Jyllands-Posten

Flere skal have mulighed for at starte senere i skole

-

Mange flere børn skal have muligheden for at udsaette skolestart­en med et år.

Det mener et politisk flertal, der har indgået en aftale om rammerne for at udvide denne mulighed, skriver Børne- og Undervisni­ngsministe­riet i en pressemedd­elelse.

For nogle børn er et ekstra år i børnehave lige praecis opskriften på, at de bliver klar til skolen, mener børneog undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­z-Theil.

»Vi mener, at en af årsagerne til mistrivsel er, at børn får en bumlet start på skolelivet, fordi de starter for tidligt,« siger hun.

»Vi kan se, at børn, der får en uhensigtsm­aessig skolestart, har problemer i resten af deres skoletid.«

I det seneste skoleår skete der skoleudsae­ttelse for 3.300 børn. Med aftalen giver man plads til, at yderligere 1.800 kan skoleudsae­ttes i fremtiden.

Vurderinge­n sker efter dialog mellem dagtilbudd­et, paedagoger­ne, foraeldren­e og lederen af den modtagende skole. Hvis et barn har brug for at blive i børnehaven et år mere, skal man i dag søge om det hos den skole, barnet skulle have startet på.

Radikale Venstre er ét af de partier, der har presset på for en aftale. Partiet ville gerne have lagt hele beslutning­en ud til børnehaven og foraeldren­e.

»Med denne aftale gør vi det naestbedst­e – at paedagoger, laerere og foraeldre får mere at skulle have sagt, end de havde før,« siger børne- og undervisni­ngsordføre­r Lotte Rod (R).

Det er en økonomisk byrde for statskasse­n at skoleudsae­tte børn, fordi et år i børnehaven er dyrere end et års skolegang.

»Vi skal holde op med at presse børn gennem systemet og taenke på pengene, før vi kigger på, hvad det er for et barn, og hvad der vil vaere det bedste for børnene,« siger Lotte Rod.

Partierne forventer at fremsaette et lovforslag i år, så de nye regler kan traede i kraft den 1. januar 2023./ritzau/

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark