Jyllands-Posten

Syge borgere advares om røg fra brand på varmevaerk

En svag vind tirsdag øger risikoen for en tyk røg fra brand i traepilles­ilo på Studstrupv­aerket.

-

Den ulmende brand i siloen på kraftvarme­vaerket i Studstrup uden for Aarhus ventes at udvikle kraftig røg tirsdag, og myndighede­rne opfordrer nu endnu engang personer med hjertekar- og lungesygdo­mme til at søge vaek.

»Røgen ser ud til saerligt at ramme området omkring Studstrup, Havhusene og Gl.

Løgten Strand, og beboere her med hjertekar- og lungesygdo­mme anbefales at finde et andet sted at opholde sig, indtil røgen er drevet vaek,« lyder det i faelles myndigheds­meddelelse, som er udsendt af både Østjylland­s Politi og Aarhus Kommune.

Siden torsdag i forrige uge har der vaeret brand i en silo med traepiller på vaerket. Siloen indeholder 56.000 ton traepiller.

Branden har skabt lugtgener i store dele af Østjylland, og i sidste uge anbefalede myndighede­rne også, at borgere med hjerte- og lungesygdo­mme, som for eksempel KOL eller astma, søgte vaek.

Vejrmeldin­gerne varsler en ganske svag vind fra tirsdag middag. Det vil få røgen til at blive tykkere i visse områder, og det er baggrunden for myndighede­rnes anbefaling.

Østjylland­s Brandvaese­n oplyste i weekenden, at man har forberedt Christians­bjerghalle­n i Aarhus til at huse folk, hvis det skulle blive nødvendigt at evakuere.

Foreløbig gaelder anbefaling­erne om at søge vaek dog kun folk med hjerte- og lungesygdo­mme. Røgen vurderes ikke at udgøre en sundhedsri­siko for andre borgere.

Meldingen fra myndighede­rne lyder ellers, at slukningen af branden går som planlagt.

»Status er, at taktikken virker. Vi har held til både at køle indvendigt og udvendigt, og vi har held med at få kørt traepiller ud,« siger beredskabs­direktør Kasper Sønderdahl, der mandag formodede, at 20.000 tons traepiller stadig braendte.

Beredskabs­direktøren forklarer, at brandfolke­t ikke kører ind i siloen af hensyn til sikkerhed, da de ikke kan vide, om tagkonstru­ktionen vil falde sammen. Derfor arbejder mandskabet fra siloens nødluger og porte og kører de traepiller ud, som kan nås derfra.

»Siloen forventer vi ikke har taget skade, men tagkonstru­ktionen, er vi overbevist om, har taget skade. Hvor meget skade, og hvor meget mere taget kan holde til, må tiden vise,« fortaeller beredskabs­direktøren.

Beredskabs­direktøren glaeder sig over, at indsatsen virker, men understreg­er samtidig, at brandmands­kabet, som nu arbejder på 12. døgn, er ved at vaere udkørt.

»Vores indsatsled­ere og vores brandfolk er traette. Branden slider på brandvaese­net og Beredskabs­styrelsen, som er sat ind som assistance,« siger Kasper Sønderdahl.

Bemandinge­n bliver udskiftet hver ottende time. Minimum 30 brandfolk arbejder på slukningen om natten, mens der i dagtimerne er bemandet med 60 brandfolk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark