed er 6 pct.-lånet indtil videre sendt uden for døren.

Realkredit­institutte­rne satte efter utrolig nervøsitet og kursfald på finansmark­ederne 6 pct.-lånet på hylderne i sidste uge. Men det var i sidste uge. Mandag var kursen på et 6 pct.-lån igen over 100, og derfor kan der ikke gives lånetilbud i det. Både lånet med og uden afdrag er uden for raekkevidd­e.

»Med de nuvaerende kursniveau­er må de vente med at komme på lånehylden, medmindre renterne stiger igen de kommende dage,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Dramatikke­n i sidste uge har historiske dimensione­r og forklarer også, hvorfor kurserne stiger igen. Der udbrød nemlig panik, da Storbritan­nien bebudede en ekstremt ekspansiv økonomisk politik, der med garanti ville udløse buldrende inflation. Den politik er nu mere eller mindre taget af bordet.

Ved middagstid onsdag lå 5 pct.-lånet med afdrag i en kurs i omegnen af 94, mens varianten med 10 års afdragsfri­hed var blevet skubbet helt ned i kurs 93.

På dette tidspunkt ville realkredit­institutte­rne teoretisk set kunne åbne et fastforren­tet 7 pct.-lån med 10 års afdragsfri­hed. Alene i løbet af onsdag formiddag faldt kurserne på de 30-årige obligation­er med i omegnen af to kurspoint.

Mindre ”rentestres­s”

»Det er en voldsom bevaegelse på så kort tid,« konstatere­r Christian Hilligsøe Heinig.

Det resultered­e i, at realkredit­institutte­rne valgte at åbne 6 pct.-lån. Det er første gang siden 2009, at det toneangive­nde lån har haft en så høj rente.

For flekslåner­e er kursudvikl­ingen mandag en virkelig god nyhed, som kan maerkes her og nu. Hvis man vil have flekslån i et af de mest attraktive boligområd­er, skal man kunne betale en ydelse, der er 1 pct. over den toneangive­nde faste rente. Det kalder man test af ”rentestres­s”.

Hvis 6 pct.-lånet bliver introducer­et, skal der rentestres­ses efter en rente på 7 pct.

Nu kan flekslåner­ne ”nøjes” med 6 pct.

Der er ingen garantier for, at det fortsaette­r, understreg­er Christian Hilligsøe Heinig, der dog glaeder sig over, at renterne synes at have stabiliser­et sig igen.

»Vi må erkende, at usikkerhed­en er stor, og de daglige udsving i obligation­skurserne er meget større, end vi normalt ser. Det kan på ingen måde udelukkes, at renterne stiger yderligere i den kommende tid, og at 6 pct.lånene bliver toneangive­nde,« mener han.

Det skyldes, at inflatione­n i Europa netop er opgjort til 10 pct. Det er langt over, hvad økonomien kan baere, og centralban­kerne vil haeve renterne, til inflatione­n igen finder et fornuftigt leje.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark