Jyllands-Posten

Husk at spørge din kandidat om EU

Valget er over os, og målinger tyder på, at vaelgerne denne gang er saerligt optagede af sundhed, økonomi og miljø og klima. Men vi må ikke glemme at diskutere Danmarks forhold til resten af verden – det har nemlig også afgørende betydning for ovennaevnt­e

- RINA RONJA KARI fhv. MEP, Folkebevae­gelsen mod EU

Når blikket rettes mod folketings­valget, er der også en tendens til at rette blikket ensidigt mod Danmark og de hjemlige problemer. Men de har oftest klare sammenhaen­ge med, hvordan vi har valgt at samarbejde internatio­nalt.

Skøjter man for hurtigt over de store internatio­nale problemer, så virker det måske til, at der ikke er den store forskel på partierne. De fleste fordømmer krigen i Ukraine, taler om klima som vigtigt og snakker i det hele taget paent om samarbejde. Men jeg vil nu vove den påstand, at der er substantie­lle forskelle på partiernes politik, hvis man ikke bare spørger om, hvorvidt vi skal samarbejde, men man i stedet ser på, hvordan og med hvem vi skal samarbejde, og om hvor meget magt vi skal overdrage til andre.

Det kommer bare kun på dagsordene­n, hvis vi som vaelgere spørger til det og kraever svar.

Internatio­nalt samarbejde må aldrig blive en sovepude. Lad os ikke acceptere svar om, at klimakrise­ns løsning kun er internatio­nal. For selvfølgel­ig skal klimakrise­n løses globalt, men det starter i vores egen baghave – og Danmark har et kaempe ansvar for både at stoppe egen klimabelas­tning, forpligte andre lande til at gøre det samme og til at hjaelpe verdens fattigste lande, der på mange måder har belastet klimaet mindst, men til gengaeld bliver hårdest og hurtigst ramt af klimaforan­dringerne. Så hvordan vil politikern­e gribe den opgave an?

Omvendt plejer sundhed at vaere et nationalt spørgsmål. Men corona-pandemien har tydeligt vist, at også vores sundhed bliver påvirket (kraftigt) af resten af verden. Spørgsmåle­t er, hvad det betyder for vores holdning til, hvordan vi går til emnet internatio­nalt. Normalt har f.eks. EU kun naermet sig sundhedsom­rådet ganske forsigtigt, men det kan hurtigt aendre sig. Og her har du som vaelger et oplagt emne for dialog med din folketings­kandidat: Skal EU have mere magt over sundhedssy­stemet? Hvordan og hvor meget er vi klar til at gå med til?

Det er ikke bare et taenkt eksempel, men helt konkret politik, som det naeste Folketing sandsynlig­vis kommer til at skulle forholde sig til. Ligesom de meget muligt skal beslutte sig for, om de vil afholde en folkeafste­mning – og dermed spørge vaelgerne – når og hvis der kommer en ny EU-traktat, eller om de kun vil vedtage den i Folketinge­t, ligesom de gjorde med Lissabontr­aktaten.

Langt de fleste folketings­kandidater vil vaere klar til kraftigt at fordømme Putin, ligesom de fleste partier har bakket op om hjaelp til ukrainerne. Men hvordan forestille­r din folketings­kandidat sig egentlig, at vi skal opnå fred igen? Èn ting er at heppe på, at Ukraine vinder krigen og slår Rusland tilbage. Men hvad skal der ske bagefter? Kan Vesten f.eks. acceptere, at Putin bliver siddende på magten og så genoptage samarbejde­t?

Tiden er fyldt med svaere internatio­nale spørgsmål. Den slags, som det ikke er nemt at score hurtige point på, fordi man skal taenke sig om flere gange og gennemføre lange argumentat­ionsraekke­r. Men jeg synes aerlig talt, at vi skylder hinanden – og demokratie­t – at vi saerligt tager de svaere samtaler, når vi går til valg. Det er jo netop nu, at vi skal vaelge politikere, som skal traeffe de svaere beslutning­er for os de kommende år.

Tiden er fyldt med svaere internatio­nale spørgsmål. Den slags, som det ikke er nemt at score hurtige point på.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark