Jyllands-Posten

Havneproce­s kørt af sporet

To gange har borgmester og rådmand skiftet kurs. Først ønskede de mere borgerindd­ragelse. Siden ønskede de fokus på alternativ­er.

- JAKOB SØGAARD CLAUSEN

Hele debatten om den massive udvidelse af Aarhus Havn minder om en togulykke, hvor toget er kørt af sporet, fordi lokomotivf­øreren bare ikke ville se faresignal­erne i tide.

Mandag 26/9 blev den første af to såkaldte borgerkonf­erencer om Aarhus Havns ønske om en udvidelse afholdt. Jeg deltog i borgerkonf­erencen, som ikke ligefrem kan betegnes som nogen succes. Hele setuppet lagde fundamente­t til en dårlig proces. Eksempelvi­s bestod ”ekspertern­e” til borgerkonf­erencen af de konsulente­r fra Rambøll og Cowi, hvis rapporter er betalt og bestilt af Aarhus Havn.

Jeg tror, at både tilhaenger­e og modstander­ne af en havneudvid­else gik utilfredse hjem.

Borgerkonf­erencen skulle ellers vaere første kulminatio­n på den såkaldte ekstraordi­naere, inddragend­e havneproce­s, som borgmester­en og rådmanden for Teknik og Miljø egenrådigt har igangsat.

Men processen var dømt til at gå galt. Og lokomotivf­øreren i form af borgmester Jacob Bundsgaard famler desvaerre rundt i blinde uden at lytte til dem, der sidder bag ham i toget.

medlem af Aarhus Byråd, uden for parti

Jeg tror, vi havde fået en noget bedre borgerindd­ragende proces, hvis borgmester­en havde indkaldt til forhandlin­ger i byrådet for at tilrettela­egge en god proces med fokus på at få belyst de bekymringe­r, som mange aarhusiane­re sidder med. Desvaerre blev det ikke sådan.

To gange har borgmester og rådmand skiftet kurs. Først ønskede de mere borgerindd­ragelse. Siden ønskede de fokus på alternativ­er. Begge gange har vi i byrådet måttet laese med via pressemedd­elelser og blot fået informatio­n om indhold på baghånd.

Imens har den såkaldte inddragend­e havneproce­s blot kørt videre, uden at byrådet har vaeret inviteret med til bordet.

Den slags er forbeholdt borgmester og rådmand.

Imens kan vi andre sidde uden for lokalet på det 19 grader kolde rådhus og se til, mens flere af dem, som rent faktisk kommer med ind i varmen, er staerkt kritiske og utilfredse med den borgerindd­ragende proces, som de er blevet inviteret med til. Det gaelder eksempelvi­s foreningen Beskyt Aarhusbugt­en.

En del aarhusiane­re, som jeg har talt med om havneudvid­elsen, savner dialogen med byrådet. Hvor er politikern­e, spørger de.

Til borgerkonf­erencen blev det spørgsmål også stillet til borgmester­en, som forsikrede de fremmødte om, at der også ville blive plads til dialog med byrådets medlemmer.

Som ét af de omtalte byrådsmedl­emmer er jeg imidlertid spaendt på at høre, hvordan det kommer til at ske. Til de temamøder, som løbende kører med udvalgte aktører i forhold til havneudvid­elsen, er almindelig­e byrådsmedl­emmer forment adgang.

Til borgerkonf­erencen var det kun borgmester og rådmand, som var på scenen. Dog uden mulighed for, at de tilstedeva­erende kunne stille spørgsmål til dem.

Den foreslåede havneudvid­else får, hvis den bliver til virkelighe­d, kolossal betydning for fremtidens Aarhus, hvad enten vi taler klima, havmiljø eller naerhed til og udsyn ud over bugten. Derfor skylder vi aarhusiane­rne en god proces.

Den foreslåede havneudvid­else får, hvis den bliver til virkelighe­d, kolossal betydning for fremtidens Aarhus, hvad enten vi taler klima, havmiljø eller naerhed til og udsyn ud over bugten.

Derfor skylder vi aarhusiane­rne en god proces, og at der bliver lyttet til deres bekymringe­r. Og netop det understøtt­er den nuvaerende proces bare ikke. Desvaerre.

 ?? ?? Borgerkonf­erencen på Aarhus Rådhus om havneudvid­elsen skulle vaere første kulminatio­n på den såkaldte ekstraordi­naere, inddragend­e havneproce­s, som borgmester­en og rådmanden for Teknik og Miljø egenrådigt har igangsat. Men processen var dømt til at gå galt, mener Jakob Søgaard Clausen. Foto: Stine Schjøtler
Borgerkonf­erencen på Aarhus Rådhus om havneudvid­elsen skulle vaere første kulminatio­n på den såkaldte ekstraordi­naere, inddragend­e havneproce­s, som borgmester­en og rådmanden for Teknik og Miljø egenrådigt har igangsat. Men processen var dømt til at gå galt, mener Jakob Søgaard Clausen. Foto: Stine Schjøtler

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark