Jyllands-Posten

Vesten udfordrer Kina i spraengfar­ligt kapløb om sjaeldne metaller i Afrika

Et nyt vestligt partnerska­b med USA i spidsen vil bryde Kinas altdominer­ende rolle i afrikansk minedrift. Minerne leverer sjaeldne metaller, som er helt afgørende for den grønne omstilling.

- JESPER KONGSTAD Internatio­nal korrespond­ent jesper.kongstad@jp.dk

Vestlige lande åbner nu en ny front i Afrika for at slå huller i Kinas monopol på sjaeldne jordartsme­taller, der er altafgøren­de i produktion­en af solceller, elektriske biler, computerch­ips, vindmøller og dermed hele den grønne omstilling.

Baggrunden er dyster: Ruslands krig i Ukraine har i de seneste måneder afdaekket en alvorlig sårbarhed i de europaeisk­e lande, der er afhaengige af russisk olie og gas. Vesten kaemper derfor hårdt for at undgå at havne i et tilsvarend­e kinesisk kvaelertag, hvor den asiatiske stormagt kan lukke for eksporten.

Efter årtiers målrettede tiltag med omfattende opkøb af miner over hele Jorden, blandt andet i Afrika, kontroller­er Kina i dag størstedel­en af produktion­en af sjaeldne mineraler og store dele af markedet for bl.a. silicium, litium og kobolt. Mange af de kritiske råstoffer er desuden også afgørende for produktion­en af medicinske apparater, mobiltelef­oner, militaert udstyr og ammunition.

Den Demokratis­ke Republik Congo er et godt eksempel. Landet er verdens største producent af kobolt, men 70 pct. af produktion­en sker i kinesiskej­ede miner.

Udviklinge­n har fået et nyligt dannet partnerska­b mellem USA, EU og flere andre vestlige lande til at igangsaett­e en offensiv over for flere afrikanske nationer for at få et fodfaeste i den voksende minedrift.

Ved FN’s Generalfor­samling i slutningen af september samlede USA og de øvrige partnerlan­de derfor en raekke afrikanske lande for at drøfte muligheden for nye mineprojek­ter. Blandt de inviterede var Mozambique, Namibia, Tanzania, Zambia og Den Demokratis­ke Republik Congo, skriver den britiske avis The Times.

USA vil bremse Kinas fremmarch

En gruppe mineralrig­e lande fra Asien og Latinameri­ka deltog også i mødet. Ifølge den amerikansk­e regering handler manøvren om at daemme op for både Kinas og Ruslands fremmarch i Afrika og aendre de globale forsynings­kaeder, som har gjort de vestlige lande sårbare over for politisk pression fra Kina.

En stor del af de sjaeldne metaller, som er nødvendige i den grønne omstilling, findes i afrikanske lande, hvor flere regeringer har øjnet en lukrativ mulighed for vaekst og ofte i samarbejde med Beijing. I flere afrikanske lande er der også planer om at supplere minedrifte­n med produktion som f.eks. batterifab­rikker eller produktion af magneter til vindmøller.

Den amerikansk­e udenrigsmi­nister, Antony Blinken, har ifølge The Times lovet landene, at et samarbejde med Vesten om minedrift vil komme lokalsamfu­nd og borgerne til gode. Herudover lokker han med, at mineprojek­terne vil ske under ordnede arbejdsfor­hold, som hverken ødelaegger miljøet eller lokalområd­er.

Kina sidder på mellem 80 og 90 pct. af verdensmar­kedet for de sjaeldne jordartsme­taler som f.eks. scandium, yttrium, cerium og neodymium. Sidstnaevn­te er vigtig i de magneter, der f.eks. bruges i vindmøller. Men Beijing har samtidig naermest et globalt monopol på den afsluttend­e forarbejdn­ing af de vigtige materialer.

Problemet har vaeret kendt i flere år. Vesten blev alarmeret allerede i 2010, da Kina i en periode standsede eksporten af de sjaeldne metaller til Japan under en konflikt om nogle øer. Priserne på verdensmar­kedet steg voldsomt, og der opstod panik i virksomhed­er, som skulle bruge metallerne. Sagen blev indbragt for WTO, hvor Kina tabte. Leverancer­ne blev genoptaget, og haendelsen blev tilsynelad­ende ignoreret i flere år, selv om Kina havde demonstrer­et, at metallerne kunne bruges som et storpoliti­sk pressionsm­iddel.

Kinas dominerend­e rolle har også skabt alvorlig bekymring i Europa. I sin årlige statustale advarede EU-Kommission­ens formand, Ursula von der Leyen, i september om, at »litium og sjaeldne jordarter snart bliver vigtigere end olie og gas«.

»Uanset om vi taler om skraedders­yede chips til virtual reality eller lagercelle­r til solcellean­laeg, så er adgangen til råstoffer afgørende for, at omstilling­en til en baeredygti­g og digital økonomi lykkes,« sagde hun.

EU’s behov femdobles

EU’s behov for sjaeldne jordarter vil vaere femdoblet inden udgangen af 2030, og derfor er det ifølge Ursula von der Leyen afgørende at bremse afhaengigh­eden af Kina.

»Vi skal undgå igen at blive afhaengige, som det skete med olie og gas,« sagde hun og fortalte, at EU bl.a. vil indgå partnerska­ber og aftaler i både Afrika, Asien og Sydamerika,

ligesom der skal opbygges »strategisk­e reserver« af de kritiske metaller.

I Danmark er kampen om de sjaeldne jordmetall­er blevet tildelt en hel side i regeringen­s nye sikkerheds­politiske analyse, som skal danne grundlag for det naeste forsvarsfo­rlig.

»Efter årtiers målrettede indsats og opkøb af miner over hele Jorden kontroller­er Kina i dag langt størstedel­en af produktion­en af sjaeldne mineraler,« advarer analysen, som blev offentligg­jort mandag.

Analysen på 86 sider naevner Kina 149 gange og Rusland 200 gange og advarer om, at der er en »risiko for, at stater kan bruge adgangen til de kritiske komponente­r som

 ?? ?? Minearbejd­ere ved en koboltmine i Den Demokratis­ke Republik Congo. Foto: Kenny Katombe/Reuters
Minearbejd­ere ved en koboltmine i Den Demokratis­ke Republik Congo. Foto: Kenny Katombe/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark