Jyllands-Posten

Realkredit­ten balancerer på en knivsaeg

De mange og store renteudsvi­ng har givet realkredit­institutte­rne helt nye udfordring­er.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Kurserne har svinget så meget de seneste uger, at realkredit­institutte­rne kunne udstede nye boliglån hver uge – naesten.

I sidste uge gjorde realkredit­institutte­rne nye 6 pct.obligation­er klar. Mandag i denne uge står det klart, at de ikke kan åbnes alligevel. 5 pct.-lånet er stadig toneangive­nde.

Dybest set balancerer realkredit­institutte­rne på en knivsaeg. Jo flere forskellig­e obligation­er, der udstedes, desto større er risikoen for, at der bliver mange såkaldt illikvide serier.

Illikvid betyder, at serien bliver så lille, at kurserne dannes efter enkelthand­ler i stedet for efter den generelle renteudvik­ling. Dermed opstår den såkaldte indlåsning­seffekt, der betyder, at boligejere får en dårligere kurs, både når de optager og indfrier lånet.

Af samme grund tøvede Realkredit Danmark i sidste uge med at sende et 6 pct.lån i spil med det samme, men ventede et par dage.

»Vi er stadig meget fokuserede på at sikre bedst mulig likviditet i vores serier, men lige netop i forhold til de traditione­lle fastforren­tede 30årige lån er der graenser for, hvor laenge vi kan se tiden an i et uroligt rentemarke­d,« forklarer Realkredit Danmarks cheføkonom, Christian Hilligsøe Heinig.

Realkredit Danmark har til gengaeld ikke åbnet for et 6 pct.-lån med afdragsfri­hed eller et 20-årigt 5 pct.-lån. Risikoen for at netop de to serier bliver for tynde, er forklaring­en.

Serie skal pustes op

Et realkredit­institut af Realkredit Danmarks størrelse ser helst, at en obligation­sserie er på mindst 5 mia. kr. Også af den grund er det positivt, at 5 pct.-lånet igen er toneangive­nde. For obligation­sserien bag traenger til at blive pustet op.

Serien bag 5 pct.-lånet med afdrag er på beskedne 1,5 mia. kr., den afdragsfri­e variant er på 2,5 mia. kr. Til sammenlign­ing er serierne bag 4 pct.-lånene 6-7 mia. kr.

Er serien lille, kan man minimere risikoen for at blive fanget af indlåsning ved at tage det hjem så taet på kurs 100 som muligt. Så bliver der ikke noget kurstab, hvis renterne falder igen, og man vil konvertere nedad. Obligation­slån kan altid indfries til kurs 100 i utide.

Stiger renterne så meget, at man vil konvertere lodret, er det til gengaeld langtfra sikkert, at man kan få en optimal kurs. Det skyldes, at ejeren af obligation­erne kan tillade sig at saette prisen op, hvis en boligejer ønsker at indfri i utide.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark