Jyllands-Posten

Kampen om magten har taget en ny drejning i målingerne

Hele Christians­borg forventer, at valget udskrives onsdag. Nu viser et nyt snit af meningsmål­inger, hvordan partierne står. Det bliver »rasende spaendende«, spår en valgforske­r, der peger på, at den største joker venter efter valgdagen.

- MICHAEL HJØLLUND michael.l.hjollund@jp.dk

Valgforske­r Rune Stubager lyder naesten helt begejstret i telefonen. På taersklen til det folketings­valg, statsminis­ter Mette Frederikse­n ventes at udskrive inden for kort tid, har Jyllands-Posten bedt ham tage et kig på styrkeforh­oldet i dansk politik, som det viser sig i meningsmål­ingerne.

»Det bliver jo rasende spaendende,« siger han.

Afsaettet til hans udbrud er et nyt vaegtet snit af meningsmål­inger, som er udarbejdet af ph.d. i statskunds­kab Erik Gahner Larsen, og som løbende opdateres frem mod valgdagen på jp.dk/snittet.

Det viser, at styrkeforh­oldet mellem på den ene side regeringen og dens parlamenta­riske grundlag og på den anden side opposition­en har taget en drejning.

Mens minksagen og etablering­en af Inger Støjbergs nye parti Danmarksde­mokraterne i sommer sendte rød blok langt bagud, har regeringen og dens støttepart­ier på det seneste krabbet sig ind på de borgerlige partier.

De borgerlige partier og Moderatern­e står i øjeblikket til 51,6 pct. i snittet. Men rød blok er nu oppe på 48,2 pct. Medregner man den statistisk­e usikkerhed, der altid findes i meningsmål­inger, er det ikke laengere muligt med sikkerhed at sige, hvilken blok der er størst.

»De to blokke er igen rykket taettere på hinanden – saerligt i de allersenes­te målinger – så det tegner til igen at blive et taet raes,« siger Rune Stubager, der er professor i statskunds­kab ved Aarhus Universite­t, og som er én af forskerne bag Det Danske Valgprojek­t, der måler, vejer og analyserer på folketings­valg i Danmark.

Står bedre end Thorning gjorde

Det vaegtede snit er et forsøg på at give et samlet overblik over, hvilket billede meningsmål­ingerne under ét tegner af dansk politik lige nu.

Fordelen ved et vaegtet snit er, at de statistisk­e usikkerhed­er forbundet med hver enkelt måling minimeres. Ulempen ved et vaegtet gennemsnit er, at det kan vaere langsommer­e til at opfange nyere tendenser i vaelgerhav­et. Således har institutte­rne Voxmeter for Ritzau og Gallup for Berlingske begge udgivet meningsmål­inger i den seneste uge, der viser et endnu taettere løb, end snittet indikerer.

De taette meningsmål­inger betyder, at Mette Frederikse­n står i en gunstigere situation end hendes forgaenger­e Helle Thorning-Schmidt (S) og Lars Løkke Rasmussen (dengang V) gjorde, da de udskrev valg i hhv. 2015 og 2019. I begge tilfaelde var de siddende regeringer maerkbart bagud i målingerne. I 2015 endte valget alligevel med at blive taet, og det saetter de nuvaerende målinger i perspektiv, påpeger Rune Stubager.

»I 2015 var SR-regeringen bagud i naermest hele valgperiod­en, men lavede et gigantisk comeback, sådan at der under valgkampen faktisk var dødt løb i en periode, inden de blå partier alligevel hev sejren hjem. Her står Mette Frederikse­n i en bedre position,« siger han.

Det taette løb i meningsmål­ingerne peger også mod et uforudsige­ligt spil om magten efter et valg.

I det vaegtede gennemsnit står rød blok (Socialdemo­kratiet, SF, De Radikale og Enhedslist­en) til 84 mandater, mens de borgerlige partier står til 85 mandater. Ingen af dem kan altså taelle til de 90 mandater, der giver et sikkert fIertal i Folketinge­t.

I midten står Lars Løkke Rasmussen med sit parti Moderatern­e, der har erklaeret, at det kun vil bakke en regering op, der bygges hen over den politiske midte. Med seks mandater kan Moderatern­e levere magten til både rød og blå side.

»Hvis de her målinger holder, kan Løkke og Moderatern­e få en helt afgørende rolle. Det kunne ikke vaere bedre for ham. Det vaerste, der kan ske for Moderatern­e, er, hvis der opstår et flertal i en af blokkene, og partierne her kan enes. Så kan det blive en tør valgperiod­e for hans nye parti,« konstatere­r Rune Stubager.

Ifølge professore­n varsler meningsmål­ingerne om en potentielt langstrakt regeringsf­orhandling.

Mette Frederikse­n har erklaeret sig åben for en regering over midten, selv om hendes førsteprio­ritet stadig er en ren S-regering. Men både V-formand Jakob EllemannJe­nsen og K-formand Søren Pape Poulsen har imidlertid afvist ideen i klare vendinger.

»Det vil virkelig blive spaendende og formentlig­t også ganske langstrakt, hvis mandaterne falder ud på den måde, som målingerne peger på lige nu,« siger Stubager.

Ifølge snittet er en sikker konservati­v føring over V blevet sat over styr den seneste tid, hvor der har vaeret fokus på Papes privatliv, ferierejse og skatteplan. Nu er de to partier omtrent lige store i målingerne.

Stemmespil­d kan få nøglerolle

Mens meget opmaerksom­hed i dansk politik under en valgkamp samler sig omkring de store partier og statsminis­terkandida­terne, viser det vaegtede gennemsnit også, at det er vaerd at holde øje med de helt små partier.

For deres faerden kan potentielt blive afgørende for, hvem der vinder nøglerne til Statsminis­teriet.

I det vaegtede snit står de to små partier i rød blok – Alternativ­et og Frie Grønne – til at ryge under spaerregra­ensen på 2 pct.

På blå side er Kristendem­okraterne under spaerregra­ensen, mens Dansk Folkeparti er snublende taet på at ryge ud af Folketinge­t. Partiet, der fik 21,1 pct. af stemmerne i 2015, står p.t. til 2,3 pct. På grund af den statistisk­e usikkerhed kan man ikke med sikkerhed sige, at partiet er over spaerregra­ensen.

Rune Stubager peger på, at med taette meningsmål­inger kan det blive afgørende, om DF ryger under spaerregra­ensen. Sker det, kan de spildte stemmer på partiet sende mandater i rød retning.

Scenariet udspiller sig i den seneste Gallup-måling for Berlingske.

Her ryger DF lige akkurat under spaerregra­ensen, og selv om blå blok får størst procentvis opbakning i målingen, udløser stemmespil­det et flertal af mandaterne til rød blok.

»Hvis valget bliver taet, så kan stemme

spild sagtens vaere det, som vipper det sidste mandat,« siger Stubager.

Blødende radikale

Det er De Radikales trussel om at vaelte regeringen, der har fået valgsnakke­n til at løbe amok på Christians­borg i denne uge.

Efter Minkkommis­sionens kritik af regeringen i juni kraevede De Radikale, at regeringen udskrev valg senest ved Folketinge­ts åbning. Den deadline kom og gik tirsdag, uden at valget blev udskrevet.

Politisk leder Sofie Carsten Nielsen slog dog fast, at det også var fint med hende, hvis Mette Frederikse­n udskriver valget onsdag. Mette Frederikse­n afviste at snakke valgdatoer, men svarede:

»Mon ikke snart valget begynder at naerme sig.«

De Radikale selv står aktuelt til at blive straffet af vaelgerne. I 2019 fik partiet 8,6 pct. af stemmerne, men i snittet får de blot 5,6 pct.

Rune Stubager ser tilbagegan­gen som forventeli­g.

»Det er ikke en voldsomt overrasken­de tilbagegan­g. De fleste radikale vaelgere vil gerne have en rød regering. Og da de røde partier siden De Radikales udmelding har vaeret bagud i målingerne, så kraever det et vis element af stålsathed at fastholde støtten til partiet. De Radikales ultimatum har udløst noget, som kan føre til, at rød blok, som De Radikale vaelgere støtter, taber magten,« siger professore­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark