Jyllands-Posten

Han formidler musik og gerne faellessan­g

Mathias Hammer voksede op med højskolesa­nge og uddannede sig til klassisk pianist på konservato­riet. På DR’s platforme og live på festivaler ude i landet nyder han at formidle den musik, han braender intenst for.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN navne@jp.dk

»Jeg er blevet DR’s ansigt udadtil på den klassiske musik. Det er jeg naturligvi­s glad for.«

Siden 2010 har Mathias Hammer praesenter­et DR Symfoniork­estrets Torsdagsko­ncerter på radio og tv og live ved introdukti­onerne foran publikum i Koncerthus­et.

En profession­el baggrund som klassisk pianist giver ham den faglige ballast.

Han elsker at saette ord på de store klassiske vaerker.

»Jeg er ikke bare journalist, men forstår indefra den verden, de klassiske musikere opererer i. Min platform, musikken, holder jeg mig på. Man kommer ikke til at se mig som vaert på Aftenshowe­t eller DR Nyheder,« forsikrer han.

Sideløbend­e med koncertpra­esentation­erne jonglerer Mathias Hammer med mange andre musikalske bolde i og uden for DR: Med litteratur­kritiker Klaus Rothstein laver han ugentligt P2-programmet ”Mestervaer­ker”, hvor de ud fra en litteraer og musisk vinkel udfolder et emne.

Mange kender ham sikkert som den ene halvdel af P2programm­et ”Hammer og Cilius”, hvor han sammen med satiriker og klarinetti­st Frederik Cilius talte om klassisk musik.

Det er også Mathias Hammer og Frederik Cilius, der er de to holdkaptaj­ner i DR2’s ”Den Klassiske Musikquiz”, som de ultimo året skal optage en ny saeson af. Tre gange har han med DR Pigekorets dirigent Phillip Faber og musikeren Katrine Muff Enevoldsen lavet sangmarato­ns – 12 timers faellessan­g fra Højskolesa­ngbogen, som blev sendt på DR i både radio og på tv.

»Det var store seersucces­er,« fremhaever Mathias Hammer.

Højskolesa­ngbogen har han et saerligt forhold til: I barndomshj­emmet i Skanderbor­g, hvor han voksede op med to laererfora­eldre, var faellessan­g hans indgang til musik. Da han som niårig tilfaeldig­t begyndte at spille klaver, laerte han først at akkompagne­re sange. »Becifrings­spillet kom før klassiske etuder og sonatiner. Stadig falder det mig helt naturligt at akkompagne­re en faellessan­g. Her er jeg på hjemmebane,« siger Mathias Hammer.

Som medlem af udvalget bag den reviderede udgave af Højskolesa­ngbogen fra 2020 udvalgte han og fem sangkyndig­e kolleger de titler, der skulle med.

»Det var spaendende at debattere og afgøre, hvordan vi på én gang fastholder et traditione­lt udtryk med afsaet i vores nationale sangkanon og samtidig puster nyt liv i Højskolesa­ngbogen med titler, der afspejler samtiden,« siger Mathias Hammer.

Klaverprof­essor viste vejen

Sit eget valg om at gøre klassisk musik til en karriereve­j traf han sent.

»De første mange år var musikken for mig et rart rum – uden pres og forventnin­ger. Jeg nåede op i gymnasieal­deren, før jeg vidste, at jeg ville satse seriøst på klaveret,« siger Mathias

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark