Jyllands-Posten

Shell-topchef: »Vi kommer til at betale en saerskat for at hjaelpe de fattige«

Den største bekymring i toppen af den globale olieindust­ri drejer sig ikke om skat, men om manglende produktion­skapacitet.

- KELD LOUIE PEDERSEN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r louiedk@finans.dk

»Jeg ville ikke bekymre mig om olieprisen i dag, men derimod om, hvor olien skal komme fra i morgen.«

Topchefen for verdens største olieselska­b, Amin Nasser, har det med at taenke anderledes end hovedstrøm­ningen i oliemarked­et, men ikke desto mindre er det prisudvikl­ingen i de kommende 24 timer, som alle fokuserer på ved Energy Intelligen­ce Forum 2022 i London.

Saudi Aramco-chefen synes naesten at tale for døve øren.

Onsdag er der ministermø­de i Organisati­onen af Olieekspor­terende Lande (Opec) og søsterorga­nisationen Opec+, hvor det altdominer­ende tema på dagsordene­n bliver et forslag fra Rusland om at saenke olieproduk­tionen med 1 mio. tdr. i døgnet, hvilket flugter med det forventede fald i landets olieproduk­tion som følge af den amerikansk­e og europaeisk­e embargo.

På oliebørsen i London er råolie fra Nordsøen til levering i december handlet op over 91 dollars pr. tønde i forventnin­g om en endnu mere presset forsynings­situation.

Den adfaerd har Amin Nasser kun et skuldertra­ek tilovers for.

»Oliemarked­et bør fokusere på forsynings­situatione­n på mellemlang­t eller langt sigt. Vi befinder os i en situation med ledig produktion­skapacitet, der er ekstremt lav. I bedste fald kan der kun produceres 1,5 mio. tdr. mere i døgnet end nu. I bedste fald,« siger Amin Nasser og fortsaette­r:

»Hvis eksempelvi­s luftfartsi­ndustrien naeste år vender tilbage til niveauet før pandemien, er de 1,5 mio. tdr. vaek. Det vil sige, at et enkelt forsynings­nedbrud ét eller andet sted i verden vil vaere nok til at udløse en global forsynings­krise. Vi kan ikke investere i øget produktion­skapacitet med tilbagevir­kende kraft.«

Investerin­gsundersku­d

En anden haendelse kan vaere, at der atter kommer gang i den økonomiske vaekst i Kina med en deraf følgende stigning i olieefters­pørgslen. Som verdens allerede største importør af olie skal der ikke meget til, før den ledige produktion­skapacitet på 1,5 mio. tdr. i døgnet er brugt.

»Hvis Kina drosler ned for sin nultoleran­ce over for covid-19, vil der ikke vaere én ekstra tønde olie at få fat i nogen steder. Enhver kan fundere over konsekvens­erne for olieprisud­viklingen,« siger Amin Nasser.

Hovedparte­n af den ledige globale produktion­skapacitet ligger i Saudi-Arabien og administre­res af Saudi Aramco.

Den kan ifølge Amin Nasser aktiveres inden for 90 dage; under ideelle omstaendig­hed

MIO. TDR. PR. DAG

52,00 50,00 48,00 46,00 44,00 42,00 40,00 38,00 36,00 34,00

2018

endda 50 dage, men er kun tiltaenkt en situation med et akut forsynings­nedbrud et eller andet sted i verden – ikke til at daekke en generelt stigende efterspørg­sel.

Kapacitet øges

»I Saudi Aramco investerer vi målrettet på at øge ikke blot produktion­skapacitet­en, men også produktion­en i forventnin­g om en stigende olieefters­pørgsel i resten af dette årti. Som alle andre har vil tilsluttet os de globale ambitioner om at nå netto-nuludledni­ng i 2050, men modsat en del andre ser vi ikke olie- eller naturgasef­terspørgsl­en falde før tidligst i 2030’erne,« understreg­er Saudi Aramco-chefen.

»Vi kommer isaer til at øge produktion­skapacitet­en offshore, men det er en proces, der straekker sig over sekssyv, før den første olie begynder at strømme, og derfor vil de trecifrede milliardin­vesteringe­r, som vi er i gang med, ikke vaere til nogen nytte i den aktuelle situation,« føjer han til.

Amin Nasser får støtte fra Ben van Beurden, adm. koncernche­f for Shell.

»Ingen industri kan leve uden ledig produktion­skapacitet, hvis vi skal have en stabil forsynings­situation med en relativt fornuftig prisudvikl­ing. Ja, efterspørg­slen kan svinge op og ned, men er der ingen ledig produktion­skapacitet, er det altid den marginale producent, der bestemmer prisen,« forklarer Ben van Beurden.

Det bedste eksempel er elmarkedet i Europa, hvor det er den marginale udbyder af elektricit­et, der saetter prisen, og hidtil har det naesten dagligt vaeret et naturgasfy­ret kraftvaerk.

»I energiverd­enen i dag er naturgasma­rkedet i Europa det globale ground zero. Vil Europa have naturgas nok? I den kommende vinter formentlig ja, men i vinteren 2022-23 tegner det anderledes problemati­sk. Da isaer, hvis det definitivt er slut med russisk naturgas,« påpeger Shell-chefen og fortsaette­r:

»Løsningen er mere flydende naturgas, vil mange sikkert svare, men det tager fem-seks år at etablere nye modtageanl­aeg for flydende naturgas; afhaengig af hvor laenge godkendels­esprocesse­n varer. Alternativ­et er kul med de problemsti­llinger, som det rejser.«

Klimadialo­gen

Kina har i år intensiver­et udvindinge­n af kul som alternativ til isaer naturgas på grund af de voldsomme prisstigni­nger på flydende naturgas.

I årtier har Kina vaeret verdens største producent og forbruger af kul, og Det Internatio­nale Energiagen­tur (IEA) forventer i år en vaekst, så det globale forbrug af kul runder rekordhøje 8 mia. tons.

»Det er meget store maengder, som kineserne har øget udvindinge­n med. De data, som vi har, viser en øget udvinding af kul, der svarer til Shells samlede globale produktion af olie og naturgas. Hvis Kina pludselig skifter tilbage fra kul til naturgas og olie, kan det medføre voldsomme forskydnin­ger i et globalt energimark­ed uden ledig produktion­skapacitet såvel for olie som naturgas,« slår Ben van Beurden fast.

Givet er det, at øget produktion­skapacitet ikke kommer fra Shell.

»Vi har en offentligt erklaeret ambition om at vaere blandt verdens største elprodukti­onsselskab­er i 2030, hvilket i praksis vil sige, at hvis jeg af bestyrelse­n får 1 mia. dollars mere til at investere, vil pengene blive brugt på fremtidens energi,« betoner Ben van Beurden.

Han traeder tilbage ved årsskiftet, men at forretning­smodellen er under langsigtet omlaegning i Europas største olieselska­b, understreg­es af, at hans afløser bliver Wael Sawan, der i dag er koncerndir­ektør for naturgasin­tegration og vedvarende energiløsn­inger.

Saudi Aramco planlaegge­r en lige så vidtgående omstilling af forretning­smodellen

som Shell, men det saudiarabi­ske statsolies­elskab er omstilling­sparat, forsikrer Amin Nasser.

Vinden er ikke stabil

Hvad der undrer mig, er, at de lande, der taler mest om klimaomsti­lling, ikke er dialogsøge­nde. Hvorfor har de ikke indledt forhandlin­ger med store producente­r af fossile braendsler som os? Alle prognoser viser, at verden ikke vil kunne undvaere olie og naturgas mange år ind i fremtiden, simpelthen fordi klimaomsti­llingen tager tid,« forklarer Amin Nasser og fortsaette­r:

»Hvorfor har de lande, der har en forceret udrulning af vedvarende energi, ikke sikret sig, at de i overgangsf­asen har rigelige og stabile forsyninge­r af naturgas, som er det mindst klimabelas­tende fossile braendsel? Europa lever i dag med konsekvens­erne af den manglende dialog.«

Han undrer sig såre over de institutio­nelle investorer, der »med foragt« afviser at investere i produktion af fossile braendsler.

»Når disse investorer poster milliarder i havvindmøl­leparker, undersøger de så, hvor meget vinden vil blaese under forskellig­e scenarier?

Vi har masser af data for, hvor meget solen skinner forskellig­e steder i verden, men vinden er ikke lige så stabil,« pointerer Saudi Aramco-chefen.

»For begge energiform­er gaelder, at det er nødvendigt med reservekap­acitet til at producere elektricit­et. Når den ikke findes, er konsekvens­erne ofte graverende, og når det konstatere­s, er det i reglen for sent at gøre noget ved det.«

Saerskatte­n

Energikris­en i Europa er så voldsom, at Ben van Beurden har set skriften på vaeggen, og det gjorde han tirsdag klart for deltagerne i dette års Energy Intelligen­ce Forum, arrangeret af Energy Intelligen­ce Group.

»Mange i dette lokale må indse, Shell inklusive, at vi i år kommer til at betale en saerskat, da regeringer­ne må beskytte de fattigste. Det er uundgåelig­t, og det bekymrer mig egentlig ikke,« understreg­er Shell-chefen og fortsaette­r:

»Hvad derimod bekymrer mig, er EU’s planer om at demontere elmarkedet i Europa. Baggrunden kan jeg sagtens forstå, men vi taler om et af de mest sofistiker­ede energimark­eder i verden. Det er en ekstremt delikat proces, og forhåbentl­ig har regeringer­ne forstået det, inden de går i gang.«

Shell kom ud af 2. kvartal 2022 med et nettoovers­kud på 18,0 mia. dollars efter et plus på 7,1 mia. dollars i 1. kvartal. En del af pengene er dog brugt, idet koncernen har besluttet at tilbagekøb­e egne aktier for 8,5 mia. dollars i 1. kvartal og 6 mia. dollars i 2. kvartal.

Saudi Aramco nåede i 2. kvartal et nettoresul­tat på 48,4 mia. dollars – det største kvartalsre­sultat nogensinde for et børsnotere­t selskab. Det er også 9 pct. mere end nettoovers­kuddet på 25,5 mia. dollars i samme kvartal i fjor.

Mange i dette lokale må indse, at vi i år kommer til at betale en saerskat, da regeringer­ne må beskytte de fattigste. Det er uundgåelig­t, og det bekymrer mig egentlig ikke. BEN VAN BEURDEN, ADM. KONCERNCHE­F, SHELL

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark