Jyllands-Posten

Professor Jesper Rangvid, CBS: Banker får større tab end de 4,4 mia. kr., som er sat af til krisen

De største banker har sat 4,4 mia. kr. til side til at daekke tab under den foreståend­e økonomiske nedtur. Ifølge professor Jesper Rangvid, CBS, er det ikke nok.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

De fem største danske banker har sat op imod 4,4 mia. kr. af til at daekke tabene under den foreståend­e økonomiske krise. Det viser en gennemgang af deres regnskaber og finansiell­e meddelelse­r. Men det er ifølge en af landets førende eksperter i finansiell­e og økonomiske kriser ikke nok.

»Vi er på vej ind i en økonomisk recession, som jeg forventer bliver vaerre end coronakris­en, men ikke så slem som finanskris­en. Jeg tør godt sige, at bankerne får større tab end 4,4 mia. kr., men jeg tør ikke saette tal på,« siger Jesper Rangvid, professor på CBS og formand for den ekspertgru­ppe, som for den davaerende regering undersøgte årsagerne til finanskris­en i 2013.

Dengang dokumenter­ede ekspertgru­ppen, at de danske banker nedskrev 174 mia. kr. som følge af finanskris­en. De nedskrivni­nger blev taget fra 2008 til 2012.

»Det interessan­te er, hvad der ligger foran os. For krisen er slet ikke slået igennem endnu. I det lys er 4,4 mia. kr. ikke meget,« siger Jesper Rangvid.

Naeppe store nok

Mikkel Emil Jensen, aktieanaly­tiker i Sydbank, er enig i den vurdering.

»Jeg er ikke overbevist om, at de hensaettel­ser, der er foretaget, er store nok. For øget inflation og nye rentestign­inger har forvaerret de økonomiske vaekstudsi­gter yderligere, siden de blev foretaget,« siger han.

Han peger ligesom Jesper Rangvid på, at det bliver afgørende, hvor dyb og langvarig krisen bliver.

»Hvis vi kun får en mild recession, bliver bankerne nok ikke voldsomt hårdt ramt, fordi deres underligge­nde kreditkval­itet er god,« siger Mikkel Emil Jensen.

Officielt var der under coronakris­en recession i USA i to måneder. Den kommende økonomiske nedtur ventes at blive anderledes langvarig.

»Recessione­n bliver vaesentlig laengere end under corona, og det kan ikke udelukkes, at enkelte pengeinsti­tutter ikke overlever. Men der er ikke udsigt til, at vi får så voldsomt et økonomisk tilbagesla­g som f.eks. under finanskris­en,« siger Jesper Rangvid.

Han peger på, at nogle husholdnin­ger får svaert ved at betale de kraftigt stigende energipris­er, og at detailhand­len bliver presset.

Det vil føre til tab i bankerne.

»Men jeg ser ikke noget for mig, der bare ligner finanskris­en, hvor hver tredje pengeinsti­tut forsvandt,« siger Jesper Rangvid.

Heller ikke Finanstils­ynet forventer, at scenariet under finanskris­en gentager sig for bankerne.

»Selv om vi ryger ind i et økonomisk tilbagesla­g, behøver det ikke blive så slemt set gennem bankernes briller, fordi udgangspun­ktet er godt – både når vi taler om bankernes kapitalfor­hold, dansk økonomi, ledighed og boligmarke­det,« siger Kristian Vie Madsen, vicedirekt­ør i Finanstils­ynet.

Det skyldes ifølge ham isaer regulering­en, som har tvunget bankerne til at polstre sig bedre.

»Vi møder en eventuel ny krise med en vaesentlig bedre kapitalise­ring i bankerne, fordi vi heldigvis har fået bygget deres kapitalove­rdaekning op i gode tider,« siger Kristian Vie Madsen.

Flere banker har omdannet en del af den økonomiske polstring, de har sat til side under coronakris­en, til en buffer til at daekke tab under den kommende nedtur.

Derfor bliver det ifølge Finanstils­ynet ikke et problem for bankerne at finde pengene til at møde krisen med.

»Når der nu er en forøget risiko for, at det kommer til at gå lidt dårligere for samfundsøk­onomien, så skal bankerne hensaette flere penge. Omvendt bliver en del af de penge, som er hensat til at håndtere covid-19-tab, ført tilbage, fordi bankerne ikke har lidt tab på dette i det omfang, som man frygtede. Disse penge kan bruges til at håndtere den makroøkono­miske usikkerhed,« siger Kristian Vie Madsen.

Traditione­l krise

Tilsynsmyn­digheden opfordrer bankerne til at gå deres udlånsport­efølje igennem og øge hensaettel­serne til tab, hvis direktione­n finder det nødvendigt.

»Bankerne skal saette penge til side, når de kan se svagheder i deres portefølje. Det kan ske via ledelsesma­essige skøn, hvis man vurderer, at der er risiko for en dårligere samfundsøk­onomi,« siger Kristian Vie Madsen.

Jesper Rangvid kalder den foreståend­e økonomiske recession en traditione­l krise, som er kendetegne­t ved, at bankerne skal foretage stigende hensaettel­ser daekke tab.

Finanskris­en var anderledes, fordi den traditione­lle krise fik følgeskab af en likviditet­skrise, som ramte de store banker.

Den gjorde sit indtog, da den amerikansk­e storbank Lehman Brothers gik konkurs i 2008 og skabte mistillid i hele det finansiell­e system.

Den form for krise er der til at ifølge Jesper Rangvid ikke udsigt til denne gang.

»Men nogle gange bliver man overrasket. Vi har netop oplevet, at en helt uansvarlig økonomisk politik i England fik landets renter til at eksplodere. Det førte til, at den engelske centralban­k måtte gribe ind med den begrundels­e, at der var vaesentlig­e trusler mod den finansiell­e stabilitet. Det udviklede sig på tre-fire dage. Der kan ske

noget vildt på de finansiell­e markeder, som kan få det hele til at eksplodere på ingen tid,« siger han.

Banker fik børsbank

Senest kom der mandag en kraftig reaktion fra de finansiell­e markeder, som barberede en stor del af markedsvae­rdien af de børsnotere­de danske banker.

Det skete som følge af bekymringe­r for sundhedsti­lstanden i den schweizisk­e storbank Credit Suisse. Under finanskris­en mistede de finansiell­e aktører tilliden til hinanden, og det fik store konsekvens­er for hele den finansiell­e stabilitet.

Som den eneste af de store banker har Jyske Bank ikke udspecific­eret, hvor stor en del af bankens hensaettel­ser på 1,2 mia. kr. til makroøkono­miske risici, som relaterer sig til den kommende økonomiske nedtur. Men banken har afsat 1 mia. kr. mere i dag, end da coronapand­emien gjorde sit indtog. Der er dog stadig hensaettel­ser til corona indeholdt i beløbet.

Danske Bank, Nykredit, Sydbank og Spar Nord har tilsammen hensat 3,4 mia. kr. til krisen i år.

 ?? ??
 ?? ?? Foto: Stine Bidstrup
Foto: Stine Bidstrup
 ?? ?? Danske Bank er blandt de pengeinsti­tutter, som har hensat ekstra til krisen i år. Foto: Miriam Dalsgaard
Danske Bank er blandt de pengeinsti­tutter, som har hensat ekstra til krisen i år. Foto: Miriam Dalsgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark