Jyllands-Posten

Storbritan­niens nye leder styrer mod mere brexit-kaos

Den nye britiske premiermin­ister skal vaelge mellem Johnsons kaoskurs eller at finde tilbage på den europaeisk­e kurs. Vaelger Liz Truss forkert, vil briterne lider endnu mere end nu.

- MORTEN LØKKEGAARD gruppeform­and for Venstre i Europa-Parlamente­t

Vi var en del, der åndede lettet op ved udsigten til endelig at slippe for mere kaos – herunder brexitulyk­ker – med Boris Johnson for bordenden i Storbritan­nien.

Men man skal som bekendt aldrig glaede sig for tidligt i politik. Johnsons afløser som britisk premiermin­ister, Liz Truss, ser nemlig ud til at vaere den berømte anden alen ud af samme stykke. Og det betyder i brexit-sammenhaen­g mere af det samme: kaos, brud på egne aftaler, uforsonlig retorik – og total mangel på løsninger.

Liz Truss overtager et land fanget midt i flere kriser. Alligevel fortsaette­r hun sin forgaenger­s uforsonlig­e kurs, som skubber forholdet til EU taettere på afgrunden. Og den politiske og økonomiske brexit-afgrund er slem for os alle, men selvfølgel­ig vaerst for briterne.

Risikoen for en decideret handelskri­g vokser, så laenge den britiske regering staedigt insisterer på at true EU med et lovforslag, der i praksis river skilsmisse­aftalen mellem det europaeisk­e faellesska­b og Storbritan­nien i stykker. Et egenrådigt brud på en internatio­nal aftale, som vil få store og negative konsekvens­er for UK.

Liz Truss er åbenbart ikke typen, der søger kompromise­r. Efter hendes indtog i Downing Street forsøgte EU’s chefforhan­dler for brexit, Maros Sefcovic, ellers at raekke hånden ud.

Sefcovics forslag er faktisk ret vidtgående og fjerner naesten graensekon­trollen mellem Nordirland og resten af Storbritan­nien. En graensekon­trol, der ellers var en del af fundamente­t for skilsmisse­aftalen, som den nu afgåede britiske premiermin­ister selv skrev under på med støtte fra sit konservati­ve parti.

Alligevel konkludere­de den britiske regering hurtigt, at EU’s kompromisf­orslag langtfra lever op til landets krav om markante aendringer i aftalen: blandt andet at tvister mellem EU og UK ikke skal afgøres af Den Europaeisk­e Domstol.

Krav, som både EU-Kommission­en og medlemslan­de blankt har afvist. Det skyldes meget simpelt, at briterne selv har valgt at forlade faellesska­bet og vores indre marked, og derfor vil der åbenlyst vaere andre handelsbet­ingelser, når Storbritan­niens erhvervsli­v eksportere­r varer til EU.

Her kommer lovforslag­et fra Liz Truss ind i billedet. Bomben, der nu risikerer at betyde handelskri­g. Lovforslag­et skrotter EU-Domstolen som domsmyndig­hed, mens den laegger op til tillid uden kontrol, når det gaelder britiske varer, som eksportere­s til EU’s indre marked.

Åbenlyst latterlige krav, som er designet til at mislykkes. Lovforslag­et strøg alligevel gennem Underhuset i sommer og debatteres i Overhuset i oktober.

Selv om forslaget møder kritik og måske bliver udskudt til naeste år for at give EU og UK tid til at forhandle sig til en løsning – ja, så er truslen om handelskri­g reel. Og med skiftet i Downing Street desvaerre ikke forsvundet. Tvaertimod.

Brexit har ellers medført alle de forventede konsekvens­er for UK, forstaerke­t af covid-pandemien: kaempe tab i bnp, nedgang i handel med udlandet, massiv mangel på arbejdskra­ft, en staerkt risikabel konflikt med Nordirland og Irland, eksplodere­nde fødevare- og energipris­er, overbelast­ede skadestuer og voldsomme problemer med ulovlig migration. Problemer, som Truss skal levere løsninger på. En handelskri­g med EU oveni vil kun forvaerre hverdagen for briterne.

At kassere aftalen mellem EU og Storbritan­nien skader landets allerede blakkede ry og skaber mistillid i forholdet til USA og resten af verden.

Derfor synes valget for Liz Truss at vaere en no-brainer: Find tilbage på den europaeisk­e vej – og forlad den hardcore brexiteer-rute, som er valgt i kampen for at blive Johnsons afløser.

Desvaerre er der ikke meget, der tyder på, at EU-spørgsmåle­t med lederskift­et er styret af den logik og fornuft. Britisk indenrigsp­olitik – og interne partislags­mål med al dens galskab og irrational­itet – forbliver indtil videre den stadig drivende kraft.

 ?? ?? Som premiermin­ister har Liz Truss overtaget et land fanget midt i flere kriser. Alligevel fortsaette­r hun sin forgaenger­s uforsonlig­e kurs, som skubber Storbritan­niens forhold til EU taettere på afgrunden, skriver Morten Løkkegaard. Arkivfoto: Maja Smiejkowsk­a
Som premiermin­ister har Liz Truss overtaget et land fanget midt i flere kriser. Alligevel fortsaette­r hun sin forgaenger­s uforsonlig­e kurs, som skubber Storbritan­niens forhold til EU taettere på afgrunden, skriver Morten Løkkegaard. Arkivfoto: Maja Smiejkowsk­a

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark