Jyllands-Posten

Vinteren er på vej – og måske bliver den kold

Midt i den vaerste energikris­e i naesten 50 år holder mange vejret af frygt for en iskold vinter. De nyeste prognoser ser mere kolde end varme ud. Men prognoser så langt ud i fremtiden er ekstremt usikre, fastslår DMI.

- LARS FROM lars.from@jp.dk

Uanset om man har fjernvarme, oliefyr, varmepumpe eller blot en braendeovn, vil det få store konsekvens­er, om vinteren bliver grøn eller bidende iskold. Bliver vinteren kold, kan det blive rigtig dyrt at varme de danske hjem op.

Hos Danmarks Meteorolog­iske Institut, DMI, vover man at lave en saesonprog­nose, der går tre måneder frem i tiden. Og her tyder noget på, at vejret fra december kan blive koldt – og at kulden muligvis kan vare et stykke tid.

»Der er nok 75 pct. sandsynlig­hed for, at temperatur­en i december bliver normal, mens der er 10 pct. sandsynlig­hed for, at det bliver varmere end normalt – og 15 pct. sandsynlig­hed for, at det bliver koldere end normalt. Derfor har vi valgt at gå ud med en melding om, at temperatur­en i december bliver omkring eller lidt under det normale,« fortaeller langtidsme­teorolog Steen Hermansen fra DMI.

Han understreg­er, at langtidspr­ognoser er meget usikre, men oplyser samtidig, at flere vejrmodell­er lige nu peger i retning af, at der kan blive opbygget højtryk omkring Danmark i november og december. Højtryksve­jr her giver ofte koldere vejr.

Den 21. september kom DMI med sin seneste saesonprog­nose – siden har tendensen til højtryksve­jr i november og december flyttet sig.

»Og hvis det ender med et højtryk, der laegger sig nord for Danmark, kan det give østenvind og traekke kold luft op over Danmark fra Polen, Rusland og Sydøsterur­opa,« fortaeller Steen Hermansen.

»Vejrudvikl­ingen lige nu er mere spaendende, end vi har set det de senere år, fordi flere modeller antyder, at der kan blive opbygget højtryksve­jr omkring Danmark. Men omvendt er vi blevet skuffet flere gange,« siger han.

Steen Hermansen peger på vejrudvikl­ingen i vintrene 2009-10, 2010-11 og 2011-12, der var den seneste periode med flere rigtig kolde vintre i Danmark. Det er bl.a. denne periode, man kigger på.

»I vores saesonprog­noser kigger vi på vintre, der minder om det vejr, vi har i år. Og her har vi kigget på vintrene 2009-2011 . I de vintre havde vi en fastlåst jetstrøm, der trak højtryk syd om Danmark, skabte en meget fastlåst vejrsituat­ion og gav os masser af vintervejr.«

Ikke koldt nok endnu

Endnu er havet omkring Danmark for varmt, til at vi kan få en hård kuldeperio­de, ligesom Solen fortsat står forholdsvi­s højt på himlen og afleverer en hel del varme.

Derfor opstår chancen – eller risikoen – for rigtig kulde formentlig først fra slutningen af november og ind i december. Her kan vi så blive ramt af den besynderli­ge situation, at den globale opvarmning kan vaere med til at gøre det endnu koldere.

Opvarmning­en har vaeret mest ekstrem i Arktis, og derfor er der blevet en mindre temperatur­forskel mellem troperne og Arktis. Det har til gengaeld vaeret med til at svaekke de jetstrømme, der styrer en del af vores vejr. Svagere jetstrømme giver kulden bedre muligheder for at traenge igennem – og for at saette sig fast.

Steen Hermansen tror, at muligheden for rigtig vinter er større senere på året.

»Når vi kommer hen sidst i november og begyndelse­n af december vil der formentlig også vaere faldet sne i Sibirien – og hvis vinden her slår om i øst, vil den luft, der så blaeser ned over Danmark, vaere mere afkølet og derfor give koldere vejr,« lyder forklaring­en.

Hvis Danmark bliver ramt af kulde i kortere eller laengere tid i løbet af vinteren, vil Tyskland, Holland og Belgien ofte opleve et tilsvarend­e vejr. Det kan gøre manglen på energi endnu vaerre.

»Til gengaeld oplever vi ofte, at vejret i Syd- og Østeuropa er i modfase i forhold til vejret i Danmark om vinteren. Det vil sige, at hvis vi har kulde, har de det som regel ikke der. Dog med den undtagelse, at hvis vi får en rigtig kold vinter som i 2009-10, så kan det potentielt ramme hele Europa og skabe mangel på energi over hele Europa,« forklarer Steen Hermansen.

Ifølge DMI ser de naeste uger ud til at blive lunere end normalt, men med december som den store joker.

Her kan børn og barnlige sjaele så til gengaeld – måske – glaede sig over mulighed for at køre på kaelk eller stå på ski – og måske sågar stå på skøjter på en aegte og naturlig udendørs skøjtebane.

 ?? ?? 2009-10, 2010-11 og 2011-12 var den seneste periode med flere rigtig kolde vintre i Danmark.
Her er det en sneplov på arbejde ved Randers i 2010.
Foto: Christian Klindt Sølbeck
2009-10, 2010-11 og 2011-12 var den seneste periode med flere rigtig kolde vintre i Danmark. Her er det en sneplov på arbejde ved Randers i 2010. Foto: Christian Klindt Sølbeck

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark