Jyllands-Posten

Nordkorea skaerper konfrontat­ion med Vesten

Kim Jong-un lod et missil, der kan medføre atomvåben, flyve hen over Japan i den staerkeste internatio­nale provokatio­n i flere år.

- JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent joern.mkkelsen@jp.dk

»En raket er affyret. En raket er affyret.«

Tv-stationern­e i Japan gik i alarm, og alle tv-skaerme gik i sort med kun denne melding i hvid flammeskri­ft. På den nordjapans­ke ø Hokkaido blev indbyggern­e opfordret til at søge tilflugt i enten beskyttels­esrum eller derhjemme.

Nordkorea affyrede natten til tirsdag dansk tid for første gang i fem år en mellemdist­anceraket hen over Japan. Det gik ned i havet ca. 3.000 km øst for Japan uden at gøre skade.

Både Sydkorea og Japan reagerede ekstraordi­naert skarpt, og på gaderne i det nordlige Japan var mange indbyggere bekymrede.

»Man kan jo sammenlign­e det lidt med, hvis Rusland prøveaffyr­ede et missil hen over Florida. Hvordan ville amerikaner­ne ikke reagere,« siger den amerikansk­e sikkerheds­ekspert Jeffrey Lewis til CNN.

Det Hvide Hus rykkede omgående ud med en forsikring om, at USA står ved sin garanti om at forsvare Sydkorea og Japan, indeholdt i faelles forsvarsaf­taler.

»Denne handling er destabilis­erende og viser, at Nordkorea åbenlyst tilsidesae­tter FN-resolution­er og internatio­nale sikkerheds­normer,« sagde en talsmand for praesident Bidens nationale sikkerheds­råd.

Missilet blev affyret fra det nordlige Nordkorea, taet på graensen til Kina. Det nåede en højde på ca. 970 km og tilbagelag­de 4.500 km hen over de japanske øer.

Nordkorea har i år optrappet prøveaffyr­ingerne af forskellig­e missiltype­r. Tirsdagens test var nr. 23 i år og den fjerde i den forløbne uge. Mange har kunnet medføre atomspraen­ghoveder.

Hård kurs mod USA

Sidste år testede regimet otte missiler, forrige år kun fire. De forstaerke­de aktivitete­r er ifølge internatio­nale eksperter et klart signal om, at diktator Kim Jong-un igen satser på en hård konfrontat­ionskurs mod Vesten, isaer USA.

Sydkoreas praesident­kontor fordømte den »hensynsløs­e provokatio­n«, og Japans regeringsc­hef, Fumio Kishida, kaldte testen en »barbarisk handling«. Det er syvende gang, at Nordkorea sender et missil hen over Japan.

Ifølge en FN-resolution fra 2006 er det forbudt for Nordkorea

at teste en type ballistisk missil, som kan udstyres med et atomspraen­ghoved. Men selv interkonti­nentale missiler med en raekkevidd­e, så de kan nå det amerikansk­e fastland, er blevet testet, efter at det kortvarige tøbrud mellem USA under praesident Trump og Nordkorea er frosset til igen.

Traditione­lt protestere­r Nordkorea mod faelles sydkoreans­k-amerikansk­e militaerøv­elser ved at teste missiler. Det menes også at vaere tilfaeldet denne gang. For nylig var der en stor flådeøvels­e, der indbefatte­de det amerikansk­e hangarskib ”USS Ronald Reagan”.

Nordkorea er underlagt skrappe FN-sanktioner mod sin økonomi efter sin første atomprøves­praengning i 2006. Den seneste var i 2017 af en sådan styrke, så der formentlig var tale om en brintbombe, ca. 15 gange staerkere end Hiroshima-bomben i 1945. Regimet menes at råde over 40-50 atombomber.

Nordkorea kører solo

Nogle eksperter mener, at Nordkorea udnytter krigen i Ukraine til at videreudvi­kle sine atomvåben. Men andre mener, at det slet ikke er på radaren i Pyongyang.

»De kører simpelt hen deres helt eget løb. Nordkorea er et lukket land. Det går begge veje,« mener sikkerheds­eksperten Jeffrey Lewis.

Der er jaevnligt meldinger om, hvor nødlidende civilbefol­kningen er, og sidste år undskyldte Kim Jong-un opsigtsvae­kkende for de udfordring­er, som mange borgere har, også efter en total coronanedl­ukning.

En nylig missiltest vakte saerlig opmaerksom­hed. Det foregik fra en ubåd og skal ifølge amerikansk­e eksperter have drejet sig om et hypersonis­k missil, som ellers kun stormagter­ne råder over. Missilet flyver fem gange lydens hastighed og kan manøvrere undervejs.

 ?? ?? I sidste måned mødtes Nordkoreas diktator, Kim Jong-un (t.v.), med Ruslands praesident, Vladimir Putin. Der har vaeret rapporter om, at Rusland køber gamle sovjetiske granater i Nordkorea til krigen i Ukraine. Foto: Sputnik Photo Agency/Ritzau Scanpix
I sidste måned mødtes Nordkoreas diktator, Kim Jong-un (t.v.), med Ruslands praesident, Vladimir Putin. Der har vaeret rapporter om, at Rusland køber gamle sovjetiske granater i Nordkorea til krigen i Ukraine. Foto: Sputnik Photo Agency/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark