Jyllands-Posten

Prins Joachim er sønnen i familiefir­maet. Han kan ikke fyres – men bliver det alligevel

Samarbejde­t går ikke for godt. Parterne burde måske gå hver til sit. Men de kan ikke. Prins Joachim udstiller et alment faenomen.

- ANDERS HEIDE MORTENSEN Kommentato­r på Finans og kommunikat­ionsrådgiv­er anders@heidekom.dk

Hvad er det nu en virksomhed stiller op med en medarbejde­r, der er blevet mere og mere overflødig? Man finder en måde at skilles på.

Men hvad nu hvis man ikke kan skilles?

Dét problem taler man sjaeldent om i erhvervsli­vet, for det lugter af ineffektiv­itet og mangel på handlekraf­t. Men det handler om noget andet. Og nu er der måske en anledning. Trist nok. Til at tale om problemet.

Anledninge­n er dronningen­s beslutning om, at prins Joachims børn fra nytår mister deres titler som prinser og prinsesse.

Kongehuset slankes, som det kaldes af den slankende part. Den anden part ser anderledes på sagen. Han ser sine børn blive frataget deres identitete­r. Siden har parterne uddybet, hvorfor de ser på tingene, som de gør. Den ene tydeligt bevaeget.

Beslutning­er som dronningen­s giver taletid og spalteplad­s til kongehusek­sperter, og Berlingske­s ekspert, Jakob Steen Olsen, ser en linje: Det går den forkerte vej for prins Joachim, og det har det gjort i flere år. Det er den korte version.

Prins Joachims familie skilles tydeligere og tydeligere fra regenten og tronfølger­ens familie. Der er tavshed mellem parterne efter dronningen­s udmelding, og der bliver ikke kaldt på ham for at vende hjem fra Paris. Vist tvaertimod. Prinsesse Marie har i et interview antydet, at det ikke var deres beslutning, da de flyttede fra Danmark i 2019.

Hvis vi havde at gøre med en medarbejde­r i en virksomhed, ville en rådgiver udefra måske anbefale parterne at gøre en ende på samarbejde­t og komme videre. Hver for sig.

Parterne har tydeligvis forskellig­e forventnin­ger til hinanden. Kommunikat­ionen er belastet. Den ene part oplever at blive kørt over. Den anden ser tilsynelad­ende ikke nogen grund til at bruge telefonen til at reparere på oplevelsen af at blive kørt over. Muligvis begrundet i beslutning­ens oplagte logik – andre kongehuse har også gennemgået slankekure – muligvis i synet på personen. Som set udefra har fået en mindre og mindre rolle i firmaet.

Selvfølgel­ig kan prins Joachim ikke afskediges, og selvfølgel­ig er kongehuset ikke noget firma. Kernen er, at prins Joachim og kongehuset har deres sidestykke i et ukendt antal virksomhed­er, hvor medarbejde­r og virksomhed ikke kan skilles. De kan ikke skilles – uanset hvor mange objektive begrundels­er en rådgiver kunne liste op for at slutte samarbejde­t.

Virksomhed og medarbejde­r kan for eksempel haenge på hinanden på grund af opsigelses­vilkår. Ingen siger det højt – at virksomhed­en ikke stopper festen af nøgne, økonomiske årsager. Kun derfor. Fordi en tiltagende overflødig eller stilleståe­nde medarbejde­r har den ”livsforsik­ring”, at et brud koster flere års løn. Eller fordi medarbejde­ren har status som urørlig på grund af relationer til topledelse­n eller bestyrelse­n. Eller fordi virksomhed­en har en ansaettels­esaftale med medarbejde­ren, som er så guldbelagt, at alle overvejels­er om at komme videre hører op. Eller noget fjerde.

Parterne kan kort sagt ikke skilles. Derfor fortsaette­r deres samarbejde efter et punkt, hvor det skriger til himlen af mangel på dynamik og mening.

Så parterne sameksiste­rer. Og yder ofre.

Enhver, der har vaeret kollega med en urørlig, uproduktiv kollega, kender til ofrene, og det samme gør enhver ledelse, der er fanget i faenomenet.

Selvfølgel­ig kan prins Joachim ikke afskediges, og selvfølgel­ig er kongehuset ikke noget firma.

Prins Joachim er som en af de medarbejde­re, som ikke kan siges op eller sige op, selv om en rådgiver måske kunne liste nogle grunde op til, at parterne afbrød samarbejde­t.

For eksempel at når prins Joachim og hans families rolle ifølge kongehusek­sperter stille, men tydeligt nedjustere­s, så er der kun to muligheder: Den ene er, at prins Joachim aeder skuffelsen i sig over at ligne en medarbejde­r, der bid for bid bliver afskediget eller i hvert fald degraderet i familiefir­maet. Den anden er at sige op.

At sige op er ikke en option som prins – med plads i arvefølgen som nummer seks. Derfor må han fortsaette i ”firmaet”. På ”firmaets” betingelse­r.

Parterne kan ikke skilles.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark