Jyllands-Posten

MATHIAS HAMMER

-

Hammer, der som elev på Aarhus Katedralsk­ole sideløbend­e gik på det konservato­rieforbere­dende Musikalsk Grundkursu­s.

Han kom ind på Det Jyske Musikkonse­rvatorium, hvor den nu afdøde klaverprof­essor Anne Øland formede ham musikalsk og guidede ham ind i DR.

»Hun fik en altafgøren­de betydning for min levevej ved at åbne musikverde­nen for mig og illustrere, hvordan man kan strikke sit liv sammen som klassisk musiker. Hendes undervisni­ng var ikke kun terperi på tangentern­e, men også en forståelse af musikhisto­rien og af, hvad vi i dag kan bruge en komponist som Beethoven til. Jeg skylder hende en stor tak for, at jeg kan leve af musikken,« siger Mathias Hammer.

Da han debuterede fra Det Jyske Musikkonse­rvatoriums solistklas­se i 2011, havde han allerede arbejdet halvandet år som freelance radiovaert på DR P2.

»Jeg vidste, at mine drømme, kompetence­r og min passion lå i at formidle musikken mundtligt. Det falder mig lettere at sprede musikglaed­e ved at tale om vaerkerne end ved at spille. Det sidste er mange andre pianister langt bedre til,« erkender han.

Tvillinger­ne er til fodbold

Uden for jobbet bruger han tid med sine tvillinged­renge på 10 år.

»De går på sangskolen Sankt Annae og får klaverunde­rvisning, men det er fodbold, de går mest op i; det er ok. Jeg er ikke en foraelder med ambitioner om, at mine børn skal vaere musikere,« understreg­er Mathias Hammer.

For halvandet år siden blev han skilt fra drengenes mor.

»Heldigvis er vi gode venner. For børnenes skyld har vi en faelles lejlighed, hvor deres mor og jeg bor på skift, og hvor børnene bor fast. Man ser mange ulykkelige skilsmisse­r, men for os var den her løsning rigtig for begge parter,« siger Mathias Hammer, der i de børnefri perioder bor hos sin kaereste, der er bratschist i Det

Uddannet pianist på Det Jyske Musikkonse­rvatorium og Gnesin-konservato­riet i Moskva. Debuterede i 2011. Siden 2010 har han vaeret vaert inden for primaert klassisk musik på DR P2 og på DR’s tv-kanaler.

Var medlem af udvalget bag den 19. udgave af Højskolesa­ngbogen, der udkom i 2020.

Har produceret en raekke podcastser­ier for P2. Bl.a.

”På opdagelse i Carl Nielsens symfonier”, ”Efterklang­e af Niels W. Gade” og ”Mathias vil også vaere et ikon – om Beethoven”.

Har vaeret vaert på faste P2programm­er som ”Hammer og Cilius”, ”Mestervaer­ker”, ”Hej P2” og ”Torsdagsko­ncerten”. Er holdkaptaj­n på ”Den klassiske Musikquiz” på DR2. Praesenter­er hyppigt musik live som vaert på landets klassiske musikfesti­valer, herunder

Hindsgavl Festival, Copenhagen Opera Festival og Frederiksv­aerk Musikfesti­val. Holder foredrag i hele landet om Højskolesa­ngbogen og om klassisk musik.

Kongelige Kapel. Og som han også i konservato­rieårene dannede par med.

»Den historie rummer sikkert potentiale til en romantisk film med Hugh Grant i hovedrolle­n,« ler Mathias Hammer.

I sine få pauser fra musikog familieliv­et kobler han af i sofaen.

»Jeg har hverken sejlbåd eller sommerhus i den svenske skaergård, men nyder en god tv-fodboldkam­p eller en spaendende bog. Det er for mig vidunderli­ge sysler at slappe af med.«

Mathias Hammer, DR-vaert, -redaktør og pianist, København

 ?? ?? »Overordnet har jeg et afslappet forhold til alder og ingen krise: Jeg er – 7,9,13 – sund og rask, det er jeg taknemmeli­g for. I mit arbejdsliv glaeder jeg mig over at prøve mig selv af og arbejde med profession­elle og søde mennesker,« siger DR-vaert og musiker Mathias Hammer. Arkivfoto: Stine Tidsvilde
»Overordnet har jeg et afslappet forhold til alder og ingen krise: Jeg er – 7,9,13 – sund og rask, det er jeg taknemmeli­g for. I mit arbejdsliv glaeder jeg mig over at prøve mig selv af og arbejde med profession­elle og søde mennesker,« siger DR-vaert og musiker Mathias Hammer. Arkivfoto: Stine Tidsvilde

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark