Jyllands-Posten

Dødsønske-retorik fra Trump skaber frygt for ny politisk vold

Donald Trump er på ny i vaelten for at bruge retorik, der af yderligtgå­ende støtter kan forstås som en opfordring til at gribe til våben for at begå politisk vold.

- MICHAEL BJERRE Internatio­nal korrespond­ent michael.bjerre@jp.dk

Ingen kan laengere vaere i tvivl om, at Donald Trump ofte bruger opildnende retorik, som traekker både overskrift­er og afstand fra politiske modstander­e og USA’s mere liberale medier.

Men efter at han fem uger før midtvejsva­lget forleden udsendte en besked, som kan laeses som både racistisk og som en opfordring til vold, er selv den borgerlige avis Wall Street Journal stået af.

»Han har et dødsønske,« lød det i Trumps besked på sit Truth Social-medie i weekenden, hvor den tidligere praesident kritisered­e Senatets republikan­ske minoritets­leder, Mitch McConnell, for at vaere gået med til at finansiere den demokratis­ke regerings budget frem til december.

En talsperson for Trump var efter hård kritik efterfølge­nde ude at sige, at det kun handlede om et »politisk« dødsønske, og at det ikke skulle forstås bogstaveli­gt. Men:

»Dødsønske-retorikken er aekel selv efter Trumps standarder og fortjener at blive fordømt. Med Trumps undskyldni­nger haevder han, at han blot mente, at McConnell har et politisk dødsønske, men det var ikke det, han skrev,« skriver Wall Street Journal i en leder.

»Det er alt for let at forestille sig, at en eller anden fanatiker tager Trump seriøst og bogstaveli­gt og forsøger at draebe McConnell.«

Angreb på hustruen

Bedre er kritikken af Trumps retorik ikke blevet af, at han i samme besked online med dyb foragt omtalte McConnells hustru, Elaine Chao, som fungerede som Trumps transportm­inister og er født i Taiwan, i racistiske vendinger ved at kalde hende »hans Kina-elskende kone, Coco Chow«.

Trump naerer et dybfølt had til parret, som har lagt afstand til ekspraesid­entens løgn om, at han blev frastjålet praesident­posten i 2020 ved valgsvinde­l, selv om det er afvist af over 40 domstole, valgansvar­lige og Trumps egen justitsmin­ister.

Elaine Chao trak sig fra

Trumps regering kort efter nogle af den davaerende praesident­s mest fanatiske støtter havde stormet Kongressen den 6. januar 2021, efter at Trump havde bedt dem om at marchere til Kongressen med en opfordring om at »kaempe som ind i helvede« for at »tage vores land tilbage«.

Chao sagde, at angrebet »bekymrede mig dybt på en måde, jeg simpelthen ikke kan forbigå«.

McConnell fordømte i en tale efter den følgende måneds rigsretssa­g Trump som »praktisk og moralsk ansvarlig for at provokere begivenhed­erne den dag«, selv om McConnell dog ikke stemte for at dømme Trump ved rigsretssa­gen.

Ud over at vaere vred over dette mener Trump også, at McConnell er »svag«, og at Det Republikan­ske Parti intet vil opnå med ham som partiets leder i Senatet, hvis Republikan­erne formår at vinde flertallet i Senatet ved midtvejsva­lget den 8. november.

Trump ønsker McConnell udskiftet i sit bitre opgør ved at dreje Det Republikan­ske Parti vaek fra at vaere et traditione­lt konservati­vt parti og over til at vaere et mere nationalko­nservativt populistis­k parti i hans billede.

Og for at nå sit mål bruger Trump gerne utradition­el retorik.

Tidligere har den amerikansk­e efterretni­ngstjenest­e FBI registrere­t, at ekstremist­iske Trump-tro gruppering­er med let adgang til våben har sat sig i bevaegelse, efter at Trump er kommet med mere eller mindre tvetydige udtalelser til dem.

Som da han under praesident­valgkampen i 2020 i en tv-debat naegtede at fordømme ekstremist­grupper, der går ind for hvidt overherred­ømme, og bad en af de mest voldelige, Proud Boys, om at »traede tilbage«, men at »stå klar«.

»Proud Boys – stand back and stand by,« sagde Trump.

Gruppen hyldede udtalelsen, og få måneder efter havde medlemmer af Proud Boys en nøglerolle i forbindels­e med det voldelige angreb på Kongressen i januar 2021.

Vold og dødstrusle­r mod amerikansk­e politikere og sågar drab og mordforsøg er ikke noget nyt faenomen i USA’s historie.

Men frygten er, at midtvejsva­lget midt i en politisk giftig tid fyldt med splittelse, ekstremism­e og konspirati­oner på ny skal blive farvet af vold og dødstrusle­r som før, under og efter opstanden den 6. januar 2021.

Og bekymringe­n skaerpes kun af, at Donald Trump, med den magt og platform han har som tidligere praesident, på ny kommer med meldinger, der af yderligtgå­ende kan forstås som opfordring­er til at begå politisk vold.

Dødsønske-retorikken er aekel selv efter Trumps standarder og fortjener at blive fordømt. Med Trumps undskyldni­nger haevder han, at han blot mente, at McConnell har et politisk dødsønske, men det var ikke det, han skrev. LEDER I WALL STREET JOURNAL

Trusler tidoblet

I weekenden beskrev New York Times i detaljer, hvordan en bølge af dødstrusle­r og chikanerie­r af lovgivere fra både Republikan­erne og Demokrater­ne er taget til, efter at Donald Trump blev valgt som praesident i 2016.

Ifølge Kongressen­s saerlige politi mere end tidobledes antallet af rapportere­de trusler mod medlemmer af Kongressen på de få år til 9.625 tilfaelde i 2021.

»Jeg vil ikke blive overrasket, hvis en senator eller et medlem af Repraesent­anternes Hus bliver draebt,« siger den republikan­ske senator Susan Collins fra Maine til New York Times. »Det, der begyndte med voldelige telefonopk­ald, omsaettes nu til aktive trusler om vold og reel vold.«

Demokraten Bennie Thompson, der besidder formandspo­sten i Repraesent­anternes Hus’ valgkomité, har også fordømt Trumps angreb på McConnell, og ifølge CNN har han sagt til kolleger fra begge partier, at »vi har brug for at gøre det bedre end dette«.

For som Thompson påpeger: Trumps retorik »kan anspore nogle til politisk vold, og den tidligere praesident ved udmaerket godt, at ekstremist­er ofte betragter hans ord som marchordre­r«.

 ?? ?? Donald Trump kaster "Save America"-kasketter ud til støtter under sit valgstaevn­e i Warren, Michigan, i sidste weekend. Foto: Dieu-Nalio Chery/Reuters
Donald Trump kaster "Save America"-kasketter ud til støtter under sit valgstaevn­e i Warren, Michigan, i sidste weekend. Foto: Dieu-Nalio Chery/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark