Jyllands-Posten

Bankernes vagthund klar til at rykke ud, hvis inflatione­n udvikler sig til en økonomisk krise

Finanstils­ynet har hidtil fokuseret på bankernes udlån, men det bliver aendret, hvis Danmark ryger ind i en økonomisk krise.

- CLAUS IVERSEN KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

Landets banker kan se frem til en helt ny form for overvågnin­g, hvis den økonomiske krise får fodfaeste i Danmark.

Som finansiel vagthund vil Finanstils­ynet aendre fokus, fordi et økonomisk tilbagesla­g vil føre til flere usunde kunder, der har svaert ved at betale deres lån tilbage.

Som en konsekvens vil Finanstils­ynet rette spotlyset mod den økonomiske buffer, bankerne har opbygget til at håndtere dårlige kunder, frem for at rette det mod udlånet.

»Vores strategi er gradvist i takt med forvaerrin­gen af økonomien at skifte fokus fra bankernes risikotagn­ing i forbindels­e med deres udlån, til om de har tilstraekk­elig med hensaettel­ser,« siger Kristian Vie Madsen, vicedirekt­ør i Finanstils­ynet.

Det skyldes kort og godt, at det er vigtigt at holde øje med, at bankerne sørger for at have afsat tilstraekk­eligt med penge til at håndtere de problemfyl­dte kunder.

»Vi skal i en situation med økonomisk tilbagesla­g sikre os, at omverdenen kan stole på bankernes regnskaber, og at bankerne kan stole på hinandens regnskaber. Det er derfor vigtigt, at bankerne kigger deres udlånsport­eføljer igennem og vurderer deres risici,« siger Kristian Vie Madsen.

Fokus er skiftet

Han peger på, at Danmark har vaeret igennem en laengere periode med gode økonomiske nøgletal, hvor tilsynet i stedet havde fokus på, om bankerne huskede at stille krav til kunderne, når de ønskede at låne penge.

Der er bl.a. saerlige krav til kundernes privatøkon­omi i København og Aarhus, når de ønsker at købe en bolig, ligesom Finanstils­ynet har udarbejdet en tilsynsdia­mant, som skal sikre, at bankerne ikke øger udlånet for hurtigt, ligesom eksponerin­gen mod eksempelvi­s ejendomsbr­anchen ikke må vaere for stor.

Ifølge en af landets førende eksperter i finansiell­e kriser er Finanstils­ynets strategisk­ifte fornuftigt.

»Vi må forvente, at den foreståend­e krise saetter en stopper for bankernes udlånsvaek­st. Måske falder udlånet ligefrem. Det afgørende bliver derfor, at der er styr på hensaettel­serne i bankerne,« siger professor Jesper Rangvid fra CBS.

De systemisk vigtige danske banker – Danske Bank, Jyske Bank, Nykredit, Sydbank og Spar Nord – har samlet set 37,8 mia. kr. stående på deres såkaldte korrektivk­onti. Det er det sted, hvor banker samler penge sammen til at kunne klare tab på nødlidende kunder.

Herudover har landets andenstørs­te bank, Nordea, 14,96 mia. kr. stående på sin tabskonto, hvoraf en stor andel vedrører nødlidende kunder i Norge, Sverige og hjemlandet, Finland.

Finanstils­ynets vicedirekt­ør ønsker ikke at kommentere, om det er tilstraekk­eligt med penge til, at han sover roligt om natten.

»Jeg så helst, at bankerne fulgte reglerne og samtidig ikke havde brug for at hensaette saerligt meget. Det er jo ikke et mål at tabe penge, og sunde kunder, som kan betale det, de skylder, er til enhver tid at foretraekk­e. Men vi forventer, at hvis kunder eller faggrupper udviser svaghedste­gn, så går bankerne også ind og kigger på det og foretager hensaettel­ser, hvis det er nødvendigt,« siger Kristian Vie Madsen.

Vi skal i en situation med økonomisk tilbagesla­g sikre os, at omverdenen kan stole på bankernes regnskaber. KRISTIAN VIE MADSEN, VICEDIREKT­ØR I FINANSTILS­YNET

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark