Jyllands-Posten

Vaekst i offentligt forbrug bør ikke styres af simpel regneregel

Det vil få alvorlige konsekvens­er for dansk økonomi, hvis vi undlader at insistere på fortsat stigende produktivi­tet i den offentlig sektor.

- OTTO BRØNSPETER­SEN Analyseche­f i Cepos finans@finans.dk

Traekket er beregnet, så udgifterne helt mekanisk forudsaett­es at stige i takt med vaeksten i antallet af borgere i en aldersklas­se. Det svarer lidt til regneopgav­en i skolen: Hvis det tager en mand en time at grave en grøft, hvor mange skal der så til for at grave to grøfter på en time?

En af de største fejltagels­er i nyere dansk politik er ophøjelsen af en simpel finansmini­steriel regneregel til et bindende politisk mål. Det er det såkaldte ”demografis­ke traek” – altså hvor meget isaer flere aeldre påvirker det offentlige forbrug. Både Socialdemo­kratiet og Venstre har udstedt et løfte om at lade udgifterne stige svarende til det demografis­k traek.

Traekket er beregnet, så udgifterne helt mekanisk forudsaett­es at stige i takt med vaeksten i antallet af borgere i en aldersklas­se. Det svarer lidt til regneopgav­en i skolen: Hvis det tager en mand en time at grave en grøft, hvor mange skal der så til for at grave to grøfter på en time?

Det simple svar er to mand. Men det er ikke altid rigtigt. F.eks. ved sammenlign­ing over tid må der tages hensyn til, at produktivi­teten stadig forbedres. En mand med en gravemaski­ne kan flytte vaesentlig­t mere jord, end en mand med en skovl kunne i gamle dage.

Normalt tager økonomiske fremskrivn­inger hensyn til bl.a. stigende produktivi­tet. Det afspejler, at generel produktivi­tetsvaekst har vaeret den vigtigste kilde til vaeksten i dansk økonomi det seneste halve århundrede.

Men i den simple regneregel er produktivi­tet i den offentlige sektor udeladt, hvad ministerie­t da også pligtskyld­igt gør opmaerksom på. Der er sandt nok en alvorlig udfordring med at sikre tilstraekk­elig høj produktivi­tetsvaekst i den offentlige sektor. Men også i det offentlige har produktivi­teten vaeret voksende historisk – med omkring 0,5 pct. om året.

Det demografis­ke traek overvurder­er derfor udgiftsbeh­ovet.

Faktisk modsvares effekten af demografie­n omtrent af den hidtidige produktivi­tetsvaekst, så man kan opretholde serviceniv­eauet uden udgiftssti­gninger.

Det har alvorlige konsekvens­er, hvis man alligevel lader det offentlige forbrug vokse bevidstløs­t.

For det første kan det medføre en standardgl­idning.

I vaerste fald bliver det en selvopfyld­ende profeti, at den offentlige produktivi­tet ikke stiger, hvis der ikke er politisk krav om det.

For det andet laegger traekket beslag på en stor del af det råderum, som ellers kunne benyttes til velstandsf­orøgende reformer. Af et ledigt råderum på 34 mia. kr. frem mod 2030 tager demografis­k traek godt 21 mia. kr., så der er under 13 mia. tilbage.

For det tredje er lav produktivi­tetsvaekst i det offentlige en af de største udfordring­er i en moderne velfaerdss­tat (Baumol-effekten).

Det skaber et latent pres for højere udgifts- og skattetryk.

Hvis man pr. definition udelukker offentlig produktivi­tetsvaekst, bliver økonomien låst i en stadig vaerre klemme.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark