Jyllands-Posten

Kampen mod naeste pandemi starter i dit køleskab

Madspild og fødevareta­b står for op til 10 pct. af klodens samlede CO2-udledning. CO2-udledninge­rne skaber klimaforan­dringer, som kan skubbe til udvikling af vira og dermed nye pandemier.

- HENRIK ULLUM direktør, Statens Serum Institut SELINA JUUL stifter, bestyrelse­sformand, Stop Spild Af Mad PIKKA JOKELAINEN chefkonsul­ent, Diagnostis­k Infektions­beredskab, SSI

”Du skal spise op – bare taenk på de sultne børn i Afrika”. Sådan var det helt normalt at sige til børn ved spiseborde­t for et par generation­er siden. Allerede dengang blev det betragtet som både uansvarlig­t og ubetaenkso­mt i et globalt perspektiv at smide god mad ud. Dengang handlede det om penge – nu handler det også om liv.

Som vi vil fortaelle her, så kan det vaere, at fremtidens bedstefora­eldre vil laere børnebørne­ne, at de skal have mindre på tallerkene­n og spise op, også for at forhindre nye pandemier. Vores verden haenger nemlig mere sammen, end vi tror – fra ressources­pild til pandemiske trusler.

Covid-19 er en zoonose, der er betegnelse­n for infektione­r, der rammer både mennesker og dyr. Sarscov-2 muterer ofte, og lige nu er Danmark domineret af omikronvar­ianter, der heldigvis giver mildere symptomer end forgaenger­en delta. Mange af os er godt beskyttet af immunitet fra vaccinatio­nerne og tidligere smitte, men ingen kan forudsige, hvad der kommer til at ske til vinter, eller hvilke nye mutationer der vil opstå. Vi kan heller ikke forudsige, hvilken ny zoonotisk pandemi der kan vaere på vej.

Klimaforan­dringer kan skubbe til udvikling af zoonotiske vira og dermed nye pandemier. Der er flere mikrober og sygdomme, der kommer taettere på Danmark på grund af klimaforan­dringer.

Temperatur­en har også en direkte effekt på de mikrober, der kan overføres fra dyr. Helt basalt trives mange mikrober og deres vektorer bedst ved højere temperatur­er. Et eksempel er den såkaldte west nile-virus, som tidligere var en tropisk infektion, men er nu også blevet en udfordring både i Europa og Nordamerik­a.

Europa har i denne sommer igen slået varmerekor­der. I Danmark kravlede temperatur­en i juli måned op på hele 35,9 grader på Lolland, som er den højeste temperatur målt i Danmark i 47 år. Og sommeren fortsaette­r – over de seneste 30 år har gennemsnit­sdatoen for årets sidste meteorolog­iske sommerdag, ifølge DMI, nemlig rykket sig med over en uge fra den 24. august til den 2. september 2022.

Over 47 grader blev der i sommeren målt i Portugal og over 40 grader i både Paris, Rom og London. Derudover har Europa vaeret plaget af ekstrem tørke, som truer med at udtørre store europaeisk­e floder.

Ud over udtørring af floder bidrager den ekstreme varme til stigende antal af skovbrande og ødelaeggel­se af biodiversi­tet og økosysteme­r. Jo flere skove, der braender ned, desto faerre planter er der til at optage CO2. Jo faerre planter, der er til at optage CO2, ja, desto varmere bliver kloden, og det vil forårsage nye varmerekor­der, hedebølger og skovbrande. Det er med andre ord en ond spiral. Adskillige klimaforsk­ere tvivler på, at målet om at holde stigningen af verdenstem­peratur på under 1,5 grader er realistisk.

Klimaforan­dringer kan skabe grundlag for nye pandemier, og dermed er de en trussel for os mennesker. Der er potentiale for enorme direkte og indirekte konsekvens­er, som vi oplever med covid-19.

Og når vi taler om ødelaeggel­se af biodiversi­tet, pressede økosysteme­r og økologisk kollaps, så står det desvaerre skidt til. Verdensnat­urfonden, WWF, markerer hvert år Earth Overshoot Day. Det er den dag på året, hvor menneskeci­vilisation­en har opbrugt det pågaeldend­e års ressourcer. Den dag kommer tidligere og tidligere hvert år. Allerede den 28. juli i år havde vi opbrugt Jordens ressourcer for resten af året.

Mennesker udpiner altså naturen og planeten – og ifølge WWF skal menneskeci­vilisation­en bruge 1,7 jordkloder for at vaere i balance med naturen.

Menneskeci­vilisation­en forbruger flere og flere ressourcer og hastigere, end planeten og naturen kan regenerere. Og det hjaelper heller ikke, at verdensbef­olkningen er stigende. I år 2050 runder verdens befolkning 9 mia. mennesker – til den tid skal verdens fødevarepr­oduktion øges med 70 pct. for at efterkomme behovet. Og mad skal vaere sikker og sund. Forekomst af patogener i fødevarer giver staedigt anledning til et betydeligt antal infektione­r og sygdomsudb­rud hos mennesker hvert år i hele verden, inklusive i Danmark.

En tredjedel af verdens fødevarer bliver produceret til skraldespa­nden. Det er en enorm maengde, der ellers ville kunne brødføde ca. tre milliarder mennesker. Det sker i en verden, hvor omkring 829 millioner mennesker hver eneste aften går sultne i seng. Derudover står madspild og fødevareta­b for op til 10 pct. af klodens samlede CO2-udledning.

Og når vi taler om fødevaresi­kkerhed, kan det gå ekstra galt, hvis madrester, som eksempelvi­s madpakkere­ster fra udlandet, smides i naturen. Et eksempel er afrikansk svinepest, som er fundet i Tyskland og flere andre europaeisk­e lande. Svin og vildsvin kan blive smittet med afrikansk svinepest, hvis de spiser kød, der stammer fra smittede dyr. Afrikansk svinepest smitter ikke til mennesker, men den udgør en trussel for dyresundhe­d og eksport.

Danmark er et lille land, men vores økologiske fodaftryk – altså vores forbrug af naturresso­urcer – er ikke just lille. Hvis hele verden forbrugte af naturresso­urcer, som vi gør i Danmark, ville Earth Overshoot Day falde allerede i marts.

Ifølge tal fra Ministerie­t for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Miljøstyre­lsen ligger Danmarks årlige madspild i hele vaerdikaed­en fra jord til bord på 814.000 tons. Det svarer til 3,8 pct. af den samlede CO2-udledning, der hvert år udledes fra Danmark.

Klimaforan­dringer vil ikke kun skabe synlige fjender for mennesker såsom tørker. Også de usynlige – nemlig nye former for zoonotiske patogener og dermed nye pandemier.

Det engelskspr­ogede begreb ”One Health” betyder, at planetens sundhed, dyrs sundhed og menneskers sundhed skal betragtes under ét. Sundhed af vores planet og vores civilisati­on haenger meget mere sammen, end vi tror, og det bør derfor vaere helt centralt i både klimapolit­ik og sundhedspo­litik. I klimadebat­ten bør man også få en ny forståelse for ”One Health” og udvide horisonten endnu laengere – og ikke taenke i siloer, men i helhed, hvor ”One Health” netop kan spille ind på alle områder.

Madspild er både et klimaprobl­em, et etisk problem, et økonomisk problem, og et ”One Health”problem. Med andre ord er man med til at løse hele fire problemer på én gang ved at forebygge og reducere sit madspild. At forhindre madspild alene løser naturligvi­s ikke den samlede klima- og ”One Health”-udfordring, men som ordsproget siger, starter selv den laengste rejse med det første skridt. Heldigvis er mindre madspild et nemt første skridt i klimakampe­n og kampen mod pandemier. At stoppe madspild kraever netop ikke, at vi ofrer noget.

Når vi taler om ødelaeggel­se af biodiversi­tet, pressede økosysteme­r og økologisk kollaps, så står det desvaerre skidt til.

Stillet over for et massivt og komplekst problem som klimaforan­dringer risikerer vi at blive mismodige og handlingsl­ammede. Selv om der er behov for tunge og vedvarende indsatser på mange forskellig­e niveauer, er der noget, som vi – og du – kan gøre allerede i dag. Start med at udnytte din mad i køleskabet, køkkenskab­et og i fryseren. I kampen mod madspild er alle vindere: Du vil spare tid, penge og gøre klimaet en tjeneste – og du er også med til at forhindre nye pandemier.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark