Jyllands-Posten

Ukendt gruppe har skrevet et mystisk åbent brev til Fifa som et angreb på Danmark

Samtlige dommere under VM i fodbold bør baere armbind, der fordømmer racisme i Danmark, lyder det fra organisati­on, som ingen kender.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN DANIEL NØRUP AGERHOLM mikkel.hemmer@jp.dk daniel.n.agerholm@jp.dk

Danmark fører en racistisk politik, og det skal stoppes.

Sådan er det overordned­e budskab i et åbent brev, som er sendt til praesident­en for det internatio­nale fodboldfor­bund Fifa.

En gruppe, der kalder sig for Denmark Uncensored, opfordrer Fifas praesident, Gianni Infantino, til at gribe ind og benytte VM-slutrunden i fodbold i Qatar til at gøre hele verden opmaerksom på, at minoritete­r og farvede personer behandles dårligt i Danmark:

»Disse overgreb ser ud til at vaere politisk orkestrere­de med en intention om at knuse og smide flygtninge, farvede og minoritete­r ud af landet,« står der i brevet, der blandt andet er citeret i Doha News og Middle East Monitor.

Ingen kontaktper­soner

Gruppen opfordrer Fifa til at udstyre dommerne under de 64 kampe ved VM i Qatar til at baere et saerligt armbind, der fordømmer Danmark.

»Vi opfordrer de valgte dommere til at tage ”End Denmark Racism”-armbind på under kampene ved VM 2022. Vi tror på, at det vil vaere et magtfuldt budskab, der støtter de misbrugte og sårbare personer i Danmark,« står der i brevet.

Men hvem står bag organisati­onen Denmark Uncensored? Det har ikke vaeret muligt for Jyllands-Posten at identifice­re personerne bag gruppen.

Brevet er ikke underskrev­et af en talsperson. Organisati­onen har en engelskspr­oget hjemmeside, www.thetrueden­mark.org, hvor der står andre kritiske historier om Danmark og danske forhold. Det fremgår af brevet til Fifa, at Denmark Uncensored angiveligt skulle vaere blevet stiftet i 2020 af danske og udenlandsk­e menneskere­ttighedsak­tivister med bopael i Danmark.

Men der er ingen kontaktopl­ysninger på foreningen. Hjemmeside­n blev første gang blev registret på Island 21. januar 2022, men det er ikke muligt via opslag i offentligt tilgaengel­ige registre at se, hvem der står bag siden.

Det er meget tvivlsomt, om organisati­onen findes i virkelighe­den, lyder det fra en ekspert i digital misinforma­tion.

»Det er altid påfaldende, når der ikke er en kontaktper­son eller afsender. Hvis det var en egentlig organisati­on, så ville den jo netop ønske at blive kontaktet, så budskabet kunne uddybes i medierne og overfor Fifa,« siger Rebecca Adler-Nissen, der er professor i statskunds­kab ved Københavns Universite­t og blandt andet har forsket i digital misinforma­tion og internatio­nal politik.

Amatøragti­gt

Hun haefter sig ved, at der er mange sproglige fejl i brevet, og »formulerin­gerne er upraecise, så det virker ret amatøragti­gt og fabrikeret«.

Hun undrer sig desuden over, at Fifa direkte roses i brevet:

»Først og fremmest vil vi hylde jeres ekstraordi­naere indsats for at organisere VM i Qatar,« står der i det åbne brev til Gianni Infantino.

Det er ikke set tidligere fra menneskere­ttighedsor­ganisation­er, påpeger Rebecca Adler-Nissen.

»Det er desuden ret bemaerkels­esvaerdigt, at brevet til Fifa er entydigt positivt over for VM-arrangemen­tet i Qatar på trods af den massive kritik, som Qatar har fået fra netop menneskere­ttighedsgr­upper for behandling­en af arbejdere,« siger Rebecca Adler-Nissen.

Det er altid påfaldende, når der ikke er en kontaktper­son eller afsender. Hvis det var en egentlig organisati­on, så ville den jo netop ønske at blive kontaktet. REBECCA ADLER-NISSEN, PROFESSOR I STATSKUNDS­KAB, KØBENHAVNS UNIVERSITE­T

Vi kender dem ikke

Gruppen skriver i brevet, at Amnesty Internatio­nal har rapportere­t talrige kraenkelse­r begået mod flygtninge, immigrante­r og asylsøgere i Danmark.

Amnesty Internatio­nal ønsker ikke at kommentere brevet eller sagen.

»Vi kender dem ikke, og derfor vil vi ikke kommentere yderligere. Jeg laeste en nyhed fra Doha News i går, hvor det åbne brev fremgik og kan heller ikke se, hvem der står på deres hjemmeside,« siger Annette Stubkjaer Rimmer, der er politisk rådgiver hos Amnesty Internatio­nal med Qatar som ansvarsomr­åde.

 ?? ?? En organisati­on, der kalder sig for Denmark Uncensored, mener, at dommerne ved VM skal baere armbind, som vil saette fokus på racisme i Danmark. "Racism" er dog stavet forkert. Illustrati­on: Denmark Uncensored
En organisati­on, der kalder sig for Denmark Uncensored, mener, at dommerne ved VM skal baere armbind, som vil saette fokus på racisme i Danmark. "Racism" er dog stavet forkert. Illustrati­on: Denmark Uncensored
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark