Jyllands-Posten

100.000 ejere af traepillef­yr ramt: »Vi har kunder, der graeder i telefonen«

100.000 ejere af traepillef­yr fik ikke del i varmecheck­en, og de nye energilån omfatter heller ikke husstande med den type fyr, selv om traepiller er tredoblet i pris.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Frygt for en vinter med kolde radiatorer har naermest skabt panik på traepillem­arkedet, hvor taberne isaer skal findes blandt landets ca. 100.000 private traepillef­yr-ejere.

Henrik Nørbo Mosegaard, formand for Associatio­nen Dansk Biobraends­el, fortaeller, at traepilleb­rugere er klemt af udviklinge­n.

»Helt bestemt. Vi har private kunder, der graeder i telefonen. Det har vi aldrig oplevet tidligere. Så det er slemt,« siger Henrik Nørbo Mosegaard, der til daglig er biomassech­ef i Verdo.

Han forklarer, at udfordring­en her og nu er at skaffe traepiller nok hjem til danske kunder, der både taeller fjernvarme­vaerker, kraftvaerk­er og private kunder i et internatio­nalt marked, hvor alle på det naermeste hamstrer traepiller.

Den store efterspørg­sel skyldes bl.a. et stigende forbrug af traepiller til elprodukti­on, og så har sanktioner mod Rusland betydet et farvel til årligt 3,5 mio. tons traepiller fra russiske leverandør­er. Det er noget, som kan maerkes, lyder meldingen.

Tidligere kostede et ton traepiller 1.000-1.500 kr. Så steg den til 4.000-4.500 kr., og i dag skilter flere leverandør­er med priser på op til 6.500 kr., hvis man overhovede­t kan få fat i traepiller.

»Det er helt vildt. Og det er over hele Europa, ligesom prisen også er steget i USA og

Asien. Vi håber på, at priserne snart har toppet, men her og nu er der ikke noget, som tyder på det,« siger Henrik Nørbo Mosegaard og fortsaette­r: »Der er ikke noget, der er billigt i dag. Sådan er det bare.«

De eskalerend­e priser betyder for mange traepillef­yrejere en ekstraudgi­ft på

tredjeplad­sen med en årlig import på ca. 3 mio. tons.

Tallene skal ses i forhold til, at det globale traepillem­arked ifølge Associatio­nen Dansk Biobraends­el er på 4050 mio. tons.

Justering af ordning

»Vi er ved at afsøge verdensmar­kedet, vi vil midlertidi­gt lempe de danske baeredygti­ghedskrav for traepiller til private og er enige om at justere skrotnings­ordningen, der støtter varmepumpe­r på abonnement, til også at omfatte traepillef­yr,« lyder det fra Dan Jørgensen i den fremsendte mail.

Men udover lempelsen af de lovgivning­smaessige krav til kvaliteten af de traepiller, som kommer til Danmark, er det op ad bakke med gode idéer, lyder det.

»Udfordring­en er, at der reelt er få ting, man kan gøre,« siger Henrik Nørbo Mosegaard.

Energistyr­elsen afviklede torsdag et dialogmøde med traepillef­yr-branchen omkring den tilspidsed­e forsynings­situation, og Henrik Nørbo Mosegaard fortaeller, at branchen laenge har vaeret i taet dialog med Energistyr­elsen i jagten på brugbare løsninger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark