Jyllands-Posten

Novos drøm om en diabetespi­lle skuffer

Medicinalk­oncernen Novo Nordisk kaemper en hård kamp for at få leveret på de skyhøje ambitioner, der er til selskabets pilledrøm. Der skal leveres nu, for fremtiden er bygget op på piller, lyder det.

- BENJAMIN W. CHRISTENSE­N benjamin.christense­n@finans.dk

Novo Nordisk må se langt efter den salgsmaess­ige supersucce­s, som selskabets meget hypede diabetespi­lle Rybelsus blev spået til at blive.

Indtil videre lader de store ambitioner i hvert fald noget tilbage at ønske.

»Rybelsus har skuffet i forhold til forventnin­gerne,« siger Thomas Bowers, analytiker i Danske Bank.

Samme toner lyder fra Morten Larsen, der er analytiker i ABG Sundal Collier.

»Rybelsus er et rigtig godt produkt, men det har ikke levet op til de meget høje forventnin­ger, jeg havde op til lanceringe­n,« siger han.

Når salget af Rybelsus er helt centralt, så skyldes det ikke mindst fremtidens Novo Nordisk.

»Novo Nordisk fortjener stor kredit for, at selskabet i dag har et biologisk laegemidde­l i en tablet, men nu skal vi til at se noget mere. Ikke mindst fordi en stor del af selskabets fremtid på laengere sigt er bygget op omkring netop tabletter,« siger Morten Larsen.

Novo Nordisk er kommet ind på markedet for tabletter som følge af et partnerska­b med selskabet Emisphere, inden Novo Nordisk i efteråret 2020 lagde 11,3 mia. kr. på bordet og overtog den amerikansk­e virksomhed og dermed teknologie­n, kaldet Snac.

Det er en teknologi, som gør, at kroppen ikke bare nedbryder det virksomme stof i tabletter.

Det fungerer i praksis ved, at et kemisk hjaelpesto­f bidrager til at transporte­re proteinet ind over mavesaekke­n og igennem mavesaekke­ns celler.

Udfordring­er

Teknologie­n kan til gengaeld f.eks. ikke løse problemet med at levere antistoffe­r som tabletter, fordi antistoffe­r er så store proteiner, som tilfaeldet er.

Det er en udfordring, fordi også antistoffe­r er i Novo Nordisks pipeline.

Det gaelder f.eks. laegemidde­lkandidate­n ziltivekim­ab, som er et antistof, der retter sig mod behandling af patienter med bl.a. kronisk nyresygdom, inflammati­on og åreforkalk­ning – og som Novo Nordisk har købt i en handel til potentielt op til 2,1 mia. dollars.

Derfor har Novo Nordisk bl.a. gang i et samarbejde med det kendte universite­t MIT. Et samarbejde, hvor der arbejdes på at kunne deponere et laegemidde­l i en pille med en mekanisk nål.

Det aendrer bare ikke på, at den nuvaerende teknologi har en raekke indbyggede problemer. Det gaelder saerligt det faktum, at patienter på Rybelsus skal faste 30 minutter før indtag af pillen.

Det er langt fra optimalt i et for manges vedkommend­e presset morgenprog­ram.

Amerikansk­e Eli Lilly og ligeledes amerikansk­e Pfizer forventes at komme på markedet med en lignende pille i henholdsvi­s 2026 og 2027, men uden den samme udfordring.

Rybelsus blev godkendt for lige over tre år siden og blev lanceret stort set direkte ind i en coronapand­emi, hvor selskabets saelgere var hjemsendt og derfor ikke kunne opsøge laeger. Det gav ikke ligefrem en drømmestar­t.

»Der var højere forventnin­ger til, hvor stor en del af tabletmark­edet Novo Nordisk kunne tage med Rybelsus, end hvad virkelighe­den har vist sig at vaere på nuvaerende tidspunkt,« siger Thomas Bowers.

Staerke rivaler

Samtidig er midlet lanceret på et generelt yderst konkurrenc­epraeget tabletmark­ed, der indeholder stribevis af andre gode diabetesmi­dler, som også har god effekt på patientens blodsukker.

Det gaelder ikke mindst laegemidde­lklassen kaldet SGLT-2, hvor det mest kendte laegemidde­l nok er Jardiance, som tyske Boehringer Ingelheim og Eli Lilly står bag.

Det laegemidde­l har den store fordel, at det har dokumentat­ion for, at det mindsker risikoen for både død og indlaeggel­se som følge af hjertesvig­t. Samtidig er det billigere end Rybelsus. Det har gjort det til et populaert valg hos både laeger og patienter.

Der er også udfordring­er i forhold til selskabets egne alternativ­er.

»En af udfordring­erne er for mig at se, at Rybelsus halter efter effektmaes­sigt, hvis man f.eks. sammenlign­er med Ozempic. Der har forventnin­gen nok vaeret, at patientern­e alligevel ville foretraekk­e en tablet,« siger Thomas Bowers.

Rybelsus og Ozempic er baseret på det samme stof, semaglutid, men hvor Rybelsus er en tablet, er Ozempic et injektions­middel, der skal gives én gang ugentligt.

Ifølge Thomas Bowers havde mange nok troet, at den forbedring, patientern­e oplevede at få i forhold til convenienc­e, dengang de skiftede fra daglig injektion med f.eks. Victoza og til ugentlig injektion med Trulicity, ville vaere den samme, nu hvor de blev praesenter­et for en tablet i stedet for en injektion.

»Der har markedet nok undervurde­ret, hvor lidt det tilsynelad­ende generer folk at stikke sig én gang om ugen,« siger han.

Der var højere forventnin­ger til, hvor stor en del af tabletmark­edet Novo Nordisk kunne tage med Rybelsus, end hvad virkelighe­den har vist sig at vaere på nuvaerende tidspunkt. THOMAS BOWERS, ANALYTIKER I DANSKE BANK

Udsigt til bedring

Hvis tingene går Novos vej, kan diabetespi­llen dog få medvind.

»Novo Nordisk har i sin pipeline en højere dosis med semaglutid som tablet, og det betyder, at der ligger nogle muligheder for på sigt at kunne levere bedre på tabletmark­edet,« siger Thomas Bowers.

Rybelsus er lanceret på 39 markeder verden over og solgte i årets første seks måneder for 4,2 mia. kr. mod 1,7 mia. kr. i 1. halvår 2021.

Ingen i Novo Nordisk ønsker at stille op til interview, men oplyser i en mail sendt via selskabets presseafde­ling, at der er tilfredshe­d med udviklinge­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark