Jyllands-Posten

Psykolog: Dronningen­s udstrakte hånd viser, hvor dyb konflikten er

Meldingen fra dronningen understreg­er hendes manglende forståelse for prins Joachims situation, siger en ekspert i familiekon­flikter.

- MORTEN VESTERGAAR­D HANNE FALL NIELSEN morten.vestergaar­d@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

Selv om flagene blafrede, og demokratie­t holdt fest ved Folketinge­ts åbning, hang der tilsynelad­ende stadig sorte skyer over kongehuset.

Hvor dronningen og hendes familie plejer at gøre ophold på den røde løber for at smile og vinke til folket, var det en temmelig rygvendt dronning, som skyndte sig indenfor på Christians­borg. Så hurtigt, at ingen i det velpolstre­de pressekorp­s fik svar på et eneste spørgsmål om den aktuelle konflikt med prins Joachim og hans familie.

At konflikten ikke er gået i sig selv efter dronningen­s udstrakte hånd, hvor hun i en såkaldt udmelding siger, at hun har undervurde­ret konsekvens­en af at tage prinse- og prinsesset­itlerne fra hans fire børn, undrer ikke psykolog Camillia Carlsen Bechsgaard, der har gjort familiekon­flikter – også med voksne børn – til et af sine specialer.

»Der er tilsynelad­ende ikke fra kongehuset­s side taget tilstraekk­elig hånd om, hvilken plads og funktion prins Joachim skal have. Planen med at blive landmand og slotsejer på Schackenbo­rg brød han selv ud af, og derefter har der tilsynelad­ende ikke vaeret taenkt i nye baner. Det betyder, at Joachim har haengt og dinglet, men har haft et ønske om at tjene sit land på en meningsful­d måde. Et ønske, som ikke er hørt,« siger hun og understreg­er, at hun faktisk beundrer dronning Margrethe og synes, hun har gjort det rigtig godt.

»Men lige på det her punkt har det vist sig, at der er alt for stor afstand mellem hende og prins Joachim, og at hun ikke har lyttet og forstået hans ønsker. Hendes udmelding, hvor hun siger, hun er ked af det og har undervurde­ret prins Joachims og hans families reaktion, understreg­er blot, hvor lidt dialog der har vaeret,« siger hun, der har skrevet bøgerne ”Familiefre­d med dine voksne børn” og ”Familiefre­d med dine foraeldre”.

Og på den baggrund og fra sine mange konsultati­oner med konfliktra­mte familier er hun ikke tvivl om, hvor ansvaret ligger.

»Jeg plejer at sige, at det er foraeldren­es ansvar, for som regel kommer konflikten fra foraeldren­e. I det konkrete tilfaelde er det jo ikke prins Joachims skyld, at han tilfaeldig­vis er født som nummer to, og det er hans foraeldres eller mors ansvar at tage højde for, at der også bliver en plads til ham, som han finder mening i,« siger hun, der ikke vurderer, at beslutning­en om at fjerne titlerne bliver lavet om.

Ligner en straffeakt­ion

Men en mere mindelig model havde vaeret, hvis parterne havde kunnet snakke sig frem til en form for konsensus, som f.eks. kunne bestå i en mere stille udfasning af titlerne til prins Joachims børn, når de blev 25 år eller giftede sig borgerligt inden 25-års fødselsdag­en.

»I stedet kom det til at ligne en straffeakt­ion,« siger Camilla Carlsen Bechsgaard, der også peger på, at den taette mediedaekn­ing af kongehuset spiller en rolle, fordi »et chok bliver spredt ud til hele verden på et øjeblik«, som hun siger.

Lektor på Saxo-Institutte­t på Københavns Universite­t Sebastian Olden-Jørgensen kalder dronningen­s udmelding for »venlig, men komplet indholdslø­s.«

Han fortsaette­r:

»Men hun kan heller ikke andet end at give udtryk for sine gode vilje og komme med en forsonende gestus, for beslutning­en har hun naeppe planer om at aendre. Det fremgår jo af udmeldinge­n,« siger han, der anser for dronningen­s seneste skridt for det formentlig­t sidste.

»Jeg forestille­r mig ikke, at prins Joachim tager til genmaele og fortsaette­r konflikten, og der er ikke andet end at lade graesset gro og slikke sårene. Dialogen er så at sige afsluttet, og hans eneste modtraek ville vaere at traekke sig helt,« siger SebastianO­lden Jørgensen, der dog ikke anser den mulighed for sandsynlig:

»Det vil stride mod alt, hvad han står for at frasige sig titler. Han sidder yderligt nok i forvejen, og det er jo det modsatte, han har kaempet for – at beholde titlerne til sine børn,« siger lektoren.

Både prins Joachim og hans fire børn bevarer deres plads i arvefølgen, og prinsen har forsat sin appanage, som i finanslovs­forslaget for 2023 står til 3,9 mio. kr. Kun prins Christian, som er aeldste søn af kronprinsp­arret, er den eneste af dronningen­s børnebørn, som har udsigt til at blive lønnet af det offentlige, når han bliver myndig.

 ?? ?? Dronning Margrethe var ikke iført de store smil, da hun deltog i Folketinge­ts åbning på Christians­borg. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dronning Margrethe var ikke iført de store smil, da hun deltog i Folketinge­ts åbning på Christians­borg. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark