Jyllands-Posten

En gigantisk succes og en mulig trussel: »Vi skal finde ud af, om vi skal forbyde TikTok«

Den kinesisk ejede videoplatf­orm TikTok er blevet det klart mest populaere tidsfordri­v blandt børn og unge. Men appen bliver nu også set som et kinesisk våben mod Vesten, og i USA bliver der råbt på et forbud.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

dansetrin. Søde hundehvalp­e. Inspiratio­n til aftensmade­n. Den ene korte video efter den anden fylder skaermen, og på kort tid har algoritmen fanget, hvad du bedst kan lide og finder mere af samme slags.

Sådan kender vi TikTok – som et naermest uendeligt lager af korte, underholde­nde videoer. Men spørgsmåle­t er, om TikTok er en hyggelig pause i hverdagen, hvor man kan slå hjernen fra. Eller om vi skal se det som en sikkerheds­politisk trussel, en kinesisk bagdør ind i vores befolkning, som vi skal have lukket.

I en tid hvor koncepter som hybridkrig og russisk misinforma­tion er blevet normale samtaleemn­er ved kantinebor­det, er der igen kommet kritisk fokus på TikTok.

Ikke så meget i Danmark, men i høj grad i USA, som også tidligere har vaeret ude med riven efter det sociale medie.

Men vi bør taenke i samme baner i Danmark, lyder det fra en dansk ekspert i informatio­nskrig.

»Jeg ser TikTok som en politisk platform, en efterretni­ngsplatfor­m og en påvirkning­splatform. For unge mennesker i Danmark i dag er TikTok en af de primaere veje til informatio­n om politik. Det, vil jeg mene, er en kaempe fare,« siger André Ken Jakobsson.

Han er forsker og post.doc ved Syddansk Universite­t med speciale i teknologie­ns rolle i sikkerheds- og geopolitik. Og han er forundret over, at der ikke i Europa er mere debat om en kinesisk ejet app, som i dag har overhalet Instagram, Snapchat og Facebook med flere laengder som den, der fylder mest i hverdagen hos den yngre generation.

I USA brugte hele befolkning­en i gennemsnit 28,7 timer på TikTok i løbet af en måned i 1. kvartal 2022, viste en analyse blandt folk med Android-telefoner. Altså naesten én time om dagen.

I Danmark er der ikke på samme måde målt timetal, men 24 pct. af danskerne mellem 12 og 29 år bruger TikTok dagligt, ifølge DR’s rapport ”Medieudvik­lingen” fra januar 2022.

»Når man ser på, hvor meget tid unge mennesker i Vesten bruger på TikTok, så er det godt nok et modigt eksperimen­t, at man ikke politisk griber ind,« siger forskeren.

Advarsel fra republikan­ere

I USA er den debat i fuld gang. TikTok er en trussel mod USA, lyder det fra en raekke prominente republikan­ske politikere, herunder Ted Cruz og Marco Rubio. Og Joe Bidens regering er lige nu i fuld gang med at forsøge at lande en aftale, som kan sikre imod kinesisk misbrug af den populaere app.

Men hvad er problemet? Og hvad er TikTok for en størrelse?

Tiktok blev skabt af det kinesiske selskab Bytedance, som først rullede den kinesiske version ud under navnet Douyin i 2016. I løbet af ét år var der 100 mio. brugere på Douyin, som samlet så over1 mia. videoer om dagen.

Konceptet var en slags

Youtube på speed med fokus på korte videoer og vaerktøjer, som gjorde det hurtigt og nemt at laegge sin egen video op. Og med købet af Musical.ly, et Singapore-baseret selskab, som havde fået noget succes i USA, rykkede Bytedance i 2017 ud på det internatio­nale marked med en blanding af Douyin og Musical.ly, nu under navnet Tiktok.

Derfra gik det opad med en fart, som kunne få selv gigant-succeser som Facebook og Instagram til at stå forpustet tilbage. Med hjaelp fra store reklamebud­getter blev TikTok det nye, store faenomen blandt de unge.

Både som forbrugere – hvor man kan laene sig tilbage og få serveret korte videoer i én lang strøm – og som indholdssk­abere. En 16-årig med et talent for at danse kunne blive en stjerne på rekordtid, som det skete for amerikansk­e Charli D’Amelio. Det var nemt som aldrig før at klippe musik ind eller at arbejde videre på andres videoer.

I dag har 3 mia. mennesker downloadet TikTok, som har over 1 mia. månedlige brugere. Firmaet bag, Bytedance, omsatte i 2021 for 411 mia. kr. – under det halve af Facebook-koncernen Meta – men vaeksten fra år til år var på svimlende 69 pct. hos Bytedance, som dermed hurtigt kan blive den store af de to.

Succesen hos TikTok har fået Mark Zuckerberg til at reagere, så Instagram og Facebook har fået funktioner, der minder om TikTok. Hos Google har man opdaget, at unge mennesker i dag bruger TikTok som søgemaskin­e og vejviser til hvor, de skal spise frokost ude i byen, så for nyligt blev Google og Youtube også opgraderet med funktioner, der skal imødegå truslen fra TikTok, ifølge tech-magasinet Wired.

Men én ting er, om TikTok er på vej til at udkonkurre­re de kendte, amerikansk­e techgigant­er – som jo selv er relativt unge selskaber. Det er markedskra­efternes spil. De er alle gratis at bruge, og så er det op til forbrugern­e at vaelge det, de helst vil bruge tid på.

Jeg ser TikTok som en politisk platform, en efterretni­ngsplatfor­m og en påvirkning­splatform. ANDRÉ KEN JAKOBSSON, SYDDANSK UNIVERSITE­T

Kinesisk kontrol med data

Det store spørgsmål er til gengaeld, om vi har lyst til, at det ikke laengere er Mark Zuckerberg, men et kinesisk selskab, som har kontrollen med alle de data og muligheder for påvirkning, som et populaert socialt medie giver.

Ifølge André Ken JakobsNye

2021

TikTok

Facebook

Instagram

Snapchat

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark