Jyllands-Posten

Virksomhed­er står i kø for at blive slettet fra gasliste

Energinet har aendret listen over storbrugen­de gaskunder, der som de første vil blive koblet af gasnettet ved knaphed på gas.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Der har vaeret rift i erhvervsli­vet om at blive slettet fra en saerlig liste over såkaldt ikkebeskyt­tede gaskunder.

I årevis har listen samlet støv i statslige Energinet, men efter Ruslands angreb på Ukraine, der har udløst en internatio­nal energikris­e, har listen fået et helt nyt liv.

Står en virksomhed ikke på listen, betyder det nemlig, at man som udgangspun­kt er sikret gas i rørene selv ved knaphed på gas.

Omvendt er de ikke-beskyttede gaskunder, der taeller Danmarks største gasforbrug­ende virksomhed­er, blandt de første til at blive koblet af gasnettet, hvis der opstår mangel på gas.

Det er givetvis i det lys, at storforbru­gende gaskunder i år har haft ekstra travlt med at forsøge at slippe fri af Energinets gasliste med en forklaring om, at man perioden oktober 2022 til oktober 2023 venter at skaere i gasforbrug­et, så virksomhed­ens forbrug kommer under graensen.

»Energinet har sammenlign­et med tidligere år oplevet meget stor interesse fra ikkebeskyt­tede gaskunder, der ønsker at skifte status til beskyttede gaskunder,« skriver Energinet i en pressemedd­elelse.

18 anmodninge­r

For det indevaeren­de år er graensen for et årligt gasforbrug større end 2,3 mio. Nm3 – også kaldet normalkubi­kmeter. For 2021-2022 var graensen på 2,6 mio. Nm3.

Ifølge Energinet har man modtaget 18 anmodninge­r fra virksomhed­er om at blive fjernet fra listen, men det er kun et fåtal, der har haft held med ansøgninge­n.

»Af de 18 anmodninge­r har Energinet imødekomme­t tre fra ikke-beskyttede gaskunder,« lyder det om listen, der aktuelt rummer 48 virksomhed­er, heriblandt Arla, Danish Crown og Novo Nordisk, rundtom i Danmark.

At kun tre virksomhed­er er sluppet gennem nåleøjet, forklarer Energinet med, at der i afgørelsen er lagt vaegt på, at »reduktione­n i gasforbrug­et skulle vaere vaesentlig, og at de aendrede produktion­sforhold eller overgangen til andre energikild­er skulle vaere af en vis varig karakter«.

Ifølge DI er Danmarks samlede gasforbrug dykket 39 pct. fra januar til og med juli i år sammenlign­et med 2019, der er det seneste normalår.

»Allerede inden energipris­erne satte i vejret i efteråret sidste år, har danske virksomhed­er set ind i at nedbringe deres energiforb­rug. Det er klogt, det er klimavenli­gt, og det er i øvrigt langt det billigste. Siden den russiske invasion af Ukraine er jeg overbevist om, at den udvikling kun er taget til i styrke,« siger Troels Ranis, branchedir­ektør i DI Energi, i en skriftlig kommentar til udviklinge­n.

En naerlaesni­ng af listen fra Energinet viser, at de tre virksomhed­er, som kan gå vinteren i møde i sikker afstand fra den frygtede gasliste, er Alfred Pedersen & Søn fra Odense, Avista Green fra Kalundborg og Kohberg Bakery Group med hovedkvart­er i Bolderslev vest for Aabenraa.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark