Jyllands-Posten

Milliarder til tyske forbrugere mødes med kritik i Europa

Tysk hjaelpepak­ke til 1.500 mia. kr. vil skaerme forbrugere og virksomhed­er imod energipris­erne, men kan forvaerre situatione­n i Europa.

- JEPPE REEDTZ HUSTED Jyllands-Postens korrespond­ent jeppe.husted@jp.dk

Tysklands regering skaermer sine forbrugere og virksomhed­er imod galopperen­de energipris­er med en paraply bundtet sammen af lånte eurosedler, mens resten af Europa tvinges ud i uvejret på egen hånd.

Nogenlunde sådan kan kritikken af en gigantisk tysk hjaelpepak­ke opsummeres.

Den franske EU-kommissaer for det indre marked luftede ligefrem en bekymring for, at pakken skaevvride­r konkurrenc­evilkårene internt i unionen; midt i en historisk krise opnår Tyskland en fordel på bekostning af alle andre.

Konfronter­et med kritikken før et ministermø­de i Luxembourg tirsdag kunne den tyske finansmini­ster Christian Lindner berolige alle med, at kritikken beroede på en »misforståe­lse«.

Ifølge ham havde han brugt mandagen på at forklare sine europaeisk­e kolleger den tyske pakke:

»Faktisk er det proportion­elt, hvis man sammenlign­er (hjaelpepak­kens, red.) størrelse med den tyske økonomis sårbarhed«.

Med et »alles gute« lukkede Linder ned for flere spørgsmål, uden at diskussion­en stopper der.

Nødloft over priserne

Med hjaelpepak­ken indfører den tyske regering et loft over priserne på el og gas for i hvert fald en del af forbruget. Indgrebet forventes at koste knap 1.500 mia. kr. over de kommende to år.

»Priserne skal ned,« sagde kansler Scholz, der kaldte pakken et »dobbelt kaboom«.

Ifølge flere økonomer kan det kaboom maerkes langt ud over de tyske graenser.

»Hvis du fifler med prismekani­smen i Tyskland, så påvirker du den europaeisk­e pris,« siger Philipp Schröder, professor i økonomi ved Aarhus Universite­t.

Hvis energien holdes kunstigt billig, vil tyskerne forbruge mere. Dermed øges efterspørg­slen, og så presses prisen op for alle dem, der ikke kan søge ly under den tyske euro-paraply.

»I det øjeblik, de saenker energiomko­stningerne for tyske virksomhed­er, så gør de nogle produktion­smetoder rentable, som egentlig ikke er det, hvis virksomhed­erne skulle betale den fulde pris,« siger Philipp Schröder.

Dermed kan Europa havne i den situation, at de danske, franske eller polske virksomhed­er tvinges til at indstille en produktion, der kan fortsaette hos naboerne i Tyskland.

Klimaminis­teriet »har endnu ikke analyseret de tyske tiltag og kan derfor ikke vurdere de mulige konsekvens­er«, skriver ministerie­t i en mail til Jyllands-Posten.

Opbakning til faelles EU-lån

Tyskland bruger ikke som de eneste offentlige midler til at skaerme sine borgere imod høje energipris­er. Ifølge taenketank­en Bruegel, der følger udviklinge­n, har europaeisk­e regeringer de seneste år brugt 4.000 mia. kr. på forskellig­e tiltag – vel at maerke uden den seneste tyske pakke.

At tyskerne med en beslutning kan laegge så mange milliarder i en hjaelpepak­ke, skyldes adgangen til billige lån grundet bundsolide statsfinan­ser. Derfor opfordrer flere andre lande uden de samme muligheder til transeurop­aeiske tiltag.

»I denne tid, hvor vi også står over for en global og internatio­nal udfordring, er vi nødt til at arbejde sammen,« siger eksempelvi­s den spanske vicepraesi­dent, Nadia Calviño.

Også den afgående italienske premiermin­ister og den franske økonomimin­ister taler om behovet for solidarite­t.

Fredag mødes de 27 europaeisk­e stats- og regeringsc­hefer til et uofficielt møde i Prag. Her skal de bl.a. diskutere, hvordan man kan sikre »overkommel­ige energipris­er for husholdnin­ger og virksomhed­er«.

Hvis du fifler med prismekani­smen i Tyskland, så påvirker du den europaeisk­e pris. PHILIPP SCHRÖDER, PROFESSOR I ØKONOMI, AARHUS UNIVERSITE­T

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark