Jyllands-Posten

Københavns Kommunes storm på normer fortsaette­r ufortrøden­t

- PALLE WEIS opinions- og eventredak­tør palle.weis@jp.dk

Københavns overborgme­ster, socialdemo­kraten Sophie Haestorp Andersen, fik travlt ved tastaturet søndag, da Berlingske kunne berette om en ny kommunal sprogvejle­dning, der skal indføre kønsneutra­lt sprog. For ifølge kommunen kan det vaere »fordomsful­dt«, »diskrimine­rende« eller »nedladende« at antyde, at et bestemt køn er normen. Så derfor ud med mor og far, for i stedet skal kommunens ansatte spørge borgerne, hvilke pronominer de foretraekk­er – han, hun, den, de, dem.

Som det hedder i vejledning­en, der er sendt til kommunens medarbejde­re: »Kommer du til at bruge et forkert pronomen, så sig undskyld – ligesom når du kommer til at bruge et forkert navn. Respekter, at den person, som sidder over for dig, er ekspert i, hvordan vedkommend­e føler og identifice­rer sig.« Afsløringe­n af vejledning­en fik dog hurtigt overborgme­steren til at mane til ro, for sådan var det da heller ikke ment, ja, der var vel naermest bare tale om et velment råd, og ingen kan vel vaere modstander af at beskytte minoritete­r, vel?

Ingen er modstander af at beskytte minoritete­r, men om der er tale om en vejledning eller velmente råd, er for så vidt ligegyldig­t, for alene det, at kommunen udarbejder vejledning­en og rundsender den til sine medarbejde­re, vidner om, at Københavns Kommunes staerkt venstreori­enterede flertal anført af Enhedslist­en med sig baerer et politisk korrekt og identitets­politisk angreb på normer, traditione­lle vaerdier og familier.

Man så det allerede i sommer, da det kom frem, at kommunen har hyret de LGBT+-funderede Normstorme­re, hvis syn på køn man roligt kan sige er flydende, til at tage sig af seksualund­ervisninge­n i byens folkeskole­r. At det skulle ses i en staerkt politisere­nde og ideologisk sammenhaen­g, fremgik af den socialdemo­kratiske politiske ordfører på rådhuset, Laura Rosenvinge, der sagde, at »når det handler om at opdrage vores børn til, at der ikke findes normalitet, hvad køn og seksualite­t angår, og at det er okay at vaere den, man er, så er det for vigtig en opgave bare at overlade til foraeldren­e«. Hvem tilhører børnene? Det er der vist ingen tvivl om her.

Man fornemmer hensigt og bliver forstemt, for når Københavns Kommune tilpasser sin sprogpolit­ik til en ganske lille minoritet, så handler det om meget andet end det: at beskytte en minoritet. Det handler om at nedbryde normer, det normale, i en mistaenkel­iggørelse af det, som ret beset taet på alle baserer deres liv på. Det menes, at ca. 0,6 pct. af danskerne lever med et andet oplevet køn end det, de er født med. Og selvfølgel­ig skal der passes på dem og deres rettighede­r, ligesom der skal på regnbuefam­ilier og alle mulige andre konstellat­ioner.

Men det gøres ikke ved at nedbryde sproget og storme normerne. Der er en grund til, at de kaldes normer; det er, fordi de repraesent­erer langt hovedparte­n af befolkning­en.

Men det ser man stort på på Københavns Rådhus, og når statsminis­ter Mette Frederikse­n naegter at svare på, hvor mange køn hun mener der findes, så vidner det om, at selv om minoritete­n er lille, så er frygten for den større end lysten til at forsvare de normer og det flertal, som i alle mulige andre sammenhaen­ge ellers tillaegge så stor vaegt og vaerdi. Minoritete­r skal naturligvi­s beskyttes, men det gøres ikke ved at rette ind og aendre det faelles sprog af frygt for at kraenke dem. Det er kun nedbrydend­e.

Minoritete­r skal naturligvi­s beskyttes, men det gøres ikke ved at rette ind og aendre det faelles sprog af frygt for at kraenke dem.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark