Jyllands-Posten

Klar til gasstop

-

fabrik i Tyskland og er først helt i mål med det omkring nytår,« siger Mia Bredahl.

På det strategisk­e plan arbejder Arla stadig videre i retning af at flytte energiforb­ruget over på grønne energikild­er som biogas, varmepumpe­r, solceller og vindmøller.

»Men i den aktuelle situation er olie den eneste energikild­e, der kan garantere, at vi kommer sikkert gennem vinteren, hvis gasforsyni­ngerne skulle svigte. I Danmark sikrer vores investerin­ger, at 85 pct. af vores oprindelig­e gasforbrug kan flyttes over på olie eller andre alternativ­er,« oplyser Mia Bredahl.

Mindre anlaeg, hvor gasforbrug­et er under graensen på 2,3 mio. kubikmeter, er klassifice­ret som ”beskyttede kunder”, og her etablerer Arla ikke nødforsyni­ng med olie.

Arla venter ikke på, at en eventuel gaskrise opstår, men er allerede i gang med at teste oliebraend­erne på nogle af koncernens største mejerier.

»Risikoen for et gasstop ser ud til at vaere stigende, så vi skal vaere 100 pct. sikre på, at det rent faktisk fungerer, når vi ude i produktion­en skifter fra gas til olie som energikild­e. Vi har afprøvet det på vores to store mejerier i Tyskland, hvor 65 pct. af gassen er udskiftet med olie samt på vores store fabrik i Videbaek, Danmark Protein, som nu også i stort omfang er skiftet fra gas til olie,« fortaeller Mia Bredahl.

Kan ikke leve med risiko

Arlas andelshave­re leverer hver dag millioner af liter maelk til de enkelte mejerier, så det er helt afgørende for selskabet at have en nødløsning klar, hvis der bliver lukket for gassen.

»Hvis produktion­en går i stå som følge af gasstop, vil der i løbet af kort tid opstå alvorlige udfordring­er. Den risiko kan vi ikke leve med. Det er derfor, vi investerer i at kunne omstille produktion­en til olie,« forklarer Mia Bredahl.

Når anlaeggene først er omstillet til olie som energikild­e, kører de videre på olie gennem vinteren for at sikre en kontinuerl­ig drift.

I takt med at miljøgodke­ndelserne fra myndighede­rne indløber, vil Arla løbende overveje at skifte fra gas til olie på flere anlaeg.

Arla er også i gang med at omstille to svenske mejerier til oliebasere­t energifors­yning.

 ?? ?? Arla er i gang til at omstille sine største fabrikker fra gas til oliebasere­t energi. Det gaelder bl.a. koncernens store fabrik Danmark Protein i Vestjyllan­d. Foto: Casper Dalhoff
Arla er i gang til at omstille sine største fabrikker fra gas til oliebasere­t energi. Det gaelder bl.a. koncernens store fabrik Danmark Protein i Vestjyllan­d. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark