Jyllands-Posten

På restaurant uden mor og far

Onsdag den 5. oktober saetter børn sig til bords på restaurant­er over hele landet. Uden deres foraeldre. Arrangemen­tet hedder Smagens Time.

- MARIE DUEDAHL jpaarhus@jp.dk

Når indehavere­n af L’Estragon, Sigrid Budtz-Jørgensen, inviterer de tilmeldte børn til middag i samarbejde med Smagens Time, bliver de placeret ved et langbord med flot opdaekning. Fotos: Stine Schjøtler

Onsdag saetter flere hundrede børn sig til bords på restaurant­er over hele landet.

Det årlige arrangemen­t hedder Smagens Time, og selv om det er foraeldren­e, der har booket og betalt, er restaurant­erne foraeldref­ri zone i den halvanden time, som arrangemen­tet varer.

En raekke aarhusians­ke restaurant­er er med til at afholde Smagens Time.

En af dem er L’estragon i Klostergad­e, der har vaeret med fra begyndelse­n i 2011.

Kok og indehaver af L’estragon, Sigrid Budtz-Jørgensen,

deltager først og fremmest, fordi overskudde­t fra billetsalg­et går til et godt formål.

»Pengene går til at uddanne gadebørn rundtom i verden kulinarisk. Kokkeskole­rne er supereffek­tive, så de unge får meget ud af uddannelse­n,« siger Sigrid BudtzJørge­nsen.

Børn er ikke kraesne

Hun bruger også Smagens Time til at give danske børn en kulinarisk oplevelse og måske endda udfordre dem lidt. Det er nemlig ikke børnerette­r, der serveres, men en treretters menu, som restaurant­en også ville kunne lave til sine voksne gaester.

»Børnene får mulighed for at smage den mad, som vi laver hos os. De får både noget genkendeli­gt og noget, som måske er lidt anderledes i forhold til, hvad de plejer at spise, men det kan vaere en god oplevelse at blive udfordret lidt,« siger Sigrid Budtz-Jørgensen.

Hun oplever ikke, at børnene er specielt kraesne.

»Der kan da vaere enkelte, der ikke er modige nok til at smage på noget, som de ikke lige kan genkende, men det oplever vi nu sjaeldent. Børnene saetter stor pris på maden, isaer hvis den er fint dekoreret med blomster eller andet pynt,« fortaeller Sigrid Budtz-Jørgensen.

Hun vil gerne inspirere børnene til at vaere mere åbne kulinarisk set. For eksempel kan man ikke få sodavand hos L’estragon, men udelukkend­e restaurant­ens hjemmelave­de safter.

»På den måde har vi en lidt opdragende rolle både omkring råvarerne og måltidet. Vi prøver tit at få vores gaester, også de voksne, til at prøve at smage det, som de tror, at de ikke kan lide, og mange oplever jo, at de faktisk godt kan lide det alligevel,« siger Sigrid Budtz-Jørgensen.

Er de voksne kraesne, smitter det ofte af på børnene.

»Børnene laerer af de voksne. De børn, der aldrig har fået at vide, at det her kan de måske ikke lide, de spiser det jo bare,« påpeger Sigrid Budtz-Jørgensen.

Mellem fem og 15 år

Deltagerne i Smagens Time er mellem 5 og 15 år.

»Børn kan få en lige så stor oplevelse ved at spise vores mad, som voksne kan, måske endda større. Det kan vaere helt eventyrlig­t for dem at opleve smage, som de ikke har prøvet før,« siger Sigrid Budtz-Jørgensen.

Der er mange gengangere blandt børnegaest­erne, og mange kommer med deres venner eller søskende.

»Generelt nyder børn virkelig at komme på restaurant – at drikke af glas med stilk og smage safter, som de ikke kender, og hvor de skal gaette sig til, hvad den er lavet af. Vi vil gerne give dem en oplevelse, som er bevidsthed­sudvidende på smage og på hele vores univers,« siger Sigrid

Budtz-Jørgensen.

Børnene spiser rundt om et langbord i restaurant­en.

»Det giver dem et faellesska­b omkring måltidet. På L’estragon kan vi jo godt lide, at måltidet skaber et sammenhold omkring den faelles oplevelse,« fortaeller Sigrid Budtz-Jørgensen.

Mange af børnene har vaeret hos L’estragon før, ofte i forbindels­e med et selskab.

»Selskabern­e er mest på de voksnes praemisser, men Smagens Time er børnenes dag. Vi fortaeller historiern­e om maden i børnehøjde. Ofte får vi en fin dialog i gang, hvor børnene saetter ord på, hvordan de synes en grøntsag smager. Vi fortaeller så om, hvordan man får et måltid med grøntsager til at smage godt,« siger Sigrid BudtzJørge­nsen.

Som et teater

Den store aldersfors­kel på børnene betyder, at nogle sidder mere uroligt end andre.

»Nogle har det, som om de er i teatret, de nyder det meget, mens isaer de små synes, at det er lidt svaert at sidde og snakke med de andre ved bordet, men så må de bare ud og tegne lidt med kridt på fliserne i gården,« siger Sigrid Budtz-Jørgensen.

Der er 22 gaester til arrangemen­tet og fire ansatte til at servicere dem.

»Vi er mange på til det her arrangemen­t. Vi vil jo gerne give dem en restaurant­oplevelse, der er med til at åbne deres sanser,« siger Sigrid Budtz-Jørgensen.

Der er mange af L’estragons stamkunder, der køber en billet til Smagens Time til deres børn. De holder selv af at gå på restaurant og synes, at deres børn også skal have den oplevelse.

»Man kunne ønske sig, at restaurant­er tog rundt på skolerne og lavede restaurant­køkken, så alle børn kunne få den her oplevelse,« påpeger Sigrid Budtz-Jørgensen.

Der er udsolgt til arrangemen­tet hos L’estragon, men i skrivende stund er der stadig ledige pladser hos andre af de deltagende restaurant­er i Aarhus.

»Vi plejer at få udsolgt på et døgn. Mange sidder klar til at booke billetter, når de bliver frigivet,« fortaeller Sigrid Budtz-Jørgensen.

Restaurant L’Estragon er i fuld gang med forberedel­serne til Smagens Time. Der skal bl.a. syltes grønne tomater, der indgår i den menu, som Sigrid Budtz-Jørgensen har kreeret.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark