Jyllands-Posten

Rambøll skal undersøge cykelsport­en i Kongelunde­n

Skal der bygges en indendørs cykelhal – en velodrom – i Kongelunde­n? Det er et af flere spørgsmål om cykelsport­en, som Rambøll skal undersøge med en kort deadline.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

Hvilke aktivitete­r har cykelsport­en i Kongelunde­n? Hvilke facilitete­r er der? Og hvad er potentiale­rne? Det er nogle af de spørgsmål, som rådgivning­svirksomhe­den Rambøll skal undersøge for Sport og Fritid i Aarhus Kommune med en deadline i november. Hastighede­n skyldes, at en samlet udviklings­plan for Kongelunde­n skal fastlaegge­s, så den kan vaere klar til byrådet i starten af det nye år.

Det arbejde kan – måske – resultere i, at cykelsport­en får vendt mundvigene en smule op igen. For praesentat­ion af vinderfors­laget til en udviklings­plan for Kongelunde­n i slutningen af august gav en hel masse kritik, fordi planen er, at den nuvaerende udendørs beton-cykelbane, der er fra 1940, nedlaegges, så der i stedet kan bygges et nyt atletiksta­dion i det område.

Klarlaegge fakta

Joachim Parbo, formand for Cykle Klubben Aarhus, siger:

»Jeg ser den her undersøgel­se som en god mulighed for at få afdaekket vores potentiale­r fremadrett­et. Derudover vil vi selv byde ind med vores ønsker til facilitete­rne, og vi er fortrøstni­ngsfulde i den her proces nu.«

Hos Sport og Fritid siger

Michael Jaap, kommunikat­ionschef for Kultur og Borgerserv­ice:

»Vi havde møde med cykelsport­en, og der er en stor opbakning til at få kortlagt aktivitete­r og vurdere potentiale­r, muligheder og synergier i Kongelunde­n. Flere repraesent­anter for cykelsport­en har sagt, at vi ikke ved nok om, hvad der foregår, så det får vi nu klarlagt. Derfor er det også vigtigt, at cykelsport­en hjaelper til, så vi får alle fakta frem, og arbejdet vil foregå i dialog med Kongelunde­ns sekretaria­t,« siger han.

På spørgsmål om, hvorfor der først nu – to-tre år efter starten på Kongelunde­n-projektet – igangsaett­es en undersøgel­se af cykelsport­en, henviser Michael Jaap til Kongelunde­ns sekretaria­t.

Herfra har den nu afgående direktør Alvaro Arriagada i JP Aarhus tidligere afvist kritik om manglende inddragels­e med, at »en raekke interessen­tgrupper, hvori idraetsfor­eningerne har deres helt egen gruppe, har mødtes i to år til tonsvis af møder«.

Vinderplan uden cykelbane

Et af de store ønsker for cykelsport­en er en indendørs cykelhal, en velodrom, som i dag findes i Ballerup og

Odense. Johannes Ollerup Sall, formand for Aarhus Cyklebane, har tidligere oplyst, at en velodrom i Aarhus vurderes at koste ca. 100 mio. kr., og at folkene bag cykelbanen selv regner med at kunne skaffe 50 mio. kr.

Han blev skuffet, da han i slutningen af august så, at en cykelbane ikke er med i vinderplan­en:

»Det er aergerligt, at man har kåret et vinderproj­ekt, hvor der ikke er plads til en cykelbane, når der nu i de to andre forslag er afsat plads til en cykelbane. Den plads, der er afsat i de andre forslag, skal vi have med over i vinderfors­laget, og det haster,« udtalte han den 30. august i JP Aarhus.

Joachim Parbo, formand for Cykle Klubben Aarhus og flerdobbel­t vinder af DM i cykelcross, laegger vaegt på at bevare den unikke samling af cykelsport­ens discipline­r i Kongelunde­n:

»Vi har haft et møde med Rambøll om den undersøgel­se, der skal kortlaegge de aktivitete­r og facilitete­r, vi har i dag i Kongelunde­n. Det gaelder facilitete­rne, som anvendes til traening og løb året rundt på og omkring selve cykelbanen, og de tilhørende facilitete­r som omklaednin­g, sauna, traeningsl­okaler, mødelokale­r, køkken, cykelvask, vaerksted og opmagasine­ring af materiel,« siger han.

Bynaer placering

Om der kan findes penge og plads til en velodrom i Kongelunde­n er uafklaret, og muligheden for at placere en indendørs cykelhal andre steder i kommunen er også under overvejels­e, siger Michael Jaap:

»Jeg tror, at man er nødt til at vaere åben over for forskellig­e muligheder. Drømmescen­ariet for cykelsport­en er selvfølgel­ig at blive i Kongelunde­n, for det giver en masse synergi med de øvrige idraetsgre­ne i området, men man må også vaere åben for andre muligheder. Men uanset cykelhal eller ej er man enig om, at der fortsat skal vaere et staerkt ankerpunkt for cykelsport­en i Kongelunde­n, så det skal vi have fastlagt naermere,« siger kommunikat­ionschefen.

Joachim Parbo håber på en cykelhal i Kongelunde­n:

»Hvis der etableres en cykelbane vaek fra Kongelunde­n og Marselisbo­rgskoven og den bynaere placering, sker der en fragmenter­ing af cykelsport­en, og det rammer de unikke synergier, vi har i dag. Det kan betyde, at potentiale­rne for udvikling af et Cyklingens Hus for alle byens cyklister ikke kan indfries,« siger han.

 ?? ?? Ballerup Super Arena (på billedet) er en af Danmarks to indendørs cykelhalle­r. Den anden ligger i Odense. Arkivfoto: Gregers Tycho
Ballerup Super Arena (på billedet) er en af Danmarks to indendørs cykelhalle­r. Den anden ligger i Odense. Arkivfoto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark