Jyllands-Posten

Danske Bank: Vi har kurs mod »større økonomisk tilbagesla­g«

Banken tilslutter sig en voksende skare af prognosema­gere, som spår en større økonomisk nedtur naeste år.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Danske Bank nedjustere­r udsigterne for dansk økonomi over en bred kam i en ny prognose.

Således ser man nu et fald i bruttonati­onalproduk­tet (bnp) på 0,6 pct. naeste år mod et skøn fra foråret, der lød på en stigning på 0,7 pct.

»Normalt siger vi, at hvis man ser problemern­e komme i god tid, kan man også undgå dem, f.eks. ved at centralban­ker og regeringer lemper den økonomiske politik. Det går bare ikke nu, hvor inflatione­n i forvejen er alt for høj,« skriver Las Olsen, bankens cheføkonom, i en mail.

Banken er den seneste af en lang raekke prognosema­gere, som de seneste uger er udkommet med nedjusteri­nger af deres prognoser for dansk økonomi i 2023.

Skønnet for antallet af ledige er opjusteret med 14.000 personer, mens skønnet for udviklinge­n i privatforb­ruget er nedjustere­t fra en stigning på 1,3 pct. i forårsprog­nosen til nu et fald i 2023 som helhed på 1 pct.

Samtidig har man ifølge banken set større rentestign­inger end ventet. Det vil drive »et maerkbart fald i priserne« på boliger på knap 10 pct. fra i dag

2023.

Det ligger lidt over Jyske Banks boligprogn­ose, men er stadig et stykke under Handelsban­kens, der regner med fald på omtrent 15 pct. til slutningen af

Inflation rammer skaevt

Ligesom de to andre regner banken dog med, at prisfaldet ventes at vaere større på huse i de dyre områder og på ejerlejlig­hederne i de store byer.

Danske Banks skøn for udviklinge­n i bnp er stort set identisk med septemberp­rognoser fra Handelsban­ken og Jyske Bank.

Nationalba­nken forudså med et bnp-skøn på -0,1 pct. en lidt mindre tilbagegan­g.

En stor del af nedjusteri­ngen skyldes ifølge Danske Bank det store slag til købekrafte­n af den høje inflation, som ventes at stige med 7,5 pct. i år i gennemsnit og 3,4 pct. til naeste år.

»Inflatione­n er ikke alene høj, den rammer også skaevt, ikke mindst baseret på hvordan man varmer sin bolig op. Også mange virksomhed­er er ramt af højere omkostning­er, og selve tilbagesla­get kommer til at ramme nogle hårdere end andre,« skriver Las Olsen.

I år forudser banken, at vi med den høje inflation og moderate lønvaekst derfor har kurs mod det største fald i reallønnen siden 1950. Der er ikke udsigt til reallønsva­ekst før »tidligst midten af 2023«, skriver banken.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark