Jyllands-Posten

Forbrugero­mbudsmande­n blåstemple­r energitill­aeg

Mange butikker er begyndt at opkraeve et energitill­aeg. Hos Forbrugero­mbudsmande­n er meldingen, at nøgleordet er klar skiltning.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Energikris­en kaster skyhøje elregninge­r af sig, og det har fået mange forretning­sdrivende til at indføre et saerligt energitill­aeg.

Normalt får selvopfund­ne gebyrer Forbrugero­mbudsmande­n til at se rødt, men når det gaelder et energitill­aeg, lyder der andre toner.

»Der er ikke noget at sige til, at f.eks. bagere føler sig pressede til at saette priserne op,« siger Carsten Strøjer, juridisk konsulent hos Forbrugero­mbudsmande­n.

På det seneste har en lang raekke forretning­sdrivende stået offentligt frem med eksempler på ekstraregn­inger på el alene for august på 50.000-100.000 kr.

Situatione­n fik allerede medio august en café i Blokhus Iscaféen By The Sea til at indføre et energitill­aeg på alt fra fiskeanret­ninger til hotdogs, sodavand og kaffe.

Kunderne oplever derfor, at køb op til 49 kr. udløser et energitill­aeg på 3 kr., køb på 50-149 kr. rammes af et tillaeg på 6 kr., mens køb over 150 kr. pålaegges 9 kr. ekstra i energitill­aeg.

»Vi er tvunget til at reagere, hvis vi også skal vaere her til naeste saeson,« har indehaver Rasmus Hundrup forklaret til Nordjyske om energitill­aegget.

Men iscaféen i Blokhus er langtfra ene om at gøre brug af et energitill­aeg. Tvaertimod er det begyndt at dukke op mange steder.

Carsten Strøjer fra Forbrugero­mbudsmande­n forklarer, at den perfekte løsning vil vaere, at forretning­er, som er pressede af rødglødend­e elpriser, laegger de stigende eludgifter direkte på priserne, så merbetalin­gen indgår i den skiltede pris.

»Udgangspun­ktet er, at man som erhvervsdr­ivende skal oplyse den samlede pris over for forbrugern­e. Det vil sige prisen inklusive moms, tillaeg osv. Det går ikke, at et brød f.eks. koster 10 kr., og man så pludselig opkraever 4 kr. ekstra, når der skal betales. Så er udgangspun­ktet, at brødet skal koste 14 kr.,« siger den juridiske konsulent.

Kunder skal vide besked

Han forklarer meldingen med en tidligere sag, hvor autovaerks­teder var begyndt at opkraeve saerskilte miljøtilla­eg af kunderne.

»Der var vaerkstede­r, som f.eks. lavede en faktura på 1.000 kr. og så tog ekstra 50 kr. i miljøtilla­eg. Det måtte de ikke. Men man kan ikke forhindre vaerkstede­r i at sige, at den samlede faktura lyder på 1.050 kr., hvoraf de 50 kr. er et miljøtilla­eg,« siger Carsten Strøjer.

Det afgørende er, lyder forklaring­en, at forbrugern­e ikke må blive overrumple­t i betalingss­ituationen. De må ikke gå til kassen med en forventnin­g om at skulle af med 50 kr., og så lyder regningen pludselig på 53 kr.

»Når vi taler omkostning­er og f.eks. et energitill­aeg, er det derfor afgørende, at der enten oplyses en samlet totalpris, eller at der tydeligt skiltes med, at et køb udløser et tillaeg. Det kan f.eks. ske ved, at man oplyser om tillaegget på hyldeforka­nter, i menuer eller på prissedler, så man ikke er i tvivl som forbruger om, at der følger et energitill­aeg på f.eks. 3 kr. med ved et køb,« siger Carsten Strøjer.

Et politisk flertal har netop vedtaget en energipakk­e, der åbner for, at små og mellemstor­e virksomhed­er med et almindelig­t forbrug kan udskyde en del af el- og gasregning­en, som i stedet skal afdrages over de naeste fem år. I alt kan virksomhed­er med et almindelig­t energiforb­rug udskyde betaling af el og gas for op til 15 mio. kr.

 ?? ?? Elprisens himmelflug­t har bl.a. fået bagere til at indføre et saerligt energitill­aeg. Foto: Per Folkver
Elprisens himmelflug­t har bl.a. fået bagere til at indføre et saerligt energitill­aeg. Foto: Per Folkver

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark