Jyllands-Posten

Kevin Magnussens guldklump har givet sin far smil på laeben

Kevin Magnussen savnede sin far, da han var barn. Nu er han selv far, og han trives i rollen

- THOMAS LUND HANSEN thomas.lund@jp.dk

Det er, som om at Kevin Magnussen pludselig har saenket skuldrene. Som om at han er et andet menneske end ham, der for blot et par år siden ofte virkede indelukket – til tider endda lidt tvaer.

Hvad er det, der er sket? Svaret ligger ligefor. I januar 2021 blev han far til Laura. Hvor livet før handlede om at have en racerhjelm på og udelukkend­e fokusere på at vinde, er der kommet noget andet ind i hans liv.

Og det er dejligt. »Motorsport og Formel 1 har altid vaeret det vigtigste i mit liv. Selvfølgel­ig har familie og venner altid vaeret det vigtigste, men det har vaeret motorsport, jeg har prioritere­t højest. Nu er det en lille pige, der står øverst på prioritets­listen,« har Kevin Magnussen sagt til TV 2.

Han har aldrig lagt skjul på, at han som barn havde det svaert, fordi hans far, Jan Magnussen, passede sin racerkarri­ere og stort set aldrig var hjemme.

Kevin Magnussen voksede op i Roskilde. Han gad ikke gå i skole, skulkede, for han ville vaere som sin far. Jan Magnussen var endda så god, at han kørte Formel 1, og derfor havde gode forbindels­er i motorverde­nen.

En af dem var den magtfulde direktør i McLaren, Ron Dennis, som havde Jan Magnussen i sin stald, og som en joke skrev Ron Dennis et lille brev til Kevin Magnussen, som han gav drengen ved en fødselsdag:

»Hvis du nogensinde bliver lige så god som din far, så giv mig et kald.«

Nogle år senere viste Kevin Magnussen brevet til sin manager.

Hun blev fyr og flamme, ringede til ledelsen hos McLaren, der først mente, at det var en god joke at invitere unge Magnussen til

England. Men da de fik syn for, hvilket talent han besad, blev han straks indlemmet på akademiet.

I 2013 smadrede han alt og alle i Formel 3,5 – talentseri­en for Formel 1 – og Ron Dennis placerede året efter Kevin Magnussen i sit ene saede hos McLaren.

Blev sat på baenken

Den dengang 22-årige dansker kunne dog ikke følge op på andenplads­en i saesonåbne­ren. Bedste placering derefter var en femteplads. I kulissen var Ron Dennis’ magt i McLaren udfordret af en mellemøstl­ig bestyrelse, der – naermest i trods – trumfede britens ønske om at give Magnussen en plads i 2015. Ind kom Fernando Alonso, og Kevin Magnussen blev reserve.

Billeder af Kevin Magnussen fra det år er med haengemule og en ligegyldig attitude.

Han var med ude til løbene, men mens de andre fokuserede på racerløb, fokuserede han på alkohol og natklubber. Han vågnede op med en braekket naese efter en tur i hegnet under det kinesiske grandprix, og i sin selvbiogra­fi beskriver han, hvordan han havde depression­slignende symptomer.

»Det taenkte jeg ikke på dengang. Jeg reflektere­de jo ikke saerlig meget over, hvordan jeg havde det. Jeg kunne bare maerke, at det var noget lort,« siger Kevin Magnussen om tiden.

Han kan ret praecist pege på, hvornår det gik op for ham, at han spildte sin karriere.

Det var under Le Mans i 2015. Han var ikke selv på banen i Frankrig, men sad stangbacar­di midt på natten med et oppustelig­t badedyr omkring kroppen og kiggede på bilerne, der kørte forbi. Mange af chauffører­ne var langt dårligere end ham selv.

Men 2015 var også året, hvor han havde mødt Louise Gjørup.

»Nu er jeg glad for, at jeg havde den krise, for der kom også nogle gode ting ud af det. Man bliver hurtigt voksen i sådan en tid, og jeg fik hjelmen af. Jeg havde fuldstaend­igt tunnelsyn og kun set Formel 1-karrieren, og pludselig var jeg helt ude af den. Jeg så, hvad der ellers var i livet.«

Det kørte med Renault

Hans karriere kom i gang igen, da han fik kontrakt med Renault. I kulissen stod en trofast pengemand i Bestseller-ejer Anders Holck Povlsen. Han har investeret mindst 120 mio. kr. i Magnussen, men da Kevin Magnussen i 2017 fik kontrakt med Haas, begyndte pengene også at flyde den anden vej.

Den amerikansk­e ånd i Haas betød, at Kevin Magnussen for første gang i karrieren var et sted, hvor han passede ind i mentalitet­en. Hos både McLaren og Renault gik tingene op i politik, men her fik Magnussen en teamchef, italienere­n Günther Steiner, der taler engelsk med tysk accent og amerikansk­e bandeord.

I 2018 kørte Magnussen sin bedste saeson som Formel 1-kører, men i slutningen af saesonen 2020 kneb det med pengene hos Haas. Derfor røg Magnussen ud til fordel for Nikita Mazepin, der havde rigtig mange penge med fra sin far.

Krigen i Ukraine satte dog en stopper for den russiske kører, og Günther Steiner hentede i år sin danske favorit tilbage i folden, hvor saesonen har vaeret lidt på det jaevne.

Kevin Magnussens statistik afslører den brutale virkelighe­d i Formel 1. I kolonnen for ”sejre” står der en stort, rundt nul.

Og så laenge han kører for Haas, kommer han aldrig øverst på podiet, og han bliver heller aldrig verdensmes­ter i Formel 1.

Men mindre kan også gøre det, når datteren Laura har slebet kanterne af haengemule­n.

Jeg reflektere­de jo ikke saerlig meget over, hvordan jeg havde det. Jeg kunne bare maerke, at det var noget lort. KEVIN MAGNUSSEN OM EN SVAER TID I 2015

Kevin Magnussen, racerkører, København

 ?? ?? Kevin Magnussens kone, Louise Gjørup, er ofte med ude til Formel 1, hvor datteren Laura tager sin fars opmaerksom­hed. Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix
Kevin Magnussens kone, Louise Gjørup, er ofte med ude til Formel 1, hvor datteren Laura tager sin fars opmaerksom­hed. Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark